До уваги роботодавців!

В умовах сьогодення чимало українців свідомо обирають неформальну зайнятість, адже така зайнятість може забезпечити учасника більшими прибутком, свободою діяльності, гнучкістю робочого графіка.
Сектор неформальної зайнятості має негативний вплив на можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сфері зайнятості, розвитку професійних навичок, освіти та пенсійного забезпечення. Цей сектор несе загрозу економічному розвитку країни, створює середовище недобросовісної конкуренції щодо тих роботодавців, які несуть всю вагу законодавчих зобов’язань щодо соціального забезпечення, захисту та безпеки працівників.
На виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня №649-р «Про заходи спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення повідомляємо: працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та  повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в установленому порядку.
Нелегальне працевлаштування обмежує працівника у доступі до соціальних гарантій-позбавлення відпустки, лікарняних, пенсії. 
А з1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності не менше 25 років страхового стажу. І щороку цей необхідний мінімум збільшуватиметься на 1 рік, поки в 2028 році не сягне 35 років. У випадку, коли страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком не вистачатиме, вік виходу на пенсію підвищуватиметься.Та якщо зараз кількість років страхового стажу визначає право на пенсію, то на її розмір, в більшій мірі, впливає розмір офіційного заробітку, з якого сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, оскільки при розрахунку такої виплати використовується коефіцієнт заробітної плати (співвідношення «задекларованого» доходу кожної особи та середньої заробітної плати по Україні).
Кожна особа має можливість контролювати відомості про те, чи оформлено офіційно трудові відносини з роботодавцем, який заробіток відображає роботодавець.
Таку змогу мають користувачі веб-порталу Пенсійного фонду України. Для реєстрації у якості користувача веб-порталу необхідно попередньо звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України із заявою.
Загалом, неформальна зайнятість створює для роботодавців необмежені можливості тиску на працівника, позбавляє трудові відносини будь-якого публічного контролю, порушує права і гідність працівників, тому платники будуть нести відповідальність за неофіційне працевлаштування найманих осіб.
Ямпільське об’єднане управління Пенсійного фонду України закликає  роботодавців дотримуватися законодавчих норм!
Всі новини