27 грудня відбулася прес-конференція по результатах впровадження проекту ЄС на Томашпільщині

 
27 грудня 2016 року у смт. Томашпіль(Вінницька область) проект ЄС, спрямований на розвиток молочної галузі у Томашпільському районі, презентував результати своєї роботи за 2014-2016 рр.  За фінансової підтримки ЄС було проведено 24 семінари-консультації у 24 селах Томашпільського району для більше 1000 представників особистих селянських та фермерських господарств, проведено роботу з поліпшення якості 100га громадських пасовищ на території 4-х сільських рад, проведено тендер і придбано молоковоз ГАЗ 3309 об’ємом 3,5 тони молока, а також розпочато будівельні роботи зі створення міні-цеху з переробки молока.
 
Особливу увагу команда проекту приділила поінформованості щодо можливостей самозайнятості в сільській місцевості, підвищенню ефективності утримання корів, а також захисту правових і економічних інтересів при здійсненні господарської діяльності за допомогою сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу. Олександр Закорчений, голова Томашпільської районної державної адміністрації наголосив:«В 2016 році проектом ЄС велика увага приділялась проведенню інформаційної кампанії серед представників особистих селянських та фермерських господарств, оскільки не останнім фактором, який впливає на формування вартості 1 літра молока є  пасивність селян, небажання захищати свої права під час реалізації молока, перевіряти та контролювати процес оцінки якості молока». «З червня 2015 року на базі офісу проекту діє безкоштовна юридична консультація для  жителі району  щодо  актуальних проблем», - додав він.
 
Протягом березня-липня 2016 року на територіях Антонівської, Пилипи-Борівської, Пеньківської та Рожнятівської сільських рад фермерським господарством «Август» спільно із Інститутом кормів та сільського господарства Поділля НААН було продовжено виконання, розпочатих в 2015 році, робіт  з облаштування громадських пасовищ, які передбачали весняно-польові роботи по підготовці ґрунту, засівання травосуміш багаторічних трав, внесення мінеральних добрив та проведення заходів із  видалення бур’янів. Навесні 2017 року планується проаналізувати стан громадських пасовищ після зимівлі та розробити план заходів подальшого догляду. «Дощова погода навесні - початок літа цього року сприяла росту трав. Завдяки дотриманню технологічного процесу  під час поліпшення пасовищ в нашому селі сформувався надзвичайно гарний травостій. В першій половині червня ми отримали вже другий укіс трави і, з метою призупинення активного росту трави вверх та  забезпечення кращого укорінення,  розпочали випас худоби», – зазначив Бабін Сергій,  голова села  Пилипи-Борівські.
 
Протягом 2-го року впровадження проекту Томашпільською районною радою було проведено тендер на відбір підрядної організації, отримано дозвіл на виконання робіт та розпочато реконструкцію частини нежитлової будівлі під міні-цех з переробки молока, потужністю в 3 тони за зміну. На даний часпідрядною організацією ПП «Техпробуд» проведено розчистку та планування будівельного майданчика, проведено роботи по облаштуванню фундаменту міні-цеху, дизель-генераторної, продовжується облаштування фундаментів очисних споруд, завершуються роботи по облаштуванню стін першого поверху головної будівлі. Згідно технологічної документації  планується  вироблятись близько 5 видів молочної продукції. «Процес реконструкції розпочато, але нам потрібно розпочати процес формування партії молока не менше 3 тони в день, для забезпечення роботи міні-цеху.  Цей процес не швидкий тому ми вирішили придбати молоковоз до запуску міні-цеху. Не проблема, що міні-цех ще не працює  є низка заводів, які можуть завтра приймати наше молоко, а проблема буде тоді, коли ми відкриємо міні-цех, а не будемо готові  забезпечувати безперебійну поставку сировини»,- наголосив Дмитро Коритчук, голова Томашпільської районної ради. 
 
Для отримання додаткової інформації про проект, будь ласка,  контактуйте з: пані Наталією Гижко, керівником проекту ЄС «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських  господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району»., e-mail: tommilkua@gmail.com, tel.: +38 (069) 7313569
 
Загальна інформація:
Проект ЄС «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських  господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району» розпочав свою діяльність 12 вересня 2014 року. Термін реалізації проекту становить 30 місяців, а сума фінансування проекту складає більше як €477 тис. євро в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», з яких 90% коштів виділяє Європейський Союз, 10 % - Томашпільська районна рада у співробітництві з міжнародною ГО "Регіональний центр транскордонного співробітництва "Єврорегіон Дністер". Більш детально: www.tommilk.com та http://goo.gl/C9xg4r.
 
 
 
 
 
 
Всі новини