Семінар учителів української мови та літератури

  15 листопада 2016 року на базі РМК та музею заслуженого майстра прикладного мистецтва Наконечного В. А. (село Клембівка Ямпільського району) відбувся семінар учителів української мови та літератури. Було обрано відповідну тему семінару: «Викладання української літератури у форматі мистецького контексту».
  Педагоги-мовники мали змогу ознайомитися з творчим надбанням майстра художнього малярства, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка у 2009 році за серію картин «Краю мій сонячний». Митець є автором майже 4000 художніх полотен у техніці олійного й темперного живопису, 1000 графічних робіт, понад 500 витинанок. Цикл його картин на теми подільського села відзначений нагородою імені Катерини Білокур.
    Закоханий у рідний край художник не міг не зображувати його на полотні. В його картинах – будні і свята українського села, його радощі й біль.
                                       
«Ніч на Івана Купала»
  
   Звертався автор і до теми класичної літератури, а також віршував сам.
  Але не тільки живописом обмежувався талант митця. Був він і творцем майстерних композицій та скульптур з дерева. На подвір’ї відвідувачів зустріли міфічні істоти – лісовики – виплід уяви наших пращурів.
    А в музеї учителі милувалися майстерно розмальованими писанками з візерунковими та сюжетними зображеннями на них та витинанками, робота над якими потребує неабиякого терпіння та наполегливості.
                          
   Прикували увагу гостей вироби із соломи: букет троянд та дідухи, посуд, декорований насінням та композиції з природних матеріалів.      
                 
   На превеликий жаль,  25 грудня 2015 року майстер відійшов у вічність. Він заповів своїй дружині ні в якому разі не зачиняти дверей музею, ділитися з людьми красою народного мистецтва. Цей заповіт чоловіка  сумлінно виконує Марія Федорівна Наконечна, яка провела для присутніх цікаву пізнавальну екскурсію музеєм-рідною домівкою.
 
 
                                  
 
   
 
Всі новини