На Вінниччині готуються відзначити 100 – річчя «Вапнярського бою»

Заглиблюючись у вивчення вітчизняної історії часом дістаємо висновку, що українське військове минуле 100-річної давнини пронизане суцільно трагічними подіями, військовими баталіями, з яких українські війська рідко виходили переможцями...
 
Натомість, на відміну від багатьох визвольних змагань періоду 1917-1921 років, Вапнярська визвольна операція армії УНР – це історична класична перемога українського війська над більшовицькими підрозділами Червоної армії, бої з якими тривали на території сучасних Вінниччини та Одещини протягом липня – серпня 1919 року. Головним завданням 3-ї пішої дивізії армії УНР на той час було захоплення Вапнярського залізничного вузла (нині – станція Вапнярка Томашпільського району Вінницької області), який мав величезне стратегічне транспортне значення, і був ключовим для подальшого розгортання наступу у напрямку Одеси й Умані. Разом з тим, для Червоної армії Вапнярка мала стати «відправною точкою» для просування на Жмеринку і Проскурів, аби відрізати Армію УНР від Києва та Одеси.
 
Маючи менше військової сили та забезпечення, начальник 3-ї дивізії О.Удовиченко обрав тактику маневрування і локального знищення окремих ворожих підрозділів, так би мовити,  «по одинці». Враховуючи кількість та якість більшовицьких сил, які змагалися за Вапнярський залізничний вузол, помилка командування дивізії могла призвести до повного її знищення. Чоловий наступ на станцію Вапнярка вздовж залізничної колії здійснював 9-й Стрілецький полк 3-ї дивізії, а з запілля провадив атаку її 7-й «Синій полк», перший курінь якого блискуче провів тилову атаку і здобув станцію.
 
Після перемоги 3-тя піша дивізія Дієвої Армії УНР під командуванням О.Удовиченка за виняткову стійкість і відвагу була офіційно удостоєна назви «Залізна».
 
Керівництво Вінниччини, громадські організації, історики та митці нашого краю нещодавно виступили з ініціативою увіковічнення пам’яті такої знакової події в історії області та всієї держави. На сьогодні є пропозиції щодо встановлення пам’ятного знаку на честь героїв Вапнярської операції Армії УНР, що, безперечно, сприятиме подальшому вшануванню неперервності бойових традицій Республіканського Війська УНР та сучасних Збройних Сил України, визнанню історичного значення української державності у формі Української Народної Республіки.
 
На засіданні організаційного комітету з підготовки та відзначення на Вінниччині 100-річчя «Вапнярського бою», яке відбулось у середу, 15 травня під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Крученюка було прийнято рішення провести наприкінці липня у селищі Вапнярка історичні, культурно - мистецькі заходи по вшануванню бійців 3-ої дивізії Дієвої Армії УНР, яка заслуговує на окреме відзначення як позитивний приклад успішних і сміливих дій меншої частини проти далеко сильнішого ворога.
 
В засіданні оргкомітету взяли участь керівництво і співробітники Департаменту фінансів й Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, обласного управління культури і мистецтв та Центру народної творчості, дирекція обласного управління Державного архіву, учасники «Центру історії Вінниці», представники Вапнярської ОТГ.
 
Оргкомітетом визначено, що в області розпочинається активна підготовча робота щодо створення до початку 2020 року проекту, та в подальшому -  виготовлення пам’ятника на честь героїв Вапнярського бою, який, відповідно до попередніх представлених проектів та ескізів буде встановлено на території Вапнярської залізничної станції як символ нескореності української нації; його місце розташування територіально має проглядатись з усіх залізничних потягів, що слідують Вапнярською залізницею.
 
На засіданні також обговорили деталі проведення у селищі Вапнярка в 20-х числах липня цього року пам’ятних культурно – мистецьких, інформаційних та видавничих заходів по вшануванню бійців Армії УНР,  встановлення пам’ятної Дошки на фасаді залізничної станції, створення історично-документального відеонарису та здійснення масштабної історичної військової реконструкції Вапнярського бою.
 
0
 
 
Всі новини