Публічний звіт голови райдержадміністрації про проведену роботу у 2016 році

На підставі статті 17 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», законів України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», «Про Державний бюджет України на 2016 рік», «Про державну підтримку малого підприємництва», районною державною адміністрацією у 2016 році розроблені та подані на затвердження районною радою ряд галузевих програм, які реалізовувались у 2016 році та будуть реалізовуватись у 2017 році.
Відповідно до частини третьої статті 45 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889Л/ІН «Про державну службу» та на виконання Наказу Національного агентства України з питань державної служби від 20.12.2016 № 277 «Про затвердження Типового порядку проведення публічного звіту керівника органу виконавчої влади», з метою належного інформування громадськості про підсумки діяльності Томашпільської райдержадміністрації, до вашої уваги надається звіт про проведену роботу у 2016 році.
Виконання райдержадміністрацією відповідних заходів та програм забезпечило стабілізацію економічного розвитку галузей господарського комплексу району, підвищення рівня фінансово-бюджетної дисципліни, реалізацію окремих соціальних завдань та поліпшення соціального захисту населення.
 
ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН
Протягом 2016 року до районної державної адміністрації надійшло 767 звернень,  що на 392 звернення більше ніж упорівнянні із 2015 роком, або 196%
Найбільша кількість питань - це традиційно питання соціального захисту яких найбільше надійшло у поточному році. З початком опалювального сезону значно зросла кількість звернень громадян з приводу невчасного призначення субсидії. Низка звернень з приводу призначення субсидій вирішується, на користь заявників та складає частку тих звернень, що вирішені позитивно. Відповідно, дана категорія звернень - домінуюча серед усіх категорій звернень громадян.
За звітний період до райдержадміністрації надійшло 16 колективних звернень (відповідний період минулого року - 11).
В колективних зверненнях порушувались питання: аграрної політики і земельних відносин, транспорту і зв'язку, охорони здоров’я, діяльності медичних закладів та установ, комунального господарства, забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізація прав і свобод громадян.
До районної державної адміністрації за звітний період надходили звернення:
-         від учасників та інвалідів війни, учасників бойових дій;
-         від інвалідів І,II,III групи відветеранівпраці;
-         від дітей війни;
-         від членів багатодітних сімей, одиноких матерів, матерів-героїнь;
-         від учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та осіб, що потерпіли від Чорнобильської катастрофи.
-         від членів багатодітних сімей надходили питання щодо: надання матеріальної допомоги, отримання соціальних виплат, субсидій, охорониздоров’я, діяльності органів виконавчої влади та інші:
отримання соціальних виплат, субсидій, яких найбільше та інші питання соціального захисту;
-   матері-героїні звертались з приводу отримання соціальних виплат, субсидій;
-   діти війни звертались з приводу отримання соціальних виплат, субсидій, матеріальної допомоги;
-учасники війни звертались з приводу надання матеріальної допомоги, щодо вирішення земельних конфліктів та землеволодіння;
-   учасників бойових дій звертались з питань власності на землю та питань праці;
-   від інвалідів І групи надійшло звернення щодо виділення матеріальної допомоги, інвалідів II групи - питання матеріальної допомоги, отримання соціальних виплат, субсидій, забезпечення пільгового санаторно-курортного лікування, виплати компенсацій за невикористану путівку, комунального господарства, охорони здоров’я, III групи - визначення соціального статусу, отримання соціальних виплат, субсидій, комунального господарства, питання заробітної плати та звільнення/поновлення на роботі;
-   від ветеранів праці надходили звернення про надання матеріальної допомоги, отримання соціальних виплат, субсидій;
-   від осіб потерпілих внаслідок ЧАЕС, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС-3 надходили звернення з питань отримання соціальних виплат, субсидій, комунального господарства.
Всього упродовж 2016 року до районної державної адміністрації звернулось 1818 громадян, що на 565 менше, ніж у звітному періоді 2015 року (2383), що зумовлено більшою кількістю підписів у колективних зверненнях того періоду (хоча загальна кількість звернень була значно нижчою у 2015 році).
За звітний період 2016 року до районної державної адміністрації, як і минулого півріччя, не надходило повторних звернень.
В райдержадміністрації продовжують працювати телефони «гарячої лінії» та «Довіри».
19.02.2016 року на засіданні колегії райдержадміністрації розглянуто питання «Про стан забезпечення конституційного права громадян на звернення та дотримання Закону України “Про звернення громадян ” під час їх розгляду в управлінні праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації».
Прийнято розпорядження голови райдержадміністрації від 13.01.2016 року № 12 «Про затвердження графіків особистого прийому та особистого виїзного прийому громадян керівництвом дні та години проведення особистого прийому громадян керівництвом райдержадміністрації та проведення особистих виїзних прийомів громадян, згідно з робочим планом, та, відповідно до доручення першого заступника голови облдержадміністрації передбачено проведення кожного останнього четверга місяця прийом учасників АТО та членів їх сімей. Відповідні графіки оприлюднено на офіційному сайті Томашпільської райдержадміністрації.
Всі звернення, що надходять до райдержадміністрації розглядаються керівництвом та надаються відповідні доручення виконавцям.
Забезпечено оперативний реєстр отриманих звернень громадян, у відповідності до Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, у автоматизованій системі «Лотус «Звернення громадян».
Проводяться засідання постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян, на яких вирішуються питання щодо надання матеріальної допомоги за зверненнями громадян.
Відповідно до розпоряджень голови райдержадміністрації, громадянам, згідно поданих заяв, виділено матеріальної допомоги на суму 25800 грн. (2015 рік - 11800 грн., 2014 рік - 7100 грн.).
Матеріали про роботу із зверненнями систематично розміщуються на сайті районної державної адміністрації, опубліковано графіки особистих прийомів громадян районним та обласним керівництвом, узагальнені матеріали про роботу із зверненнями громадян у райдержадміністрації, телефони «гарячої лінії» та телефону довіри, аналітичні матеріали та інші узагальнені відомості про організацію роботи зі зверненнями громадян.
Упродовж 2016 року проведено сходи громадян у територіальних громадах району за участі керівництва райдержадміністрації та структурних підрозділів, на яких оперативно вирішувались проблемні питання громадян, окремих територіальних громад в цілому, за потреби надавались відповідні доручення щодо їх вивчення та вирішення.
Зважаючи на те, що звернення громадян до органів виконавчої влади мають важливе значення у забезпеченні постійного діалогу між державою та громадянином у вирішенні життєвих проблем окремої людини і суспільства в цілому, реалізації конституційних прав і свобод людини, райдержадміністрацією й надалі приділятиметься постійна увага роботі із зверненнями громадян як одному із пріоритетних напрямів діяльності місцевих органів виконавчої влади.
 
В Томашпільському районі проживає  14 423 сімей. Із загальної кількості сімей району  скористалися субсидіями  протягом 2016 року  11 694 сімей,  що становить 81% сімей району, 2411 сімей скористались пільгами на житлово-комунальні послуги, що становить 16 %,і лише 3%, або 318 сімей району не звернулися до управління праці.
             В розрізі населених пунктів:
житлово-комунальні послуги
 найбільша кількість звернень –
    с. П.Борівські-318 сімей, -98%
    с. Рожнятівка- 427 сімей, -98%
    с. В.Русава- 469 сімей- або 97%
    с. Горишківка- 173 сімї-96%
    с. Вила 286 сімей-94%
    смт Томашпіль 2256 сімей -91%
 
скрапленого газу, твердого та рідгкоо пічного побутового палива
    с. Нетребівка -138 сімей-59%
    с. Яланець- 183 сімей-35%
    с. Стіна- 86 сімей-29%
 
Протягом 2015-2016 років порядок надання субсидій громадян постійно змінювався і вдосконалювався,  на сьогодні механізм призначення субсидії суттєво спрощено,який дає можливість скористатись кожній сім’ї. 
  В 2016 році субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива отримали  1549 сімей. В 2015 році 1292 сім’ї, 2014 році субсидією скористались 560 сімей, що на 989 сімей більше порівняно з 2016 роком, або на в 2.7 рази.
В 2016 році нараховано субсидій на суму – 3 552,2 тис. грн., у 2015 році  отримали субсидію на суму 1657,8тис.грн.:
середній розмір субсидії на придбання скрапленого твердого та рідкого пічного побутового палива в 2016 році – 2293грн.), в 2015 році – 1283грн.);
  середній розмір субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива  в 2014 році – 706 грн.). При порівнянні середнього розміру субсидій 2016 року із 2014 роком збільшився майже в  3 рази.
          У 2016 році субсидіює на житлово-комунальні послуги скористалось 11694 сімей,  що на 3545 сімей більше в порівнянні з 2015 роком, і на 10917 сімей, або на 93%  більше в порівнянні  з 2014  роком. В 2016 році на суму52 млн.296тис. грн.;
в 2015 році  отримали субсидію на суму 12553,6тис.грн.;
в 2014 році 362,9тис.грн.
 
