Благословенні будьмо і єдині у нашій незалежній Україні

Таким був лейтмотив цьогорічних урочистостей з нагоди Дня Незалежності України, що відбулися в районному центі 21 серпня. Відзначення 24-их іменин держави пройшло в незвичному, але досить цікавому форматі.  
     Квіти від вдячних синів і дочок Томашпілля лягали до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку. Саме тут, у центрі селища, і розпочалися урочистості з нагоди Дня Державного Прапора України. Право підняти жовто-блакитне полотнище національної святині надали воїнам Збройних сил України, які відвойовували цілісність нашої країни на сході держави, Сергію Костюку з Томашполя та Михайлу Скупому з Яланця.
Чергова річниця Незалежності – це чудова нагода згадати всіх, хто ціною власного життя виборював нам мирне майбутнє. Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять про воїнів-визволителів, які у роки Другої світової війни вберегли наш край від нацистської навали, Героїв небесної сотні та трьох молодих  наших земляків – учасників антитерористичної операції, що загинули у бою за Україну. Делегації трудових колективів району поклали корзини з квітами до меморіалу слави та пам’ятної стели «Герої не вмирають!».
Піднесено звучали в цей день слова вітань від голови райдержадміністрації Олександра Закорченного: «Народ України святкує уже 24 річницю, відколи здійснилась споконвічна мрія наших предків – бути господарями на своїй найбагатшій, найпрекраснішій українській землі. На жаль, історичні умови складалися так, що їм постійно доводилося боротися за право бути вільними. І лише нинішнє покоління – наші сучасники у 1991 році вибороли свободу. Перші кроки незалежності стали випробовуванням для всіх нас – тестуванням на зрілість, на терпіння та толерантність, нарешті – на здоровий глузд. Нині вже ніхто не сумнівається, що український народ у змозі поліпшити життя у власному домі. Від щирого серця й від душі зичу всім землякам здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, сили та наснаги у всіх справах. І нехай мрія про краще майбутнє окрилює вас на нові звершення, на нові починання в ім’я соборної незалежної демократичної, процвітаючої України, надійної запоруки добробуту й щасливого життя її народу. Слава Україні!». 
А яким проникливо щирим був виступ голови районної ради Лариси Нароган: «Вже вкотре досвід переконує: без єдності, без взаєморозуміння, без взаємопідтримки нічого доброго не зробиш. Не зробиш без порядності, людяності, доброти. Бо війна триває. Вона забирає від нас кращих із кращих синів. У ній ми втратили Віктора Саванчука з Яланця, Ігоря Гаврилюка з Томашполя, Анатолія Дубчака з Вапнярок. Якими словами можна передати біль втрати матерів і батьків… Якими словами передати вдячність людям – жителям району, які стали волонтерами, надаючи допомогу, підтримку коштами, продуктами харчування, усім необхідним воїнам-землякам, нашим Збройним Силам. Розумію, що нелегко це робити сьогодні, коли, аби купити півторалітрову пляшку води, треба продати перекупникам 2 літри молока. Розумію, що давить нас і безробіття, і безгрошів’я, що на війні дехто робить бізнес – бізнес на крові і людських стражданнях, але переконана, що зможемо все це подолати.
Бо саме зараз, на 24 році в боротьбі народжується наша нова нація – горда, сильна, вільна, здатна захистити себе і свою державу, нація, спрямована на майбутнє, нація будівничих, а не руйнівників.
Від щирого серця вітаю вас із Днем Незалежності України. Бажаю всім розправити плечі, вдихнути на повні груди повітря свободи, сповнитися віри в щасливе майбутнє, любові до рідної землі та надії, що всі найважчі випробування уже позаду. Будьмо вільними, шануймо свою державу, бо ніхто, крім нас, не підніме її з колін. Злагоди в кожній вашій родині, добра в серцях, щедрої долі і міцного здоров’я вам!».
Уже стало доброю традицією в нашому районі складати шану кращим працівникам сільського господарства, промисловості, освіти та охорони здоров’я, трудовим колективам, які своєю працею прославляють наш край, і занесені на районну дошку пошани «Праця та звитяга Томашпільщини». Кращим синам і донькам Томашпілля було вручено відповідні свідоцтва.
Далі урочистості продовжилися на імпровізованій сцені біля приміщення районної ради. Саме тут керівники району, виконуючи рішення №637 позачергової 39 сесії районної ради 6 скликання,  вручили Почесну відзнаку «За заслуги перед Томашпільщиною» та грошову винагороду дружині померлого письменника Володимира Сауляка Катерині Степанівні та генеральному директору ТОВ «АК «Зелена долина» Юрію Морозу. Юрій Анатолійович, перебуваючи у відрядженні не мав змоги особисто отримати цю нагороду, тому на його прохання її було вручено його заступнику Ігорю Павлюку, а грошову винагороду генеральний директор передав Гнатківському реабілітаційному центру.
