До відома землевласників, користувачів та орендарів земельних ділянок району

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11.10.2011 року № 536 «Про порядок ведення агрохімічного паспорта поля, земельної ділянки» встановлено єдину процедуру виготовлення, видачі та застосування агрохімічного паспорта поля.
Відповідно до пунктів 1.2-1.4 вищевказаного порядку, агрохімічний паспорт поля земельної ділянки це документ, що містить дані щодо агрохімічної характеристики грунтів і стану їх забруднення токсичними речовинами та радіонуклідами, форма якого наведена у додатку до цього Порядку.
Агрохімічний паспорт поля, земельної ділянки є результатом агрохімічної паспортизації всіх земель сільськогосподарського призначення, яка проводиться з метою державного контролю за зміною показників родючості, забруднення грунтів токсичними речовинами і радіонуклідами, раціонального використання земель сільськогосподарського призначення.
Об’єктами агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення є: рілля, у тому числі зрошувана, осушена, сіножаті і пасовища та багаторічні насадження.
Також відповідно до пункту 1.6 Порядку, відомості агрохімічного паспорта поля, земельної ділянки використовуються в процесі регулювання земельних відносин при:
-передачі у власність або надання в користування, в тому числі в оренду, земельної ділянки;
-зміні власника земельної ділянки або землекористувача;
-проведенні грошової оцінки земель;
-визначенні розмірів плати за землю;
-здійсненні контролю за станом родючості грунтів; 
 Разом з тим, постановою КМУ від 22 листопада 2017 року № 890, внесено зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України, зокрема до Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2004р. № 220. 
Відповідно до вищезазначеної постанови, запроваджується обов’язкова умова, наявності даних агрохімічних паспортів при укладенні договору оренди землі.
 
Начальник відділу у Томашпільському районі  Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області
Н. Жовтан
 
 
Всі новини