     Середній розмір субсидії на ЖКП в 2016 році 4472грн., в 2015 році 1540грн., а       в 2014 році 467грн. При порівнянні 2014року із 2016 роком середній розмір зріс в 9раз.
Протягом 2016 року до відділу адресних грошових допомог управління праці та соціального захисту населення  звернулося    6 302 сімей,  в тому числі:
- за призначенням допомог – 3014 сімей; 
- за призначенням субсидій – 3288 сімей.
За 2016 рік   отримували  допомоги  3 473 сімей на суму – 46,9млн. грн.
З початку 2016 року відбулося 15 засідань комісії з питань призначення державних соціальних допомог та субсидій.
За призначенням державних соціальних допомог звернулося  391 сім’ї, призначено допомогу 379 сім’ям, відмовлено 2, відправлено на доопрацювання 10 справ,  в 184 сім’ям знято відсотки.
За призначенням субсидій на природній газ звернулося 1464 сім’ї, субсидія призначена 1451 сім’ям, відмовлено 6, відправлено на доопрацювання 7 справи.
При управлінні праці та соціального захисту населення облаштовано кабінет прийому громадян за принципом «прозорого офісу», де  здійснюються консультації та прийом документів  на різні види допомог, субсидії, пільг та  компенсаційних виплат, створено всі необхідні умови для очікування відвідувачів та надано можливість заповнення ними документів,  також кабінет облаштовано інформаційними стендами.
Приміщення управління праці та соціального захисту населення в якому діє «прозорий офіс» забезпечений доступністю, для людей з обмеженими фізичними можливостями, а саме: кабінет «прозорий офіс»  знаходиться на 1-му  поверсі, та при вході встановлено кнопку виклику та приміщення облаштовано пандусом.
Працівниками управління здійснюється надання адміністративних послуг через Центр надання адміністративних послуг при Томашпільській райдержадміністрації за принципом організаційної єдності, де було надано 322 послуги:22-видача посвідчень пільговій категорії населення, 300 сімей звернулися за призначенням субсидії. 
Управлінням праці та соціального захисту населення активізовано інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення району щодо надання житлових субсидій  населенню, а саме проводяться семінари-навчання з сільськими, селищними радами, працівниками поштового зв’язку, працівниками територіального центру, районного центру зайнятості, пенсійного фонду,  здійснюються виїзди в населенні пункти району  для проведення роз’яснювальної роботи та прийому документів для призначення субсидій. 
За  сільськими радами закріплені  відповідальні особи з питань прийому документів та правильності заповнення на субсидію за спрощеним механізмом.
Так, протягом звітного періоду на особистий прийом до управління праці звернулося 13268 громадян.
З початку 2016 року в районній газеті «Томашпільський вісник»  надруковано 44 статті  з роз’ясненням питань соціального захисту населення.
На початку 2016 року за кошти державного бюджету в сумі 395 тис.грн. було придбано однокімнатну квартиру в  смт. Томашпіль для сім’ї загиблого учасника АТО Саванчука Віктора Юрійовича
Наприкінці 2016 року виділено кошти в сумі 536, 672 тис. грн. з державного бюджету для придбання житла для родини загиблого учасника антитерористичної операції Гаврилюка Ігоря Володимировича, напередодні новорічних свят було придбано однокімнатну квартиру в одній із новобудов в м. Вінниця.
 
ЗАЙНЯТІСТЬ НАСЕЛЕННЯ
Районним центром зайнятості протягом 2016 року забезпечено виконання визначених Програмою зайнятості населення району на період до 2017 року завдань з надання соціальних послуг безробітним. За сприяння центру зайнятості в 2016 році повернуто до продуктивної праці 816 незайнятих громадян. Надано фінансову підтримку 3 безробітним у організації підприємницької діяльності.
На професійне навчання, перенавчання або  підвищення кваліфікації направлено 316 безробітних, брали участь у громадських та інших  роботах тимчасового характеру 214 безробітних.
Кожні дев’ять  з десяти безробітних, що перебували на обліку  в центрі зайнятості отримували допомогу по безробіттю.
 
ВІДДІЛ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ
За 2016 рік між головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області та орендарями було укладено 5 договорів оренди та 1 додаткова угода, з них:
- 3 договори оренди на землі запасу(пасовище) площею 28,9га на території Стінянської сільської ради (орендар Осипенко Сергій Володимирович), додаткові  надходження  до місцевого бюджету становлять 13 592 грн.;
- 2 договори оренди на землі запасу (рілля) площею 55га на території Вилянської сільської ради (орендар ТОВ «АК «Зелена долина», додаткові надходження до місцевого бюджету становлять 142 377,25 гривень;
- 1 додаткова  угода до договору оренди по Антонівській сільській раді (орендар Черниш Людмила Володимирівна) площа земельної ділянки 12,7га земель запасу (рілля), річна орендна плата 15 290 гривень.
 
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ ДІЛЯНКАМИ УЧАСНИКІВ АТО
Станом на  01.01.2017 року відділом зарезервовано земельні ділянки,  які можливо передати у власність  учасникам антитерористичної операції  із земель державної власності загальною площею  57га з них:
-54,4га – для ведення особистого селянського господарства;
-2,9га – для ведення індивідуального садівництва.
Станом на 01.01.2017 року до відділу Держгеокадастру  звернулося 256 учасників АТО.
У 2016 році надано вихідні матеріали для оформлення відповідних документів – 256 громадянам на 291 земельну ділянку на площу 432,9га. З них в розробці 254 земельні ділянки загальною площею 379,7га.
Видано накази про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок  123 громадянам на загальну площу 170,8га.
84 громадян зареєстрували право власності на земельні ділянки на площу 120,4га.
Крім того, до  відділу звернулось 32 учасника бойових дій воїнів інтернаціоналістів (учасників УБД), яким було надано  вихідні матеріали для оформлення відповідних документів на 32 земельні ділянки на площу 56,1га, для ведення особистого селянського господарства на території району.
 
ПРОДАЖ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК
Станом на 01.01.2017 року (за 2016 рік) по районі  продано 2 (дві) земельні ділянки несільськогосподарського  призначення загальною площею  0,05га,  на суму 119 345грн. Продаж вищевказаних ділянок  дав надходження  до місцевого бюджету в сумі 119 345грн.
 
ПРОДАЖ ПРАВА ОРЕНДИ
За 2016 рік продано право оренди на 2 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 36,7га. стартовий розмір орендної плати яких становив по Кислицькій сільській раді 28882грн. кінцева орендна плата склала 106286грн.(29.44% від НГО), по Гнатківській стартовий розмір орендної плати становив 26644грн. кінцева орендна плата склала 28909грн.(8.68% від НГО).
Отже, проведення земельних торгів забезпечили надходження до місцевих бюджетів на 79669грн. більше від очікуваної суми орендної плати.        
Крім того,  ІV кварталі 2016 року були виявлені вільні земельні ділянки, які включено до переліку земельних ділянок право оренди на які можуть бути реалізовано на земельних торгах у 2017 році, по наступних сільських радах:
- Височанська сільська рада (за межами населеного пункту) землі державної власності сільськогосподарського призначення землі запасу (пасовище) площею 12га та 15га;  землі запасу (рілля)  площею 14,4га;
- Олександрівська сільська рада (за межами населеного пункту) землі державної власності сільськогосподарського призначення землі запасу (рілля) площею 9га;
- Томашпільська селищна рада (за межами населеного пункту) землі державної власності сільськогосподарського призначення землі запасу (рілля) площею 8га та землі резервного фонду (пасовище) площею 13га;
- Великорусавська сільська рада (за межами населеного пункту) землі державної власності сільськогосподарського призначення (багаторічні насадження) площею 33,8га.
       Інформація з ведення Державного земельного кадастру.
За 2016 рік  державними кадастровими  реєстраторами відділу зареєстровано  1 133 земельних ділянок, надано  2 220  витягів з державного земельного кадастру. Від наданих послуг кошти в сумі 153млн.грн. надійшли до державного бюджету. А також за запитами органів державної влади  надано  381 викопіювання з державного земельного кадастру.
Крім того, на протязі року у відділі Держгеокадастру у районі  проводилась робота по переведенню технічних документацій та проектів землеустрою  з паперового вигляду в електронний.
 