Також під час урочистостей з нагоди 24-ої річниці Незалежності України було вшановано наших земляків-АТОвців, демобілізованих, а також тих, які прибули на малу батьківщину в короткотермінову відпуску. За словами голови райдержадміністрації Олександра Закорченного, у результаті шести мобілізаційних хвиль до лав української армії було мобілізовано 200 жителів Томашпільського району. Присутнім на святі воїнам керівники району вручили пам’ятні дарунки.
Грамотами райдержадміністрації та районної ради було відзначено чималу когорту працівників установ, організацій районів: виробничників та аграріїв, освітян та медиків, журналістів і волонтерів… 
Усі заплановані організаторами заходи були реалізовані на центральній площі селища. Саме тут, ще задовго до початку урочистого дійства, розташувалось «Містечко майстрів». Кожна територіальна громада презентувала томашпільчанам та гостям району свої творчі надбання. Ракова дивувала присутніх виробами із дерева знаного на Томашпільщині столяра Леоніда Комара: майстер презентував різноманітні столики, стільчики, різьблені  тарілки. Справжньою окрасою його колекції став дерев’яний хрест, у створення  якого майстер вклав не лише все своє вміння, а й власну душу. Працівники Вилянського сільського будинку культури – люди творчі, тому власноруч підготували до свята різноманітні ляльки-мотанки: народні іграшки, які використовувалися нашими пращурами не лише для дитячих забав, а й як обереги. Серед витворів вилянських майстринь на почесному місці цілюща лялечка «травниця», яку наші предки використовували для очищення повітря в будинку і профілактики захворювань органів дихання, а також вірили, що вона здатна захистити будинок від злих духів і хвороб. Справжню виставку вишитих бісером ікон презентували учасникам свята гнатківчани. Розбігалися очі від різнобарв’я вишитих рушників, скатертин, картин, які були на виставках, майже кожної територіальної громади. Та справжнім відкриттям стали картини юної художниці Катерини Гончар з Паланки. Доробки дівчини вражали індивідуальністю та вишуканістю, їх можна споглядати годинами, черпаючи натхнення й для власної творчості.
Освітні заклади району презентували глядачам виставкові композиції з квітів «Моя квітуча Україна». Найкращу, за рішенням журі, квіткову композицію підготував колектив Раківської загальноосвітньої школи, другими стали марківчани, а третіми – комаргородці.
У рамках свята проводився також конкурс дитячого малюнка «Я малюю Україну»,  де кращими були визнані творіння Катерини Ружанської з Вил, Анни Сивулько з Ракови, Маріанни Нечитайло з Вапнярок.
А як завзято виводили крейдою на асфальті учасники районного фестивалю «Майбутнє України очима дітей»! Дітки висловлювали в такий спосіб не лише свою любов до Батьківщини, а й найголовніше прагнення – миру для нашої держави. Найбільше сподобалися журі роботи  Богдана Базюка (Стіна), Дарини Божанської (Вапнярки), Максима Бабія (Антонівка).
Відбулася також обласна бібліотечна акція «Дітям Луганщини», під час якої збиралися кошти, на які заплановано придбати шкільні речі для учнів луганської області. Небайдужі до чужого горя томашпільчани на ці цілі зібрали 325 грн..
Аматори сцени підготували для своїх шанувальників чудову концертну програму. Рідну землю у піснях прославляли народні ансамблі: «Оберіг» з Вил, «Гармонія» з Високого, «Щедроспів» з Гнаткова, «Матіола» районного будинку культури. Зринали у небесну синь і голоси вокалістів: Марини Мартинюк з Антонівки, Іванни Кузьмінської та Наталі Кривко з Томашполя, Ірини Смоляк з Гнаткова, Анни Прасол з Вапнярки, Ігоря Сковородецького та Романа Варича з Високого, Людмили Чубатюк з Яришівки, Олега Стебельського з Вил, Людмили Базюк зі Стіни. Полюбилися присутнім пісні у виконані вокального тріо районного будинку культури у складі Віктора Хабла, Олександра Васильківського та Олега Куліковського. Справжньою окрасою концертної програми стали хореографічні композиції народного самодіяльного танцювального колективу «Подільські роси», дитячого танцювального колективу «Шарм» Будинку дитячої творчості, танцювального колективу «Алегро» Вапнярської музичної школи.
Україна завжди славилася своїми чарівними дівчатами, яким притаманна неповторна врода, світлий розум, працьовитість, ввічливість. У дефіле «Українська красуня» найкрасивіші дівчата з кожної територіальної громади району демонстрували глядачам свій сучасний стильний український костюм. Вони також віншували районне керівництво та всіх глядачів концерту диво-короваями, випеченими трудовими колективами району з урожаю 2015 року. Цьогоріч хлібороби Томашпілля зібрали понад 80 тис. тонн збіжжя.
Без сумніву, свято «Твою, Вкраїно, славим незалежність» стало ковтком надії у нашій такій непростій, скропленій кров’ю буденності. І заіскрився вогник віри, що скоро настане  мир у нашій державі, що милозвучна українська пісня зринатиме над золотими ланами, сягаючи небесної сині, що ми без хвилювань будемо дивитися, як зростають наші синочки і донечки.
Тетяна Юзвак
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всі новини