Інспекція Держенергонагляду нагадує основні заходи по підготовці електрогосподарств до грозового сезону

З приходом весни і потеплінням проблем у споживачів електричної енергії не зменшується - з настанням грозового періоду виникає потреба захисту електричних мереж і обладнання від атмосферних перенапруг. 
 
За даними метеостанцій, явища громовиць у Вінницькій області спостерігаються близько 30-ти днів протягом року. При цих явищах природи виникають грозові перенапруги в лініях електропередач та електрообладнанні, внаслідок чого виникає небезпека ураження електричним струмом людей, пошкоджується електрообладнання і мережі електропередач, виникають пожежі. При цьому аварійно відключається значна кількість споживачів електричної енергії, чим завдаються певні матеріальні збитки як споживачам, так і ПАТ “Вінницяобленерго”.
 
Перенапруги виникають не тільки при прямому влучені блискавки в електроустановку, а й шляхом електромагнітного наведення високої напруги. Для запобігання аварійних наслідків при виникненні грозових перенапруг застосовуються пристрої грозозахисту. Для захисту від прямого влучення блискавки використовуються стрижневі або тросові блискавковідводи. До пристроїв грозозахисту відносяться також металева покрівля або сітка, яка накладається на неметалеву покрівлю і під’єднується до заземлюючого пристрою. Електрообладнання і мережі електропередач захищаються від перенапруг за допомогою вентильних та трубчатих розрядників, іскрових проміжків, заземленням металевих та залізобетонних опор.
 
Увага, що приділяється підготовці електроустановок до роботи в грозовий сезон як з боку енергетиків, так і відповідних контролюючих органів, стає зрозумілою, коли зважити на фізичну та моральну зношеність обладнання при відсутності в необхідному об’ємі інвестицій для його реконструкції чи заміни. 
 
Як показує практика, багато споживачів електричної енергії замість того, щоб своєчасно провести відповідні роботи і бути впевненими, що грози не завдадуть шкоди електрообладнанню, починають займатися цим лише після обстеження їх електроустановок інспекцією Держенергонагляду і отримання відповідних приписів. 
 
За період минулого грозового сезону в електричних мережах 0,4 – 110 кВ електрогосподарств Вінницької області по причині стихійних явищ виникло 960 технологічних порушень з недовідпуском електричної енергії 249,8 тис.кВт.год. З них, в електричних мережах: до 1000В – 449 порушення з недовідпуском електричної енергії 25,4 тис. кВт*год, 6-10кВ – 470 порушення з недовідпуском електричної енергії 202,1 тис. кВт*год, 35-110кВ - 41 порушень з недовідпуском електричної енергії 22,3 тис. кВт*год. І значна частина цих технологічних порушень припадає на долю грозових перенапруг.
Держенергонагляд звертається до споживачів електричної енергії, пристрої грозозахисту яких не обстежувались інспекцією, в термін до кінця квітня поточного року в обов’язковому порядку виконати наступні заходи: 
 
1) провести перевірку і уточнити схеми розміщення грозозахисних засобів в електроустановках підприємства та відповідність їх розташування типовим схемам;
2) провести обстеження стану блискавковідводів на підстанціях (окремо встановлених та встановлених на конструкціях);
3) виконати ревізію і профілактичні випробування вентильних розрядників в об’ємі та в терміни, передбачені нормативними документами. Особливу увагу звернути на цілісність фарфорових корпусів, відсутність в них сколів, тріщин (особливо в місцях кріплення фланців), нахилу розрядників;
4) провести акредитованими лабораторіями заміри опору заземлення грозозахисних пристроїв;
5) виконати огляд та чистку траси повітряних ліній від порослі та окремих високорослих дерев для запобігання обривів проводів при падінні гілок та дерев при грозових поривах вітру;
6) перевірити габарити перетину високовольтних ліній між собою, а також з лініями низької напруги, лініями зв’язку і привести їх у відповідність з нормами; 
 
Всі випадки пошкодження електрообладнання грозовими перенапругами або від прямих ударів блискавки повинні бути в добовий термін розслідувані власником електроустановок. 
 
Виконання цих заходів створить передумови для надійної роботи електроустановок у весняно- літній період для підприємств електричної галузі та споживачів електричної енергії.
Всі новини