 
БЮДЖЕТ
Станом на 1 січня 2017 року до зведеного бюджету району по доходах місцевих бюджетів, які в структурі надходжень займають 27,9 %, надійшло 74 702,6 тис. грн., що становить 117,6 % виконання до уточненого плану на рік в сумі 63 542,8 тис. грн., в тому числі:
- районний бюджет виконано на 112,1 % виконання до уточнених планових показників звітного періоду (при плані на рік з урахуванням змін в сумі 40 531,7 тис. грн. надійшло                             45 424,8 тис. грн.),
- бюджети селищ виконані на 103,2 % виконання (при уточненому плані звітного періоду в сумі 10 499,9 тис. грн. надійшло 10 833,1 тис. грн.),
- бюджети сіл виконані на 147,4 % виконання (при уточненому плані звітного періоду в сумі     12 511,2 тис. грн. надійшло 18 444,6 тис. грн.).
В порівнянні з 2015 роком надходження доходів місцевих бюджетів в абсолютній сумі збільшились на 27 998,8 тис. грн., або на 59,9 %, а у співставних умовах надходження збільшились на 28 085,8 тис. грн., або на 60,2 %,
Слід зазначити, що станом на 01.01.2017 року із 24 адміністративно – територіальних одиниць району уточнені планові показники доходів місцевих бюджетів загального фонду звітного періоду виконано по всіх місцевих бюджетах а також по районному бюджету.
По найбільшому бюджетоутворюючому податку – податку та збору на доходи фізичних осіб, який в структурі надходжень доходів місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) займає 60,1 %, за 2016 рік до районного бюджету надійшло 44 929,7 тис. грн., що становить 111,0 % виконання до уточненого плану на рік в сумі  40 478,0 тис. грн. В порівнянні з фактичними надходженнями  2015 року надходження податку та збору на доходи фізичних осіб збільшились на 19 578,3 тис. грн., або на 77,2 %.
Другим за обсягом надходжень, який займає 18,0 % доходів місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) є податок на майно, який складається з податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки, транспортного  податку та плати за землю.
При уточненому плані на рік в сумі 11 389,5 тис. грн. до зведеного бюджету району надійшло 13 414,5 тис. грн. податку на майно, що становить 117,8 % виконання до плану на рік з урахуванням змін, в тому числі:
- податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки надійшло до зведеного бюджету 309,0 тис. грн., що становить 125,7 % виконання до плану на рік з урахуванням змін в сумі  245,8 тис. грн.,
- плати за землю надійшло 13 099,2 тис. грн., що становить 117,5 % виконання до плану на рік з урахуванням змін в сумі 11 143,8 тис. грн.,
- до зведеного бюджету надійшло 6,3 тис. грн. транспортного податку з юридичних осіб.
В порівнянні з фактичними надходженнями 2015 року надходження податку на майно збільшились на 3 454,6 тис. грн., або на 34,7 %, в тому числі: надходження податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки збільшились на 216,3 тис. грн., або на 233,3 %, надходження плати за землю збільшились на 3 392,5 тис. грн., або на 34,9 %, надходження транспортного податку зменшились на 154,2 тис. грн., або на 96,1 %.
Протягом звітного періоду до бюджету району надійшло 11 843,9 тис. грн. єдиного податку (15,9 % надходжень доходів місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів)), що становить 134,6 % виконання  до уточненого плану на рік в сумі 8 796,1 тис. грн., в тому числі: єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків при уточненому плані на рік в сумі 5 060,0 тис. грн. надійшло 7 495,4 тис. грн., що становить 148,1 % виконання до плану на рік з урахуванням змін.
 В порівнянні з 2015 роком надходження даного податку збільшились на 4 024,5 тис. грн., або на 51,5 %, зокрема за рахунок єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків на 3 362,2 тис. грн., або на 81,3 %.
Акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, який займає 4,7 % надходжень доходів місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) до зведеного бюджету району надійшло 3 524,9  тис. грн., що становить 147,5 % виконання до уточненого плану на рік в сумі 2 390,4 тис. грн. Фактичні надходження 2016 року в порівнянні з фактичними надходженнями 2015 року збільшились на 778,6 тис. грн., або на 28,3 %.
Плати за надання інших адміністративних послуг (кошти за надання витягів з державного земельного кадастру про земельні ділянки, за адміністративні послуги, що надаються УДМС України у Вiнницькiй області, плата за видачу ветеринарних документів, адміністративний збір за реєстрацію місця проживання та адміністративний збір за зняття з реєстрації місця проживання) надійшло до бюджету району 236,0 тис. грн., що становить 110,4 % виконання до плану на рік з урахуванням змін в сумі 213,9 тис. грн. В порівнянні з 2015 роком надходження плати за надання інших адміністративних послуг збільшились на 90,9 тис. грн., або на 62,6 %.
У 2016 році по зведеному бюджету району (загальний фонд) проведено видатків в сумі 244 294тис. грн., що становить  98,2 % плану на рік, затвердженого місцевими радами з урахуванням змін (заплановано 248 775тис. грн.), в тому числі:  
- районний бюджет на 98,7 % (при уточненому призначені на 12 місяців 211 917тис грн. виконано 209 145тис. грн.),
- бюджети селищ на 97,6 %  (при уточненому призначені на рік 15 887тис.грн. виконано 15 499тис. грн. ),
-  бюджети сіл на 93,7 %  (при уточненому призначені на 12 місяців 20 971 тис.грн. виконано 19 650тис. грн.).
В першу чергу кошти бюджету спрямовувались на фінансування соціально – культурної сфери: за 12 місяців 2016 року на зазначені цілі використано 205 551тис. грн., це 84,1 % всіх видатків загального фонду, у тому числі на освіту використано 62 926тис. грн., або 98 % до уточненого призначення на рік; на охорону здоров’я –  27 268тис. грн., що складає  99,7 % до уточненого призначення на рік; соціальний захист та соціальне забезпечення – 107 423тис. грн. або 99,8 %;  на культуру – 6 640тис. грн. або 90,7 %;  та фізичну культуру –   1 294,5тис. грн. або 97,3 %.
Забезпечується в повному обсязі фінансування захищених статей бюджету, зокрема повнота та своєчасність виплати заробітної плати з нарахуваннями, розрахунків за спожиті енергоносії, трансфертних виплат населенню (пільгових пенсій тощо).
Із загального обсягу, найбільше коштів використано на оплату праці з нарахуваннями, а саме: видатки на заробітну плату за січень – грудень місяць 2016 року в цілому по району склали 72 554тис. грн. при уточненому плані 73 171тис. грн., що становить 99,2 % до уточненого плану на звітний період, нарахування на заробітну плату –  15 714,5тис грн. при уточненому плані 16 154тис. грн., що становить 97,3 %, на продукти харчування – 2 287тис. грн. при уточненому плані 2 361тис. грн., що становить 96,8 % до уточненого плану на звітний період, на оплату споживчих енергоносіїв спрямовано – 10 112,5 тис. грн., при уточненому плані 10 614 тис. грн., що становить 95,3 % до уточненого плану на звітний період.
 
 
ЕКОНОМІКА
ПРОМИСЛОВІСТЬ
Обсяг реалізованої продукції у відпускних цінах підприємств за січень – жовтень 2016 року склав 331349,5 тис. грн., проти 230564,2 тис. грн, темп росту до відповідного періоду минулого року –   143,7 %.
У кінці серпня 2016 року розпочався виробничий сезон на виробничому підрозділі «Томашпільський цукровий завод» ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» за серпень-грудень 2016  року вироблено 40664 тонн цукру-піску, проти  30931 тонн у відповідному періоді минулого року, темп росту 131,5 %.(виробничий сезон розпочався 15.09.2015)
ІНВЕСТИЦІЇ
За січень-вересень 2016 року освоєно 65763 тис. грн. капітальних інвестицій, проти 39028 тис. грн. у відповідному періоді 2015 року, темп росту  168,5%
Обсяг будівельно-монтажних робіт за січень-листопад 2016 року склав     16298 тис. грн., проти 31075 тис. грн. у відповідному періоді 2015 року, темп росту  – 52,4 %.
За січень – вересень 2016 року введено в експлуатацію 2750 м.кв житла проти 1052 м.кв. у відповідному періоді 2015 року, темп росту 261,4%.  
Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій спрямованих в економіку району станом на 01.10.2016 року становить 2646,9 тис.дол.США, іноземні інвестиції на одну особу у звітному періоді склали 79,2 дол.США.
 
ТОРГІВЛЯ
За  січень – вересень 2016  року  обсяг  роздрібного товарообігу ( з урахуванням  міжрайонного обміну)  підприємств – юридичних осіб склав 37126,7 тис. грн., проти  50567,5 тис. грн. у січні – вересні 2015 року. Темп зростання  обсягу роздрібного товарообороту становить 73,4%.
Споживчі ціни у Вінницькій області у вересні до серпня 2016 року підвищились на 0,1%, по Україні зросли на 1,8%.
 
ПЛАТНІ ПОСЛУГИ
Протягом січня-вересня  2016 року обсяг реалізованих платних послуг склав 19061,6 тис.грн. проти 21131,1 тис. грн. у січні-вересні  2015 року.  Темп зростання обсягу реалізованих послуг   у звітному періоді   у фактичних цінах склав – 90,2%
Обсяг реалізованих послуг оплачених населенням у звітному періоді збільшився у порівнянні з січнем-вереснем 2015 року на 593,3 тис.грн. і склав1437 тис.грн.
 
ЗАРОБІТНА ПЛАТА
Середньомісячна заробітна плата за січень – вересень 2016 року в цілому по району склала 3638 грн. що становить 89,9 % до середньомісячної заробітної плати по області (по області 4045 грн.) проти 3164 грн. у відповідному періоді 2015 року. Темп росту номінальної заробітної плати склав 115,0%.
Середньооблікова кількість штатних працівників за січень – вересень  2016 року склала 5249 чол., проти 5553 чол. у відповідному періоді 2015 року, що становить 94,5%.
ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Зовнішньоекономічну діяльність в районі у січні-вересні 2016 року здійснював один суб’єкт господарювання. Обсяг експорту склав 364,6 тис.дол. США., темп росту  28,2%., обсяг імпорту- 45,3 тис. дол США., темп росту 183,8%. Сальдо зовнішньоекономічного обороту по району склало 319,4 тис.дол.США, проти  1267,7 тис. дол.США у відповідному періоді  2015 року, темп росту 25,2%.
 
ТРАНСПОРТ
За січень-листопад 2016 року пасажирські перевезення автомобільним транспортом по району склали 689,4 тис.пас., проти 535,7 тис.пас. у відповідному періоді минулого року, темп росту – 128,7%,  пасажирооборот  - 21,3 млн.пас.км., проти 20,9  млн.пас.км., темп росту – 101,9%.
За січень-листопад 2016 року вантажні перевезення автомобільним транспортом по району склали 20,1 тис.т., , проти 20,4 тис.т. у відповідному періоді минулого року, темп росту – 98,5 %, вантажооборот  - 4,1 млн.т.км., проти 4,0 млн.т.км. у відповідному періоді минулого року , темп росту – 104,2%.
 
