Йорданською водою зцілімося і ми

  От і завершується різдвяно-новорічний цикл, третім й останнім святом у якому є Водохреща (Йордана, або Богоявлення), що його православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. За традицією в цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду, яка, як вважається, саме сьогодні набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Її дають пити важкохворим та нею омиваються, цією водою освячують храми й домівки. Неймовірно, проте водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Однак безпосередньо самому освяченню води передує обов'язкове богослужіння у церквах та храмах.
  Зранку двері Свято-Успенського храму гостинно прочинилися для своїх парафіян, які поквапилися на Літургію. По її закінченні хресна хода під звуки церковних дзвонів вирушила до Яришівського ставу, де всі бажаючі по завершенні водоосвяти отцем Михаїлом змогли напитися та вмитися водою, а дехто - навіть пірнути у крижану купіль. 
  До томашпільчан з вітальним словом звернувся й селищний голова Томашполя Валерій Немировський, який також скупався у освяченій воді, та зазначив, що доброю традицією стало освячувати воду саме біля ставка, і це дій-ство проходить уже вп'яте.
  На березі ставу зібралось чимало людей, які охоче чекали своєї черги, аби скупатися в цілю-щій воді. Поміж "моржів" - а їх цьогоріч виявилося більше півсотні (серед яких і представниці слабкої статі) - було й багато молоді, проте були й досвідчені, деякі - уже з багаторічним стажем.  Не злякав їх і сильний хрещенський мороз, який відчутно давав про себе знати. Проте пірнальники, занурюючись в ополонку, вирізану напередодні у ви-гляді хреста, не скаржилися на холод. Дехто ще довго не хотів одягатися, адже вважається, що вода у ці дні є цілющою і лікувальною, а ще заряджає міцним здоров'ям на весь рік. Рідні та близькі, які прийшли підтримати хрещенських екстремалів, з берега підбадьорювали "моржів".
  Для зручностей пірнальників були встановлені намети для переодягання та облаштовано спуск до води. За безпекою під час купання на ставу слідкували рятувальники і медики, але, на щастя, жодних неприємностей того дня не було.
  Також на учасників свята чекало 160 літрів рибної юшки та 100 літрів запашного глінтвейну й свіжесенькі пончики, які приготували працівники дитячого садочка "Сонечко". 
  Олена СТАДНІК.
 
 
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
Всі новини