Особлива дата

    3 грудня українське суспільство разом з світовим співтовариством відзначає Міжнародний день людей з особливими потребами. Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов’язання щодо матеріального забезпечення людей з особливими потребами, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. На сьогодні в Україні для людей з обмеженими можливостями робляться вагомі кроки для їхньої соціалізації. Одним з них, є відкриття реабілітаційних центрів, робота, яких спрямована на організацію надання реабілітаційних послуг. Таким, є перший і єдиний, не тільки у Вінницькій області, а й в Україні, реабілітаційний заклад нового типу, створений у сільській місцевості, Гнатківський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Який будучи на балансі районної ради у 2015 році був переданий на обласний рівень та став філією Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій». Метою діяльності закладу - є відновлення і підтримка фізичного та психологічного стану, адаптація та інтеграція у суспільство особливих дітей і молоді.

    Напередодні 3 грудня Міжнародного дня людей з особливими потребами фахівцем із соціальної роботи Томашпільського РЦСССДМ, з дітьми та молоддю Гнатківського реабілітаційного центру було проведено творчу роботу. Спільно з вихованцями заклад зроблено кольорову картину під назвою «Квітка толерантності», кожна пелюстка, якої це заклик для нас, бути не байдужими, чуйними, мати в своєму серці часточку тепла і доброти. Бо сьогодні в кожного з нас в житті є свої пріоритети, цілі, які ми ставимо перед собою та стараємося їх досягнути. Чи в особистому житті, чи в кар’єрному зростанні прагнемо першості, лідерства. Виходить так, що кожен сам по собі, але ж це неприпустимо в нинішньому суспільстві. Швидкий темп нашої з вами буденності зумовлює холодну байдужість, через яку ми часто не помічаємо проблем особливих людей. Тому, хочеться, вкотре зробити наголос, на такому соціальному понятті як «Толерантність», та її прояви. Чудово розуміючи, що потрібно приймати іншу людину такою, якою вона є, ми не завжди відносимось до неї з розумінням. Важливо бути терпимими одне до одного, розуміти, допомагати та підтримувати ближнього. А найкращою подякою за наші добрі вчинки нехай будуть теплі обійми та щирі посмішки тих кому ми їх даруємо. Щирість, відкритість і тепло випромінюють діти та молодь «Обрію», додаючи в спільно-створену картину яскравих кольорів. Роздивіться її уважно, в цій картині є щось особливе!

    Томашпільський РЦСССДМ у цей день бажає вам теплих стосунків з вашими близькими, творчої наснаги, бадьорості духу та міцного здоров’я. Нехай справдяться всі ваші бажання, мрії та задуми! Читаючи вірш - заклик,  фахівця із соціальної роботи Томашпільського РЦСССДМ Наталії Іванової, хочеться написати, люди озирніться навколо себе, будьте толерантними і небайдужими до людей з особливими потребами.

 

Картина особливих митців

 

Із за обрію сонце встає, а над вечір за обрій зникає

Тут минає дитинство моє, та доросле життя наступає.

Я такий як усі, моє серце вже зріле

Та усе навкруги чомусь чорно біле.

Фарби ж бо ті, яскраві, може кожен з вас має,

Та не завжди для мене їх чомусь вистачає.

Ви, сукно із байдужості, по частіше знімайте,

Як проходите близько, не поспішайте.

І відчуйте тепло, що його Я дарую.

Роздивіться картину ту, що Я вам малюю,

Вона вся в кольорах доброти і любові,

Вона в теплих тонах, але ж чи ви готові?

Роздивіться картину, що у Вашій руці,

Бо створили її особливі митці!

 

 

Фахівець із соціальної роботи                                     Н.В.Іванова

 

 

Всі новини