 
 
РОЗВИТОК МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА
На звітну дату в районі зареєстровано 1265 суб’єктів малого та середнього підприємництва, а саме 1122 фізичних осіб – підприємців та 143 юридичних особи (139 підприємств належать до малих та 4 підприємств до середніх).  
Протягом січня-грудня 2016 року зареєстровано 87 фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, 13 юридичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, знято з державної реєстрації 233 фізичних особи – суб’єктів підприємницької діяльності та 7 – юридичних особи.
 
ОПЛАТА ЗА  ЖИТЛОВО – КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ
За січень-жовтень 2016 року населенню нараховано до сплати  за житлово-комунальні послуги кошти в сумі 6млн.грн., сплачено населенням за відповідний період 19млн.грн. Рівень оплати населенням житлово – комунальних послуг склав в цілому 302,1%.
 
ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ
При Томашпільській районній державній адміністрації утворено розпорядженням голови районної державній адміністрації від 28.07.2015 №243. Робота з прийому суб’єктів звернень розпочата 08 жовтня  2015 року.
До переліку адміністративних послуг, що надаються Центром надання адміністративних послуг включено послуги, передбачені розпорядженням Кабінету Міністрів України № 523-р від 16.05.2014р. Перелік адміністративних послуг включає 59 послуг, Послуги, суб’єктами надання яких є Реєстраційна служба районного управління юстиції  та районний сектор Управління державної міграційної служби знаходяться на стадії запровадження.
Прийом документів, видача результатів і консультація щодо отримання адміністративних послуг здійснюється виключно у Центрі надання адміністративних. При цьому необхідний пакет документів здається адміністратору і через встановлений законодавством час отримують вже кінцевий результат.
З метою інформування населення, суб’єктами надання адміністративних послуг розроблені інформаційні та технологічні картки, що розміщені на інформаційних стендах, де у повному обсязі розміщена інформація про функції, завдання та основні напрями діяльності ЦНАПу, перелік необхідних документів для отримання певної послуги.
Забезпечено он лайн трансляцію роботи сектору обслуговування через офіційний веб-сайт Томашпільської районної державної адміністрації.
На сторінці веб-сайту районної державної адміністрації розміщена інформація у відповідному розділі розміщено інформацію про:
-             найменування Центру, його місце знаходження;
-             графік роботи Центру (дні роботи та прийомні години);
-             номери довідкових телефонів Центру;
-             перелік адміністративних послуг, які надаються через Центр;
-             інформаційні картки адміністративних послуг, які надаються через Центр;
бланки заяв для звернення за адміністративними послугами та зразки їх заповнення.
Біля входу в приміщення ЦНАП в коридорі розміщено інформаційний стенд, на якому розміщена інформація щодо переліку адміністративних послуг, які надаються через Центр; адресу веб-сайту, електронної пошти; номер телефону Центру; прізвище, ім’я, по батькові керівника Центру. (малюнок вхід в приміщення ЦНАП)
Сектор очікування розрахований не менш як 10-а місцями для суб’єктів звернень.
В Центрі організовано роботу з прийому громадян протягом усього робочого часу без перерви на обід.
Для забезпечення доступу людей з обмеженими можливостями до центру надання адміністративних послуг встановлено пандус біля входу до приміщення та змонтовано кнопку виклику адміністратора.
Крім того повідомляємо, що з метою забезпечення зручності та доступності отримання адміністративних послуг рішенням 12 сесії 7 скликання № 196 Томашпільської районної ради надано дозвіл на оренду приміщення   на першому поверсі будівлі адмінбудинку № 3 для розміщення Центру надання адміністративних послуг.
Для висловлення суб’єктами звернень зауважень і пропозицій щодо якості надання адміністративних послуг в секторі очікування встановлено скриньку та книгу відгуків і пропозицій, яка розміщується на видному та у доступному місці.
Через представника Управління праці та соціального захисту населення здійснюється прийняття документів, надання консультацій щодо отримання субсидій  для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Суб’єктам звернення, які звернулися за допомогою засобів телекомунікації (телефону, електронної пошти, інших засобів зв’язку) забезпечується можливість отримання інформації про надання адміністративних послуг у Центрі у спосіб аналогічний до способу звернення.
Середньомісячна кількість наданих послуг за 2015 рік становить – 198, а середньомісячна кількість наданих послуг у 2016 році становить – 609. Цей приріст дали послуги, суб’єктом надання яких став сектор державної реєстрації.
За 2016 рік надано 7310  адміністративних послуг в т.ч.:
- відділом Держгеокадастру надано 2004 послугу;
- відділом у справах сім’ї та молоді райдержадміністрації (Управлінням праці та соціального захисту населення) надано 322 послуга
- відділ містобудування та архітектури райдержадміністрації надано 19 послуг;
- Тростянецьким міськрайонним управлінням ГУ ДСЕС надано    3 послуги, а саме висновки державної санітарної-епідеміологічної експертизи.
- державною службою надзвичайних ситуацій надано 6 послуг.
- службою у справах дітей – 6 послуг
Послуги сектору державної реєстрації:
- державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень в кількості 4240
- державної реєстрації юридичних та фізичних осіб – підприємців 710
 
УЧАСТЬ У КОНКУРСНИХ ПРОЕКТАХ
Прийнято участь у конкурсному відборі інвестиційних проектів, які можуть реалізовуватися у 2016 році за рахунок державного фонду регіонального розвитку у Вінницькій області. За результатами засідання регіональної комісії з оцінки та забезпечення відбору інвестиційних проектів за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2016 році рекомендовано до фінансування та реалізації проект «Створення умов для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району - Реконструкція частини нежитлової будівлі в міні - цех з переробки молока по вул. Гагаріна, 42, в с. Антонівка, Томашпільського району, Вінницької області для КП «Архітектурно-планувальне бюро». Рішенням № 48 3 сесії 7 скликання від 19.02.2016 року Томашпільської районної ради передбачено співфінансування 10 % - 300 тис. грн..
З державного фонду регіонального розвитку отримано та використано в повному обсязі кошти в сумі 2987,6 тис. грн.
Крім того, подано п’ять проектів для участі у конкурсному відборі інвестиційних проектів які можуть реалізовуватися у 2017 році за рахунок державного фонду регіонального розвитку у Вінницькій області.
Томашпільський район прийняв участь в Тринадцятому обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад від району подано та зареєстровано 29 проектів.
По Томашпільському району переможцями 13-го обласного Конкурсу проектів розвитку територіальних громад Вінницької області стали  9 проектів. Станом на 01.01.2017 року по восьми проектах освоєно кошти передбачені на реалізацію проектів. По проекту Колоденської сільської ради в зв’язку із об’єднанням громад кошти не було використано та повернуто до обласного бюджету.
Район приймає активну участь проекті Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» співпраця з яким розпочалася з ІІ – ї його фази, тоді свої проекти мали змогу реалізувати чотири громади району. В ІІІ – й фазі проекту співпраця з проектом продовжилася та вдалося реалізувати чотири проекти, це проекти громад сіл: Гнатків, Високе, Рожнятівка та Пилипи-Борівські, на що вдалося залучити з фонду конкурсу кошти в сумі 531,9 тис. грн.
По Великорусавській сільській раді завершено реалізацію Швейцарсько-український проект DESPRO "Підтримка децентралізації в Україні" який передбачав реконструкцію водопровідної мережі по селу, загальна вартість проекту становить 2 150,0 тис. грн. Проект передбачав реконструкцію мережі водопостачання по селу Велика Русава протяжністю 15 км.
Продовжується робота по реалізації проекту “Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району”. Томашпільською районною радою за фінансової підтримки ЄС було проведено 24 семінари-консультації у 24 селах Томашпільського району для більше 1000 представників особистих селянських та фермерських господарств, проведено роботу з поліпшення якості 100га громадських пасовищ на території 4-х сільських рад, проведено тендер і придбано молоковоз ГАЗ 3309 об’ємом 3,5 тони молока, а також розпочато будівельні роботи зі створення міні-цеху з переробки молока. Сума фінансування проекту складає більше як €477 тис. євро в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», з яких 90% коштів виділяє Європейський Союз, 10 % - Томашпільська районна рада.
 
МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Районною державною адміністрацією продовжується співпраця з міжнародними організаціями та міжнародними благодійними фондами.
В період із 22 по 25 серпня 2016 року відбувся візит делегації Ельблонгського повіту Республіки Польща.  Візит відбувся напередодні святкування 25-ї річниці Незалежності нашої Держави. Польські друзі стали учасниками святкових заходів, присвячених відзначенню цієї дати.  На зустрічі обговорювались питання співпраці між Томашпільським районом та Ельблонгським повітом.
В рамках візиту наші гості мали можливість відвідати НВК «Томашпільська ЗОШ І-ІІІст. – гімназія», філію Вінницького обласного центру  соціально-психологічної  реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» с. Гнатків, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Томашпільського району с.Комаргород, центральну районну лікарню та районний центр первинної медико-санітарної допомоги.
Разом з цим від партнерів з м. Ельблонг Республіки Польща надійшов лист з пропозиціями взяти участь представникам органів місцевої влади, студентам та викладачам нашого району у реалізації проекту з покращення якості освіти  та професійного навчання. Візит нашої делегації в м. Ельблонг  заплановано здійснити у червні та серпні 2017 року.
 
