ЩЕ РАЗ ПРО СУБСИДІЇ

З 1 жовтня розпочався опалювальний сезон. У зв'язку з цим управлінням праці та  соціального захисту населення  проводиться  автоматизований перерахунок розміру призначених субсидій на опалювальний період з урахуванням послуги з опалення. Навіть якщо на неопалювальний період субсидія призначена у "нульовому" розмірі, розрахунок розміру субсидій на опалювальний період 2016-2017 рр. буде проведено автоматично.
Повторно звертатися за призначенням субсидії не потрібно. Однак, якщо у складі сім'ї відбулися зміни - збільшилася кількість зареєстрованих у житловому приміщенні людей чи зменшилася, - про це необхідно повідомити управління соціального захисту для перерахунку розміру субсидії. Якщо сім'я не зверталася за призначенням субсидії, але планує подати документи, необхідно надати до управління соціального захисту населення  заяву та декларацію про доходи. 
Для призначення субсидії кожному одержувачу субсидії необхідно направити запити та одержати інформацію від: усіх підприємств - надавачів житлово-комунальних послуг - про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами; державної фіскальної служби - щодо отриманих доходів; Пенсійного фонду України - щодо суми пенсійних виплат. 
Важливо, щоб дані, зазначені в заяві і декларації, та дані, які надходять на запити управлінь соціального захисту населення, співпадали, лише після цього органи соціального захисту населення зможуть опрацювати документи та прийняти рішення про призначення субсидії.  
Чи змінено норми використання природного газу на опалення порівняно з минулим опалювальним сезоном? 
Субсидія призначається в межах соціальних норм житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. У минулому році при розрахунку призначення субсидії застосовувалася соціальна норма використання природного газу на опалення в розмірі 7,0 м3 на 1 м2 опалювальної площі. З 30 квітня 2016 року постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 317 (набрала чинності 30 квітня 2016 року) соціальну норму використання природного газу на опалення зменшено з 7,0 м3 до 5,5 м3 на 1 м2 опалювальної площі на місяць. 
Багато звернень до управліня праці надходять з приводу того, чому субсидія призначається на 1, 2, 3 чи більше місяців, але не на весь  опалювальний сезон одразу?
Приклад: 12 листопада  2015 року за призначенням субсидії на житлово-комунальні послуги з відповідними документами  звернулася Г.І. Іванова.
Доводимо до відома, що субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується окремо на опалювальний та неопалювальний сезони. Відповідно, громадянці Г.І. Івановій субсидія призначена на 12 місяців (з 1 листопада 2015 року до 1 листопада 2016 року),  за доходами у 2014 році, на опалювальний сезон - з 1 листопада 2015 року до 30 квітня 2016 року, з 1 травня 2016 до 30 вересня 2016 року субсидія автоматично призначена  на неопалювальний сезон без звернення громадянки, з 1 жовтня 2016 року до 31 жовтня 2016 року призначається субсидія на новий опалювальний сезон. З 1 листопада 2016 року до квітня 2017 року включно за доходами у 2015 році автоматично проводиться нарахування субсидії.
Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу призначається на календарний рік, при  цьому субсидія  розраховується з 1 січня 2016 року до 31 грудня 2016 року - за доходами у 2015 році.
 
Тетяна ДІДИК,
 начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації.
 
Всі новини