Кожна дитина має право знати свої права

      Кожен з нас, і дорослий і малий, є повноправним членом суспільства, його невід’ємною частиною, вільним і рівним у своїй гідності та правах. І першим кроком для повної реалізації себе як повноцінного громадянина -  ознайомлення з переліком основних прав та обов’язків. Адже, щоб запобігти порушенню своїх прав, а в разі порушення – захистити себе, то потрібно їх знати.
    В нашій країні не існує спеціального законодавства для неповнолітніх, але їх права виділені окремими статтями Сімейного, Цивільного, кримінального та Кримінально – Процесуального кодексів України, а також регулюються окремими законами, а саме  Законом «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про попередження насильства в сім’ї». Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.
     І саме тому в Раківській ЗОШ було проведено захід на тему: «Кожна дитина має право знати свої права» фахівцем із соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Поповською Я.О., головним юрисконсультом служби у справах дітей Павлишиним І.І. спільно з старшим інспектором з сектору ювенальної превенції Вознюком А.О., та начальником відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами з надання БВПД А. М. Пилипчук.  Кожному учневі було донесено, які вони мають права та обов’язки, яку несуть відповідальність за їх порушення, учням було продемонстровано відеоматеріали та для кращого засвоєння даної теми проведено анкетування. Кожен мав можливість висловити свою думку, задати запитання та отримати на нього відповідь.
    Держава зобов’язана як найширше ознайомлювати як дорослих, та і дітей з правами, закріпленими у Конвенції ООН « Про права дитини». Адже незнання закону не звільняє від відповідальності.
 
   Фахівець із соціальної роботи                          Поповська Я.О.
 
 
 
 
Всі новини