Прем’єр-міністр: Ми співпрацюємо з фінансовими партнерами, аби віддати борги, а не наростити їх

 
Уряд України вважає необхідним продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями задля забезпечення політики виплати боргів і зниження навантаження на бюджет, а не нарощування запозичень. Про це в ефірі телеканалу «Україна» сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
 
«Ми працюємо з фінансовими ринками світу, аби віддати кредити, які на нас поклали минулі уряди протягом 2005- 2013 років. Зараз ми щороку платимо 5 млрд дол. в якості обслуговування (взятого тоді) боргу», - сказав Володимир Гройсман.
 
Він нагадав, що однією з умов продовження співпраці з партнерами, передусім Міжнародним валютним фондом, стало підвищення цін на газ для населення. Втім, це підвищення стало значно меншим за первинні вимоги. «У мене було два варіанти – аби домовитися про мінімальне зростання цін на газ  і продовжити співпрацю. Або увійти в дефолт. Це  банкрутство країни. Заощадження громадян знеціняться, буде галапуюча інфляція. Цього неможливо було допустити», - зазначив Володимир Гройсман.
 
Разом з тим, Глава Уряду наголосив, що програма субсидій – адресної допомоги від держави - розширена. В травні поточного року Уряд дещо посилив контроль за субсидіантами  - виключно з метою викрити шахраїв. «Зараз є електронний реєстр субсидій, - сказав Володимир Гройсман. – Ми спокійно компенсуємо людям витрати».
Всі новини