Лікар-травматолог КУ "Томашпільська ЦРЛ" попереджає:

Щороку з настанням холодів дороги дуже часто стають небезпечними не лише для водіїв, а й для пішоходів. За листопад-грудень 2016 року до Томашпільської районної лікарні звернулося більше 200 травмованих осіб, у січні 2017 року зареєстровано 50 випадків травматизму в районі. Щоб уберегти себе від нещасних випадків, прислухайтеся до порад медиків.
Перед виходом із будинку прикріпіть на підошви та підбори вашого взуття "льодоступи". У "слизькі" дні повинні бути особливо обережні вагітні жінки та люди похилого віку, яким узагалі краще в цей час не виходити з дому. Але якщо виникла потреба, то поруч з ними повинен бути той, хто їх би супроводжував.
Дуже часто причинами дитячих травм стають різні зимові забави. Ожеледь на вулиці призводить до ударів, розтягнень, розривів сухожиль, вивихів і переломів у дітей.
Щоб зменшити ризик травм узимку, потрібно ходити не поспішаючи, ноги злегка розслабити в колінах і ступати на всю підошву. Руки не повинні бути зайняті якимись речами, не тримайте їх у кишенях, так як це збільшує можливість не лише падіння, а й важких травм, особливо переломів. Не прогулюйтеся біля самого краю проїзної частини, не перебігайте дорогу під час снігопаду та в ожеледицю: за таких погодних умов збільшується гальмівний шлях машини, тож падіння перед авто, що рухається, призводить до сумних наслідків.
Якщо ви все ж таки посковзнулися і почали падати, то робіть це уміло: голову краще за все притиснути підборіддям до грудей, а руки - до тулуба ("руки по швах") ще під час падіння. Перший прийом убереже потилицю від різкого зіткнення з тротуаром, а другий - від переломів і вивихів. Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, ломоту в суглобах - терміново зверніться у травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення. Узимку, зокрема в містах, дуже велику небезпеку становлять бурульки, особливо в період танення льоду та снігу. Тримайтеся подалі від будинків і ближче до середини тротуару.
Тож будьте обережними, коли виходите на вулицю взимку.
 
Олександр РИБАЧУК, лікар-травматолог КУ "Томашпільська ЦРЛ".
 
Всі новини