 
АПК
Рослинництво
    На території району налічується  54,5 тис.га сільськогосподарських угідь,      з них  53,4 тис.га. ріллі.
     Результатом злагодженої роботи та професіоналізму аграріїв Томашпільщини у 2016 році, стали вагомі здобутки в галузі рослинництва. Рекордний валовий збір всієї групи зернових становить 193 тис.тонн (для порівняння у 2014 році вал становив 175 тис. тонн) при урожайності 66.4 ц/га: в тому числі озимої пшениці – 14498 га., вал- 91.8 тис. тонн,  урожайність 63 ц/га;  ярої пшениці – 1389 га. вал – 7.5 тис. тонн(54 ц/га);  озимого ячменю - 11499 га. вал – 7.9 тис. тонн(52.8 ц/га); ярого ячменю - 1580 га. вал – 7.5 тис тонн(48 ц/га).; кукурудзи на зерно – 8827 га. вал – 72 тис. тонн (81 ц/га); сорго на зерно – 815 га. вал – 5.7 тис. тонн ( 72 ц/га.)
       Проведено збирання соняшника на площі 6995 га. при урожайності 30 ц/га. (середньо обласна урожайність 28 ц/га.),  обмолочено  3013 га. сої - урожайність 24 ц/га. (середньо обласна урожайність 22 ц/га.),  озимий ріпак  1019 га. – урожайність 26 ц/га.
Викопані солодкі коренеплоди на площі 4842 га. Найбільші площі посіву в господарствах ТОВ АК «Зелена долина» та  ПрАТ  ПК «Поділля»  Середня урожайність цукрових буряків 480 ц/га.
ТОВ « Агрокомплекс « Зелена долина»» виробничим підрозділом «Цукровий завод» у 2016 році вироблено 40 664 тонни цукру.
Ціни на зернові культу протягом останніх років збільшуються.
Затрати на вирощування продукції також зростають.
Але збільшення затрат компенсується зростанням вартості вирощеної продукції .
Закладено основу під урожай 2017 року , а саме :
- озимого ріпаку – 1142 га.
- озимої пшениці – 12010 га.
- оз. ячменя – 1042 га.
Підготовлено площі на зяб 24 тис. га. в тому числі глибокої оранки 4,7тис.га.
Розроблена та сформована структура посівних площ на 2017 рік.
 
ТВАРИННИЦТВО
На 01 січня 2017 року чисельність ВРХ по сільськогосподарських підприємствах становить 5291 гол., в т. ч. корів  2364 гол., (район займає шосту позицію по чисельності ВРХ в області) у господарствах населення - 5847 гол. в т. ч. корів  3771 гол.
    - Валове виробництво молока склало 13900 тонн  (п’ятий показник серед районів)
 - Надій молока з розрахунку на 1 корову становить 5766 кг. Середньодобовий надій на 1 корову 19кг., середньодобовий привіс ВРХ 618 гр. Вирощено  худоби та птиці 8224 ц.
Загалом в усіх господарствах, які займаються молочним скотарством , корівники обладнано молокопроводами.
Найбільша кіль кість корів утримується в виробничих підрозділах ТОВ»АК Зелена долина» в кількості 1340 гол.
В селі Стіна працює  фермерське господарство Чопик 0.0.,  яке займається молочним скотарством. В господарстві  нараховується:
- великої рогатої худоби 41 гол.;
- в тому числі корів  21 гол.;
- та 20 гол. молодняка.
Корівник обладнаний Брацлавським молокопроводом та холодильним обладнанням.
Завдяки державній програмі підтримки фермерських господарств, підприємство отримано 180 тис. бюджетних коштів на поворотній основі і придбало 8 корів чорно-рябої  та червоно-рябої породи.
Приватним сектором щоденно реалізується до 23 тон молока , а кількість молокоздавачів становить 1630 чоловік. Томашпільський район повністю забезпечений молоко пунктами (загальна потужність яких 62 т.) з чисельністю 26 одиниць .
Що стосується реконструкцій тваринницьких приміщень, то за звітний період ТОВ «АК «Зелена долина» с. Паланка проведена реконструкція молочно товарної ферми потужністю 150 гол. з безприв’язним утриманням    та доїльним залом «Ялинка» на 16 гол. Загальний об’єм коштів витрачений  на дані роботи становить близько 1,5 млн. грн. 
 
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ОБСЛУГОВУЮЧА  КООПЕРАЦІЯ
На території Томашпільського району діє сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Надія»  та сільськогосподарський виробничий кооператив «Молоко-Країна».   Діяльністю кооперативів є надання послуг членам кооперативу та жителям району по збору молока.
Всього сільськогосподарськими виробниками різних форм власності  на території району орендується майже 42 тис. га. земельних угідь. Протягом 2016 року, в рамках виконання соціальних угод , територіальними громадами  отримано допомоги коштами, транспортними послугами, робочою силою, матеріалами на суму 2 млн. 227тис. грн. Жоден ремонт шкіл, дитячих садочків , закладів охорони здоров’я та закладів культури району, не проходить без фінансової підтримки наших сільгоспвиробників як вертикально інтегрованих так і самостійних.
Власниками земельних часток (паїв) у 2016 році в районі укладено 14452 договорів оренди  землі з товаровиробниками сільськогосподарської продукції на суму 44,41млн грн. Розрахунок проведено в повному обсязі.
Відсоток нарахування орендної плати від грошової вартості  орендованих земель  по району становить   4.1%    при середньообласному   3.9% .
Аграріями  Томашпільського  району  за    2016  рік  оновленномашино-тракторной  парк  та придбано виробничого обладнання  на  суму 20 млн.грн. Використання високопродуктивної техніки дає змогу  з мінімальними затратами та в оптимальні строки проводити  комплекс польових робіт
Якщо проаналізувати увесь сектор аграрного розвитку Томашпільщини – то ми входимо до лідируючих районів  Вінницької області, а Вінничина є лідером серед областей України.
 
ЖКГ
Водозабезпечення
В населених пунктах району нараховується 31 водогін, протяжністю – 282,6 км. Забезпечення населення  питною водою здійснюється з 21 артезіанської свердловини та з 34 каптажних колодязів.
По Великорусавській сільській раді завершено реалізацію Швейцарсько-українського проекту DESPRO «Підтримка децентралізації в Україні», який передбачав реконструкцію водопровідної мережі по селу Велика Русава протяжністю 15 км.  Загальна вартість проекту становила 2 150,0 тис. грн.
 
Вуличне освітлення
 Сільськими радами були продовжені роботи по облаштуванню вуличного освітлення в населених пунктах району із застосуванням новітніх енергозберігаючих технологій. Так, протягом року було встановлено 820 енергозберігаючих ламп, що на 376 ламп більше в порівнянні з минулим роком
 
Дороги
Від початку року було проведено частковий ямковий ремонт доріг району гарячим асфальтобетоном.  Методом просочування на ділянках дороги Р-08 Немирів – Ямпіль, яка проходить через Томашпільський район від смт. Вапнярка до с. Гнатків, було зроблено 350 м² ямкового ремонту, на що було використано 132т. асфальтобетонної суміші.
Завершено ремонтні роботи дорожнього покриття по вул. Незалежності смт.Вапнярка, а саме прокладено 460 метрів асфальтобетонного покриття. 
В 6 сільських радах району були проведенні роботи на дорогах комунальної власності на загальну суму 345,7 тис. грн.
А також проведено ремонт доріг державної власності на суму 3582.24 тис.грн.
 
 
ОСВІТА
Аналізуючи підсумки минулого навчального року, можемо засвідчити, що за активної підтримки районної державної адміністрації, районної ради, у співпраці з органами місцевого самоврядування, батьківською громадськістю удалося не лише забезпечити стабільну роботу галузі, а й зробити реальні кроки щодо модернізації багатьох освітніх ланок.
Мережа дошкільних навчальних закладів району відповідає потребам населення, функціонує 24 заклади (22 ДНЗ, 2 НВК), у  яких функціонує 45 груп, в тому числі 3 групи для дітей раннього віку.  Потужність дошкільних навчальних закладів району становить 1082 місць, що перевищує кількість вихованців. Дошкільною освітою охоплено 1048 дітей, порівняно з попереднім   роком кількість вихованців дошкільних навчальних закладів району збільшилася на 17 дітей.
На протязі  року для  проведення ремонтних робіт використано по ДНЗ –548тис. 680 грн. ( бюджет – 418 тис. 470 грн., позабюджетні – 130 тис. 210 грн.). Для  зміцнення матеріально-технічного бази використано – 674 тис.190грн.   ( бюджет – 656 тис.490грн., позабюджетні – 17 тис.700грн.)
Для забезпечення потреби населення у якісних освітніх послугах у районі на  сьогодні мережа загальноосвітніх навчальних закладів налічує  21 навчальний заклад, з яких:
- 6 ЗНЗ І-ІІ ступенів;
- 15 ЗНЗ І-ІІІ ступенів;
- 3 НВК, з яких: 1 школа –гімназія та 2 школи-сад.
Мережа ЗНЗ налічує : 3182 учні, 235 класів. Середня наповнюваність класів 13,5 учнів.
На виконання програми „Шкільний автобус” організовано безкоштовний підвіз школярів у кількості 302 учні.
Підвіз здійснюється 6 -ма шкільними автобусами та 2-ма орендованими.
В районі функціонує районний будинок дитячої творчості, позашкільною освітою охоплено – 736 дітей. Влітку 2016 року було завершено  роботи по ремонту покрівлі  на суму  374, 236 тис.грн.
 
