ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ:

Контроль фіскальної служби при виплаті зарплат та „працевлаштуванні нелегалів” додав бюджетам Вінниччини понад 2,3 мільйона гривень
 
 
На цьому наголошує начальник Головного управління ДФС у Вінницькій області Руслан Осмоловський та зауважує, що протягом січня-лютого 2017 року службою проведено 32 перевірки з дотримання суб’єктами господарювання діючого законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів. Як наслідок, тільки за рахунок цього, донараховано більш ніж 1,3 мільйон гривень податку на доходи фізичних осіб. З них до бюджету вже надійшло понад 0,5 мільйона гривень. Разом із тим, за рахунок проведення контрольно-перевірочних та організаційних заходів щодо встановлення найманих працівників, праця яких використовується без документального оформлення трудових відносин та належного оподаткування, за перші два місяці роботи виявлено 500 фізичних осіб, якими сплачено до бюджету 579,9 тис. грн. податку. Окрім того, виявлено та залучено до оподаткування понад 1200 громадян, які надавали різні послуги, без сплати податків. У підсумку їхнього „працевлаштування” до бюджету надійшло 441,8 тис. грн. Високопосадовець нагадує, що наразі повнота і правильність виплати зарплат найманим працівникам Вінниччини, а також легалізація ринку праці – серед пріоритетних напрямків роботи фіскальних підрозділів регіону.
Відділ комунікацій ГУ ДФС у Вінницькій області
 

Оновлено звітність з плати за землю

З21 березня п.р. (дня опублікування в «Офіційному віснику України» наказу Міністерства фінансів України від 23.01.2017р. № 9) набрала чинності нова редакція форми Податкової декларації з плати за землю, із змінами, внесеними вказаним наказом. Оновлена звітність передбачає декларування площі земельних ділянок, які перебувають у власності або на правах оренди, як у гектарах (одиниця виміру - з чотирма десятковими знаками, так і й в квадратних метрах (одиниця виміру - з двома десятковими знаками). Установлено одиницю виміру нормативної грошової оцінки земель – гривня (одиниця виміру - з двома десятковими знаками). З розділу ІІІ «Розрахунок податкового зобов’язання» виключено рядки, в яких декларувався розмір завищення або заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, за якими минув термін сплати. Установлено нові правила нарахування пені у випадку заниження податкового зобов’язання, а саме: сума пені нараховується платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.3 пункту 129.1 та абзацу другого пункту 129.4 статті 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України. Змінилися вимоги щодо формату відображення інформації щодо категорії земельних ділянок. Раніше зазначався двозначний номер коду виду цільового призначення земель, відтепер - у форматі XX.XX згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року №548.

Реєстрація платником ПДВ – умови та порядок

Порядок реєстрації особи як платника ПДВ регулюється статтями 180 - 183 Податкового кодексу України та регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 р. №1130 (із змінами). Статтями 181 та 182 Кодексу визначено умови для реєстрації особи як платника ПДВ, відповідно до яких реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватись як в обов'язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи. Відповідно до п. 181.1 ст. 181 Кодексу під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування ПДВ), крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи. До оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ. Згідно з пп. 183.1 та 183.2 статті 183 Кодексу для здійснення такої реєстрації особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначеного вище обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, повинна подати до державної податкової інспекції за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ. Вказана заява подається особисто фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи - платника (в обох випадках з документальним підтвердженням особи та повноважень). Якщо юридичною чи фізичною особою укладено договір з ДПІ про визнання електронних документів та отримано електронний ключ,  реєстраційну заяву можна надіслати по Інтернету.

Як впливає на оподаткування списана дебіторська заборгованість

Різниці, що виникають при формуванні резерву сумнівних боргів визначено п. 139.2 ст. 139 Податкового кодексу, відповідно до підпунктів 139.2.1, 139.2.2 якого (у редакції, що діє з 01.01.2017 р.), фінансовий результат до оподаткування збільшується: на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності; на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів. Фінансовий результат до оподаткування зменшується: на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності; на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу. Отже, починаючи з 01.01.2017 року платник податку зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів). При цьому зменшення фінансового результату здійснюється лише на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу, чинним на дату її списання, незалежно від періоду створення резерву сумнівних боргів за такою заборгованістю.

Якщо сільгосппродукція зіпсувалась – податкові наслідки

ДФСУ у листі від 06.02.2017р. №2103/6/99-99-15-03-02-15 роз’яснила порядок нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при здійсненні операцій зі списання втрат, що виникли при зберіганні і транспортуванні виробленої сільськогосподарської продукції. У разі списання втрат, що виникли при зберіганні і транспортуванні виробленої сільськогосподарської продукції, у межах норм її природного убутку, та якщо під час придбання товарів (сировини) для виробництва такої продукції суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, податкові зобов'язання з ПДВ підприємством не нараховуються, а податковий кредит не коригується за умови, що вартість таких товарів включається до вартості іншої готової продукції. Якщо ж втрати сільгосппродукції перевищують норми природного убутку, та під час придбання товарів для виробництва такої продукції суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, то не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається її списання, слід здійснити нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за основною ставкою, виходячи із вартості придбання таких товарів.

Куди звертатися, якщо потрібна усна податкова консультація

ГУДФС у Вінницькій області звертає увагу на те, що для оперативного отримання необхідної інформації з питань податкового законодавства і усних податкових консультацій щодо його застосування платникам слід звертатись до Центру обслуговування платників державної податкової інспекції, в якій вони перебувають на обліку. Крім того, усні податкові консультації надаються спеціалістами Інформаційно-довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно-довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год. 00 хв. до 20 год. 00 хв. щоденно, крім суботи та неділі.

З 1 квітня 2017 року запит на податкову консультацію - у новому форматі

ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує про те, що відповідно до Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797"Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату», з 1 квітня 2017 року змінюються положення Податкового кодексу України, які регулюють порядок надання податкових консультацій. Так, з 1 квітня 2017 року звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі повинно містити: найменування для юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв'язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні; код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті); зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації; підпис платника податків; дату підписання звернення. На запит, що не відповідає вищевказаним вимогам, платнику буде надіслана відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України "Про звернення громадян".

Сектор організації роботи

Могилів-Подільської ОДПІ

ГУ ДФС у Вінницькій області

Всі новини