Небезпека віртуального простору

Розповсюдження сучасних інформаційних технологій має суттєвий вплив на наше життя. Кожного дня ми використовуємо основний ресурс інформатизації у своїй діяльності це - Інтернет, безмежний віртуальний простір, що містить в собі відповіді на всі запитання. Та сьогодні ми разом з користю помічаємо і небезпеку, яка згубно впливає на користувачів Інтернету. Найуразливішими є діти, бо часто через зайнятість батьків вони отримують недостатньо уваги та спілкування.
Для попередження та убезпечення дітей, Томашпільським РЦСССДМ було проведено профілактично-виховний захід в школі с. Яланець. Під час лекції учнів було попереджено про небезпеку, зокрема йшлося про певні групи, які останнім часом своєю діяльністю згубно впливають на дітей. Діти проявляють підвищену зацікавленість до всього нового, яскравого, вони найбільше піддаються впливу зовнішнього середовища, більш допитливі, ніж дорослі і використовують мережу Інтернет у якості одного з універсальних способів дослідження і пізнання навколишнього середовища. Проте такі психологічні особливості, як недостатня розвиненість саморегуляції, слабкий вольовий та емоційний контроль, імпульсивність поведінки, роблять дітей найбільш вразливими для інформаційних програмно-технічних загроз. Тому увага дорослих до безпеки дітей в мережі Інтернет є дуже важливою. Діти не можуть реально оцінювати рівень достовірності й безпеки інформації, що містить віртуальний простір.
Однією з найбільших небезпек віртуального простору є комп’ютерна залежність. До неї більш схильні підлітки 11-17 років. У них відбувається втрата відчуття часу, порушення зв’язків із навколишнім світом, виникає відчуття невпевненості, безпорадності, страху самостійного прийняття рішень і відповідальності за них. Комп’ютерна залежність негативно впливає на особистість дитини, викликаючи емоційну й нервову напругу, проблеми у спілкуванні та порушення соціальної адаптації. Тож якщо все-таки проблема Інтернет - залежності вже виникла – першим і найбільш важливим кроком є встановлення так званого батьківського контролю. Це спеціальний софт, за допомогою якого можна контролювати, як довго дитина сидить в Інтернеті, які сайти відвідує. Більше того, програми батьківського контролю здатні не тільки інформувати батьків про діяльність дитини, але й регулювати час її перебування в Мережі, блокувати ті чи інші сайти або встановлювати допустиму тривалість роботи на них. 
Тож повернувшись стомленими після трудового дня, приділіть увагу своїй дитині, вислухайте її, додайте до контролю трохи довіри, тепла, любові. Обійміть свою дитину бо сучасні технології поки ще не роблять цього за вас.
 
Фахівець із соціальної роботи    Н.В.Іванова
 
 
 
 
Всі новини