Організація харчування та оздоровлення учнів
       В 21 загальноосвітньому навчальному закладі району організовано харчування учнів.  Гарячим безкоштовним харчуванням було охоплено 2451 учень початкових класів та дітей пільгової категорії, профінансовано 325 689.76 грн.
         З 06.06.2016 року по 22.06.2016 року в Томашпільському районі працював на базі  НВК «Томашпільська ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» мовний табір,  в якому перебувало 60 дітей, протягом зміни працювала волонтер з орг..Корпусу миру. Також  працював пришкільний табір с.Високе, на утримання якого було за рахунок ПСП «Перемога».  В ньому відпочивали   86 дітей.
       На  проведення оздоровчої кампанії  виділено  з місцевого бюджету кошти  в сумі  190 000 грн. , було закуплено путівки для  60 дітей пільгової категорії.
Із  метою стабільного функціонування загальноосвітніх навчальних закладів району модернізується, поповнюється матеріально-технічна база.    За рахунок різних джерел фінансування у 2016 році   проведено наступні заходи:
- капітальний ремонт по заміні віконних та дверних блоків по Гнатківській ЗОШ, вже проведено оплату за виконання проектних робіт в сумі 4815.00 грн. та проавансовано роботи з районного бюджету на суму 17985.00 грн., загальна вартість проекту становить 200 004 грн.  Завершено поточний ремонт даху: виділено коштів з районного бюджету 130 000 грн., спонсорська допомога ТОВ АК “ Зелена долина ” – 20 000 грн;
- капітальний ремонт  «НВК Вербівська ЗОШ І-ІІ ст..», сума 159873.55грн.
- капітальний ремонт даху Височанської ЗОШ, у 2016 році виділено на зевершення робіт – 382432.17 грн.
-   капітальний ремонт даху Липівської ЗОШ, виготовлено документаціюзтехнічної інвентаризації та проведенотехобстеження покрівлі будівлі на що витрачено 7930.00грн, на який  буде виділено коштів субвенції з місцевого бюджету  450 тис. грн.
- ремонт по заміні віконних  блоків по Липівській ЗОШ– загальна вартість  становить 30тис. грн.
- капітальний ремонт по заміні віконних та дверних блоків по Рожнатівській ЗОШ, – загальна вартість проекту становить 334 тис. грн.
- Заміна трьох котлів марки “ НІІСТУ – 5 ” на нові котли в Яланецькій ЗОШ та Стінянській ЗОШ – вартість 261 тис. грн.
- Ремонт опалювальної системи в Вапнярківській ЗОШ –  вартість 10тис. грн.
      В 2016 році профінансовано 95 тис. грн. та проведено поточний ремонт та гідрохімічне очищення системи опалення Вапнярської ЗОШ №2, що дало змогу суттєво зменшити енергозатрати на опалення приміщення.Частково проведено ремонт опалювальної системи  Рожнятівській  ЗОШ.
Проведено лабараторні виміри опору ізоляції електрообладнання,  було виділено на проведення даних робіт  кошти з районного бюджету –75тис.грн.
   На твердопаливному  опаленні  12 загальноосвітніх шкіл, з них на дровах – 7, на вугіллю – 5. Газове опалення на сьогодні залишилося  в 9 загальноосвітніх закладах..
   Для забезпечення повноцінної роботи навчальних закладів району витрачено кошти в сумі: 3 млн. 230 тис. 964 грн.
 
КУЛЬТУРА
2016 році проведено капітальні та поточні ремонти на 37 об’єктах закладів культури району на суму 1328,1 тис грн., з них за бюджетні кошти   1160,7 в т ч. по капітальних видатках 1123,1   тис. грн.    (165,4 тис. грн. позабюджетні кошти).
Придбано 8 комп’ютерів на  суму 62,2 тис грн. 
В 25  бібліотеках  району придбано комп’ютерне обладнання, всього в бібліотеках району нараховується 46 комп’ютерів. Функціонує 19 інтернет – центрів.
Бібліотеками району проведено  1123 масових заходів.  
Центральна районна бібліотека стала переможцем конкурсу Євросоюзу «Читайте слухайте дізнавайтесь», та проекту «Пульс» на допомогу розвитку територіальних громад.
На території району, у селі Вербова,  функціонує історичний музей імені І.Д.Черняховського, де  зібрано 500 експонатів. Для музею придбано меблі на суму 1,7 тис грн.
На утримання об’єктів культурної спадщини залучено 551,8 тис. грн., з них  із місцевого бюджету – 80,7 тис. грн. та  471,1 тис. грн. - благодійних.
  Всього паспортизовано 8 пам’яток культурної спадщини, з них 6 – пам’яток  історії та 2 – архітектури.
З метою поширення інформації про район у Програмі економічного і соціального розвитку району постійно плануються заходи, так у 2016 році з метою розповсюдження інформації про район виготовлено двомовний буклет «Томашпільщина запрошує», інформаційні буклети,  футболки, кепки з гербом району на загальну суму 8,5 тис. грн.
У районі працює дві музичних школи. Навчальний процес забезпечує 19 викладачів. На 6 – ти відділах  навчається 207 учнів.  Протягом   року брали участь в 26-х  заходах, 4 скайп конференції. 
Працює  зразковий  аматорський колектив -  духовий  оркестр Томашпільської ДМШ, у звітному періоді у Вапнярській дитячій музичній школі збільшилося колективів із званням : дитячий хореографічний колектив «Алегро» - зразковий аматорський, інструментальний ансамбль «Рапсодія» - народний аматорський. Колективи беруть активну участь у Васеукраїнськиих, обласних фестивалях, конкурсах.
Впродовж поточного року за рахунок коштів сільських територіальних громад придбано, оргтехніку, підсилюючу апаратуру, сценічні костюми, меблі  на загальну суму  545,6 тис. грн.  з них 63,4 тис. грн. – позабюджетні.
 
 
МЕДИЦИНА
ЦРЛ
Чисельність населення району на 01.01.2016р.  складає  33 867 чоловік,
 із  них  діти  - 5194, що  на 255 чол.  менше  ніж  за  2015 рік (0,75%). За  2016 рік  народилось  - 196 немовлят, що  на 41  немовля  менше 2015р. ( 17,2%)
Штатна  чисельність працівників  закладу у 2016 році  приведена у  відповідність  до  передбачених у кошторисах  асигнувань на оплату праці.
В ЦРЛ  функціонує  121  ліжко ( в 2015 році  проведена  оптимізація  мережі  ліжкового  фонду – 9 ліжок). Ліжковий  фонд  ефективно  використовується.
Томашпільською РДА та Томашпільською районною радою у 2016 році було виділено  додаткові кошти загальною сумою 3070,226 тис. грн.. для забезпечення потреб закладу. Завдяки цьому вдалось суттєво покращити  матеріально-технічну базу лікарні:
- проведено  ремонти  на  загальну  суму 158. тис. грн.. : в жіночій  консультації  та  акушерсько-гінекологічному  відділенні,  поліклініці, в  стоматології,  пральні,  терапевтичному  відділенні,  інфекційному  та  приймальному  відділенні,  частково  в  дитячому  відділенні.
  Придбано:
-  холодильники  майже у всі структурні підрозділи закладу, душову кабіну, водонагрівач, повністю обновлені – посуд та кухонний інвентар.
-  10 комп’ютерів з комплектуючими у всі структурні підрозділи закладу, ноутбук на суму 94 тис. грн.
-  м’який інвентар – 46629,00грн
 - 10 медичних шаф – 58000грн
-  столи маніпуляційцні– 23000грн
-  4 пеленальні столики-10800грн
-  аналізатор рівня глюкози – 22977,65грн
-  аналізатор сечі -29660грн
- ноші – 37000 грн.
Також завдяки фінансуванню з районного бюджету придбано 8 камер з ультрафіолетовою лампою для зберігання інструментів на суму 26 546 грн.
Виділені кошти для ремонту автомобілів «Тойота» в  сумі 146 037 грн. обидва автомобілі  вже відремонтовані.
     До  початку опалювального сезону в ЦРЛ проведено гідрохімічне очищення опалювальної системи головного корпусу та поліклінічного відділення, що покращило температурний режим у відділеннях та умови перебування хворих та медичного персоналу. На ці потреби  використано 123 963 грн. Виділені з районного бюджету додаткові кошти дали можливість також здійснити електровимірювальні роботи (14 тис. грн.), повірку та контроль технічного обслуговування медичної апаратури (25 090грн.). Для ощадного використання електроенергії придбано 551 світлодіодну лампу (20 тис. грн.).
  На випадок  погіршення епідемічної  ситуації в районі  із захворюваності на грип  та його ускладнення поповнений резерв лікарських засобів – придбано препарат «Таміфлю», тести на грип, антибіотики різних груп, рентген плівку, засоби індивідуального захисту та деззасоби, на що використано 80тис.грн.
Райдержадміністрацією виділено 20тис. грн для придбання вакцини проти грипу, придбано 126 доз вакцини, що дало змогу щепити медпрацівників
  В ЦРЛ за 2016рік проліковано 5472 хворих, ними проведено 37691ліжко/днів. На медикаменти профінансовано-1.01млн.грн.(на 1ліжко/день – збільшилось фінансування з 13,08грн до 26,80грн.), на харчування профінансовано-37,7 тис. грн. (на 1ліжко/день збільшилось фінансування-з 6,01грн -10,00грн.)
І на далі гостро стоїть питання війни в Україні, а разом з ним і проблеми надання медичної допомоги учасникам та ветеранам АТО, членам їх сімей. В даному контексті Томашпільський район займає лідируючі позиції. Усі пацієнти (з даних соціальних груп), які звертаються у лікарню отримують безкоштовне лікування та харчування. За 2016 рік було проліковано 49 пацієнтів.
На медикаменти та харчування виділено:
Медикаменти на 1 ліжко-день:
- Для ветеранів – 77,45грн.;для учасників АТО – 96,32грн.;для членів сімей загиблих в АТО – 85,96 грн.
Харчування на 1 ліжко-день:
- Для ветеранів – 55,0грн.;для учасників АТО – 55,00 грн.для членів сімей загиблих в АТО – 55,0 грн.
 
