Детінізація та легалізація заробітної плати

  Виплата заробітної плати в «конвертах» - тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні так і кожному з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджету та державних соціальних фондів.Тому легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним з найпріоритетніших напрямків роботи державних службовців.
  На сьогоднішній день в умовах дефіциту вільних вакансій, працівники, з метою працевлаштування, досить часто погоджуються на будь-які запропоновані роботодавцем умови. У такому випадку працівники, працевлаштовані нелегально та  у виникненні будь-яких проблем стають повністю безправними перед роботодавцем, бо по відношенню до працівника не діють передбачені трудовим законодавством державні гарантії. Такий працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.
  Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України , то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії.
  Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі, в результаті періоди, за які не сплачені внески, „випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії, що впливає на страховий стаж, а відтак – і розмір майбутньої пенсії.
  Хочеться порадити: при влаштуванні на роботу найманим працівникам потрібно поцікавитися не тільки розміром зарплатні, а й варто запитати, як саме такі кошти будуть виплачуватись і чи здійснюватимуться відповідні відрахування.
  Що потрібно робити, аби змусити свого роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату? Найманому працівникові необхідно зайняти чітку позицію, наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства,  а про факти виплати заробітної плати “у конвертах” повідомляти органи виконавчої влади, правоохоронні органи за телефонами  “гарячої телефонної лінії”, які є у кожному контролюючому органі.
  Враховуючи вищевикладене, звертаємось до керівників, які надають перевагу виплаті зарплати в так званих "конвертах” із закликом проявити свою громадянську позицію і легалізувати реальну зарплатню працівників не визначаючи їм сумного майбутнього. Адже в результаті одержання зарплати "в ковертах” вони позбавлені належного захисту на випадок непрацездатності та приречені на мізерну пенсію.
 
Всі новини