Заходи та правила які розроблені для виключення випадків отруєння бджіл

За підтримки Вінницької ОДА, Депртаменту АПР та Спілки пасічників проводяться заходи по виключенню випадків отруєнь бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами. Відповідно до вимог чинного законодавства пасічники повинні реєструвати свої бджолосім'ї у сільській раді за місцем розташування пасіки, а у випадку перевезення пасіки на медозбір та запилення до іншого місця - у відповідній сільській раді, на території якої на період кочівлі буде розташована пасіка .
Сільським та селищним головам потрібно провести  реєстрацію пасік, що дасть можливість власникам сільськогосподарських підприємств мати доступ до інформації про кількість пасік, що знаходяться в зоні дії пестицидів та вчасно повідомляти пасічників про обробіток полів хімічними засобами захисту рослин, а пасічникам застосувати заходи по перевезенню бджіл до інших районів або захисту бджіл на місці.
Пасічник зобов'язаний надати заяву про реєстрацію в письмовому вигляді.
З розвитком сільського господарства, з'явилося багато нових методів обробітку сільськогосподарських культур та нових видів пестицидів. Останнім часом випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству - відповідачу.
Для виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України:
1.Власників пасік сповіщають за три доби до хімічних обробок з зазначенням застосовуваних пестицидів, місця (у радіусі 10 км.), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл.
2.Отримати у сільських радах, на територіях яких знаходиться їх сільськогосподарське підприємство інформацію про стаціонарні та кочові пасіки.
3.Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.
4.Не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
5.Повідомити про виконання попереджувальних заходів держсанепідемслужбу району та інспекцію захисту рослин району. Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік дозволених до застосування.
6.Обробітки рекомендуємо проводити в нельотний час ( після 21 год., або в нічний час). Якщо ж трапилося отруєння бджіл, то направити представника Вашого сільгосппідприємства до включення в склад   робочої комісії по випадку отруєння бджіл.
Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу відшкодування завданої шкоди, а й принесе користь обом сторонам, пасічнику - мед, пилок та здорових бджіл, власнику с/г підприємства - підвищення врожайності сільськогосподарських культур не менш як на 25%, що запилені бджолами, а пересічним людям - продукти бджільництва для здоров'я та продукцію випущену с/г підприємствами на прилавках магазинів.
 Дані заходи не лише позбавлять сторони судових тяжб, а і збережуть бджіл та підвищать врожаї.
 
Всі новини