РМЦ ПМСД
Робота первинної  ланки в 2016 році була спрямована на виконання  рішення 3 сесії Томашпільської районної ради 7 скликання від 19 лютого 2016 року №33 «Про комплексну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги в Томашпільському районі на 2016-2020 роки».
Програма охоплює 8 підпрограм з різних напрямків надання первинної медико-санітарної допомоги , а саме :
-полішення матеріально-технічної бази медичних закладів
-гіпертонія-стоп
-протидія захворюванню на туберкульоз
-імунопрофілактика
-цукровий діабет
-онкологія
-лікування пільгових категорій населення 
-місцеві стимули
Всього на фінансування програми в 2016 р.  витрачено 1млн.31тис.грн..
 
Поліпшення матеріально-технічної бази медичних закладів району.
Профінансована у 2016 році на суму 517, 9 тис.грн.
Проведено поточні ремонти у всіх закладах первинної ланки на загальну суму 35,8 тис.  грн, в т.ч.  29,4 тис.грн - бюджетні кошти і 21,7 тис.грн – позабюджетні .
ОблаштованоЛипівську  та Вапнярську АЗПСМ вимірювальними приладами для опалювальних пунктів, замінено вхідні двері  у Вапнярській АЗПСМ, облаштовано нову димо-витяжну трубу в ОлександрівськомуФАПі,  придбано димо-витяжну трубу для Комаргородської СЛАЗПСМ.
Забезпечено паливними брикетами всі заклади з розрахунку на наступний опалювальний сезон.
Придбано медапаратуру та оснащення для амбулаторій  на суму 235,7 тис. грн., в т.ч. 118,13 тис. грн. - позабюджетні кошти, (в 2015 р. – 29 тис. грн).
Підпрограма «Гіпертонія-стоп»
Профінансована у 2016 році  на суму 221, 13 тис. грн. ( 2015 р. – 69,0 тис. грн.)
Підпрограма «Гіпертонія-стоп»
Сільськими та селищними радами перенаправлено додаткові кошти в сумі 175,100 тисячі гривень для забезпечення хворих з артеріальною гіпертензією ліків з 50% знижкою.
Скористались пільговими рецептами 3606 осіб.
Середня вартість відшкодування 1 рецепта склала 45,5 грн.
 
Підпрограма «Туберкульоз»
 Профінансована в 2016 році на суму 69,0 тис.грн
З метою виконання підпрограми 3 «Туберкульоз» проведено туберкулінодіагностику   2444  дітям , що складає 54,2 % від підлягаючих.
Придбано за додаткові кошти  6076 доз     туберкуліну  на загальну суму                86,8 тис.  грн .  
 Пересувним флюорографом в 2016 році обстежено 2234 жителя району.   Амбулаторіями ЗПСМ забезпечено амбулаторне лікування хворих на туберкульоз за місцем проживання. Медпрацівники , які обслуговують хворих з мультирезистентним туберкульозом, забезпечені спеціальними респіраторами.
 
Підпрограма «Імунопрофілактика»
Профінансована в 2016 році на суму 25, 3 тис. грн..
Виконуючи підпрограму «Імунопрофілактика»,  було придбано 500 доз правцевого анатоксину для екстреної профілактика правця при травмах на суму 2400 гривень, отримано вакцини з держбюджету на суму 306, 4 тис. грн
Отримано централізовано вакцину проти туберкульозу,  гепатиту , дифтерії і правця, гемофільної інфекції .
Придбано 130 доз вакцини проти грипу. Для роботи в умовах епідемії грипу,  придбано 21 упаковка таміфлю, 300 уп. противірусних засобів та антибіотиків, 20 швидких тестів на грип, 12,5 тис. од.  різних засобів індивідуального захисту.  
 
Підпрограма «Цукровий діабет»
Профінансована в 2016 році на суму 25, 8 тис.грн
З метою виконання підпрограми «Цукровий діабет» в 2016 році придбано тест-смужки до глюкометрів на суму  12, 4 тис. грн.
Придбано хімреактиви для лабораторного обстеження хворих та осіб з підозрою на цукровий діабет на суму 10,0 тис.  грн.
Забезпечено хворих на цукровий діабет ІІ типу таблетованимицукрознижуючими ліками на пільгових умовах із місцевого бюджету та за рахунок цільових субвенцій від сільських та селищних рад на суму 3,5 тис.  грн.   
 Активно здійснюється визначення глюкози крові наявними лабораторними підрозділами.
 
Підпрограма «Онкологія»
 Профінансована в 2016 році на суму 28, 5 тис. грн. В основному кошти втрачено на лікування онкохворих.
Придбано  у  2016 р для Томашпільської  АЗПСМ № 1 за додаткові кошти з місцевого бюджету після проведеної тендерної закупівлі в «Прозоро»  термограф                   ( 68700 грн)  для проведення обстеження молочної залози при профоглядах .     Лікар і медсестра пройшли навчання для роботи на термографі і  з                           1 вересня розпочато обстеження жінок.  Аналогічний термограф  та ще 15 одиниць медичної апаратури для Вапнярської АЗПСМ придбано підприємством «Вапнярський Елеватор». В листопаді 2016 році апаратуру передано  для використання.
 
Підпрограма «Лікування пільгових категорій населення»
Профінансована в 2016 році на суму 126, 4 тис. грн..
 На ліки для пільгової категорії  хворих в рамках підпрограми «Лікування пільгових категорій населення», в 2016 році використано 126, 4 тис. грн       (в 2015 році - 96,1 тис.грн.).
Ліки для невідкладної допомоги  придбано на суму 446,5 тис. грн ,                 ( 2015 р. – 317,2 тис. грн.).
Забезпечено інваліда з дитинства та 2-х ветеранів війни безкоштовними слуховими апаратами, придбано ліки на суму 14, 0  тис. грн  для лікування дитини з орфанним захворюванням – муковісцидозом.
 
Підпрограма  «Місцеві стимули»
Продовжується оплата навчання 2-х студентів у Вінницькому НМУ ім. М.І.Пирогова .  За навчання   профінансовано 30, 8 тисяч гривень та 6,1 тисячі на надбавку молодим сімейним лікарям на перший рік роботи.
 
СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ
       В 2016 році служба у справах дітей райдержадміністрації працювала над  реалізацією  заходів Програми економічного і соціального розвитку Томашпільського району на 2016 рік, в соціально-гуманітарній сфері, а саме: пріоритет 3 «Подолання дитячої безпритульності, запобігання сирітству, створення умов для всебічного розвитку та виховання дітей, покращення якості життя дітей соціально вразливих груп». На реалізацію заходів цієї  Програми було виділені кошти в сумі 9,9 тис. гривень, які використані в повному обсязі.
        На первинному обліку служби, станом на 01.01.2017 року, перебуває 78 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких: 67 дітей охоплені сімейними формами виховання (86 %), решта 11 дітей виховуються в державних закладах інтернатного типу, 1дитина  навчається у профтехучилищі.
         Протягом 2016 року, 17 дітям було надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, по причині ухиляння батьків від виконання батьківських обов’язків та у зв’язку із смертю батьків, інше.  З цієї категорії дітей: 11 дітей влаштовано під опіку та піклування родичів, 1 дитину усиновлено громадянами України, решта 5 дітей перебувають в державних закладах інтернатного типу. Службою у справах дітей райдержадміністрації проводиться робота по влаштуванню цих  дітей до сімейних форм виховання.
       З метою дотримання пріоритетності права дитини на сімейне виховання, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  в районі станом на 01.01.2017 року функціонують 7 прийомних сімей та 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховуються 29 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в 41 сім’ї опікунів та піклувальників виховуються 54 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Службою у справах дітей здійснюється контроль за умовами проживання та виховання дітей в цих сім’ях.
Службою у справах дітей райдержадміністрації забезпечується ведення обліку дітей, які перебувають  в складних життєвих обставинах. Так, станом на 01.01.2017 року на обліку служби перебувають 13 дітей із 4 сімей, по причині ухиляння батьків від виконання батьківських обов’язків. Під час проведення спільних рейдів в сім’ю, працівники служби у справах дітей, спільно з іншими суб’єктами соціальної роботи, проводять обстеження умов проживання дітей та профілактичні бесіди з дітьми та  їх батьками, які  спрямованих на посилення відповідальності батьків за виховання, навчання своїх дітей, недопущення скоєння насилля в сім’ї, правопорушень та злочинів, ведення здорового способу життя. Протягом 2016 року з обліку служби у справах дітей знято 6 дітей із сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, поставлено на облік 1 дитину.
За звітний період 2016 року здійснено 24 рейдових відпрацювань, серед них рейд «Нічне місто», «Неблагополучна родина», «Урок». Під час проведення таких рейдів обстежено 25 сімей, притягнуто до відповідальності 36 батьків, вилучено 15 дітей та влаштовано в заклади охорони здоров’я,  попереджено 8 дітей, виявлено 4 порушень правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами. Службою у справах дітей райдержадміністрації взято участь у 70 судових засіданнях.
У 2016 році, проведено 17 засідань Комісії з питань захисту прав дитини при райдержадміністрації, на яких було розглянуто 98  питань соціального захисту дітей.
                  Під час проведення літньої оздоровчої кампанії, в  2016 році, за бюджетні кошти, було оздоровлено 23 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За сприянням служби у справах дітей була працевлаштована 1 дитина,  яка виявила бажання працювати. Проведено перевірку праці неповнолітнього на підприємстві, фактів порушення трудових прав дитини не виявлено. 
До основних проблемних питань можна віднести питання забезпечення дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, соціальним впорядкованим, безкоштовним житлом. Станом на 01.01.2017 року на первинному обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебувають 78 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 1 дитина має житло на праві власності, 58 дітей  на праві користування,19 дітей житла не мають.
Службою у справах дітей забезпечується внесення даних на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах в ЄІАС «Діти», робота в якій ведеться в пробній версії. На всіх працівників служби виготовлені електронні ключі. Кількість дітей, які перебувають на первинному обліку служби  та обліку з усиновлення відповідають  первинним обліковим документам служби.
 У 2016 році забезпечено проведення інформаційної кампанії, з метою популяризації сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проблем дітей, робота по питанню основної діяльності служби у справах дітей. Матеріали були підготовлені для розміщення на сайті райдержадміністрації, районній газеті, проведено виступи по місцевому радіомовленню.  
 
ДОСЯГНЕННЯ У СПОРТІ
Протягом року проведено 42 районних спортивно-масових заходи серед них 5 комплексних а саме:
- районна спартакіада допризовної молоді із 5 видів спорту;
- спартакіада серед депутатського корпусу із 5 видів спорту;
- районні змагання серед спортивних сімей із 6 видів спорту;
- змагання за програмою сільських спортивних ігор із 8 видів спорту.
 Наймасовішими серед районних заходів районний легкоатлетичний пробіг присвячений «Міжнародному Олімпійському Дню» в якому взяло участь більше 1 тисячі учасників від 2 до 65 років.
Чемпіонати району:
- із футзалу - 14 команд;
- із футболу - 5 команд;
- із волейболу серед чол. - 5 команд;
- із волейболу серед жін. – 4 команди.
         Проведено ряд інших змагань:  із футболу, присвячених пам’яті учасника АТО Віктора Саванчука,  із волейболу присвячених пам’яті учасника АТО Ігоря Гаврилюка, а також ряд змагань із футболу, шахів, шашок, гандболу, волейболу, настільного тенісу, гирьового спорту, армспорту та різних видів єдиноборств присвячених пам’яті відомих земляків серед різних вікових груп спортсменів. Всього в районних заходах взяло участь близько 4,5 тис. учасників.
Гордістю районну є досягнення окремих спортсменів та команд на змаганнях обласного, Всеукраїнського, Європейського та світового рівня.
Вихованець Томашпільської РДЮСШ Владислав Дубінчак капітан юнацької футбольної команди «Динамо»  Київ, яка показала успішну гру минулої осені в Лізі чемпіонів Європи, вигравши у своїй групі  у таких відомих команд як «Бенфіка», «Бешикташ», «Наполі». Вийшла в наступний тур змагань а ще наш вихованець, капітан збірної юнацької команди України, неодноразово захищав честь держави на змаганнях міжнародного рівня.
Юні спортсмени бійцівського дитячого клубу «Центуріон» із Вапнярки вибороли 3 золоті та 2 бронзові нагороди на кубку світу із карате, який проводився в Одесі.
Юнацька команда із хокею на траві минулорічний чемпіон України, дворазовий призер Всеукраїнських змагань та  учасниця міжнародних змагань в Польщі.
Вагомих успіхів домоглись юні спортсмени із рукопашного бою виборовши на змаганнях Всеукраїнського рівня 10 перших та 12 призових місць на обласних двадцять перших та вісімнадцять призових місць.
Дівоча команда із пауерліфтингу трьох разова переможниця та дворазова призерка обласних змагань. В індивідуальному заліку спортсмени здобули 22 золоті та 13 срібних нагород.
Чоловіча футбольна  команда ФК «Томашпіль» посіла ІІ сходинку в турнірній таблиці за підсумками І кола чемпіонату області із футболу 2016-2017 років серед команд І групи і продовжить боротьбу за кубок області як одна із 8 найсильніших команд вищої та першої групи. Найрезультативнішим гравцем чемпіонату та кубку області визнали нашого земляка Вадима Нарогана. Наша команда фіналіст весняного кубку області із футзалу та переможниця обласного новорічного турніру.
Юнацькі команди двох вікових груп призери фінального етапу Всеукраїнської сільської дитячої ліги із футзалу в якій брали участь найсильніші команди України. Дитячі команди Вапнярки дворазові переможці Всеукраїнських турнірів із футзалу та футболу, які проводились в Одеській області.
Гандбольна чоловіча команда «Олімпік» одна із найсильніших в області, яка достойно захищає честь районну та області у  чемпіонаті України із гандболу (вища ліга), дев’ять гравців команди виконали нормативи кандидатів у майстри спорту на чемпіонаті України із пляжного гандболу, де вибороли бронзові нагороди. Дівочі та юнацькі команди Томашполя та Гнаткова – багаторазові призери обласних змагань із гандболу. Чоловіча команда із гирьового спорту – двохразовий чемпіон та володар кубка області. В індивідуальному заліку спортсмени здобули 11 золотих та 3 срібних медалі у своїх вагових категоріях.
Сім’я Маляр із Вапнярки виборола І місце в обласних змаганнях серед спортивних сімей «Тато, мама і я – спортивна сім’я із семи видів програми. Це найкраще досягнення за історію району. Височанські команди із футзалу, волейболу, армспорту, гирьового спорту та перетягування канату – одні із найсильніших в області.
За підсумками 2015 року район на І місці в обласному конкурсі із вищої спортивної майстерності із олімпійських та не олімпійських видів спорту, за 2016 рік підсумки конкурсу ще не підбивались, а команда депутатів району виборола ІІ місце в командному заліку із 7 видів спорту в обласній спартакіаді серед депутатів усіх рівнів.
Одним із основних питань галузі спорту є її ефективне використання для проведення різного рівня змагань та підтримка в належному вигляді й будівництво нових спортивних об’єктів.
За підсумками обласного місячника впорядкування та благоустрою спортивних споруд всіх форм власності Томашпільський район відзначено за зайняте ІІ місце серед всіх районів області. У 2016 році на спортивній базі Томашполя проведено фінальні змагання сільської Всеукраїнської ліги із футзалу серед юнацьких команд, 3 тури Всеукраїнських змагань із гандболу серед чоловічих команд, чемпіонат України із хокею на траві серед юнацьких команд, 3 тури чемпіонату області із футзалу серед аматорських команд, міжобласний турнір із футзалу серед юнацьких команд, обласний турнір-рапід із шахів пам’яті двічі Героя Радянського Союзу І.Д.Черняхівського, чемпіонат області із хокею на траві, чемпіонат області із рукопашного бою, чемпіонат області із гандболу серед чоловіків, 2 тури чемпіонату області із футзалу серед юнацьких команд, 4 тури змагань із футболу обласної  дитячо-юнацької футбольної ліги, 4 тури чемпіонату області із футболу та 2 тури кубка області із футболу – всього 25 змагань обласного та Всеукраїнського рівнів, у яких взяли участь близько 2 тисяч учасників.
На фінансування галузі за звітний рік використано із місцевого бюджету 1 млн 872 тис 200 грн, із яких 862 тис 600 грн становить оплата праці персоналу РДЮСШ та Вапнярського спорткомплексу, 261 тис 800 грн оплата комунальних послуг та оплата енергоносіїв у цих закладах, 294 тис на спортивно-масові заходи, 39,1 тис грн. на придбання обладнання та інвентарю,  54,2 тис грн. на інші заходи та послуги, 201,3 тис грн. на капітальний ремонт та реконструкцію спортивних споруд.
Найбільшу суму позабюджетного фінансування – 120 тис грн. – на різні спортивно-масові заходи виділено ПСП «Перемога» с. Високе, більше 40 тис грн. фінансової допомоги на підтримку футбольної команди ФК «Томашпіль», хокейної та гандбольної команд у змаганнях вищого рівня надано керівництвом АК «Зелена долина».
 
 
2017 рік ставить перед нами нові завдання і виклики, в першу чергу:
1.виконання соціальних завдань;
2.проведення реформи первинної та вторинної ланок медицини, робота по створенню госпітальних округів (сьогодні в проекті ми відносимось до Тульчинського госпітального округу), організація роботи ЦРЛ, вирішення проблем:
- проведення капітального  ремонту даху  центрального  корпусу та поліклінічного  відділення :  виготовлена  проектно-кошторисна  документація;
- проведення  капітального  ремонту внутрішніх  водопровідних,  каналізаційних мереж .
- проведення  ремонту  дитячого  відділення.
- болюча проблема - територія лікарні, яку необхідно облаштовувати, відремонтувати доріжки, зробити освітлення.
3.створені Вапнярська та Томашпільська об’єднанні територіальні громади, що ставить нові завдання по організації роботи галузей освіти, медицини, культури у вирішенні, як питань підпорядкування, так і фінансового забезпечення їх діяльності
4.ремонт доріг комунальної власності
5.забезпечення населення якісною питною водою
6.виконання заходів благоустрою, та багато інших питань.
Всі новини