Відбувся форум «Децентралізація на Вінниччині: кроки реформ»

1 грудня у Томашполі відбувся форум «Децентралізація на Вінниччині: кроки реформи». Участь у засіданні взяли голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, голова райдержадміністрації Олександр Закорченний, голова районної ради Дмитро Коритчук, представники окремих профільних департаментів облдержадміністрації, а також представники місцевої громади.

Відкриваючи роботу зібрання, очільник облдержадміністрації відзначив позитивну динаміку розвитку Вінницької області, наголосивши: поточний рік в економічному плані для регіону найбільш успішний за останні 25 років. Відтак зауважив, що держава проходить історичний період свого становлення, а тому повинна враховувати у своєму розвитку виклики сьогодення.
 
«Базова проблема України не в персоналіях, а в системі організації влади, яка була б відповідальною, вмотивованою і рухалася вперед. Ми увійшли в новий етап розвитку, і саме на такі зміни спрямована реформа децентралізації, - зазначив Валерій Коровій. - Ми дуже зацікавлені, щоб вибори, які 11-го та 18-го грудня поточного року пройдуть у 17-ти об’єднаних громадах області, дали позитивний досвід. Ми повинні створити критичну масу незворотності цього процесу, щоб люди відчули: ці зміни – позитивні».
 
За словами голови облдержадміністрації, реформа децентралізації, окрім передачі фінансового ресурсу на місця, передбачає і зміну пропорцій місцевої влади, переорієнтування райдержадміністрацій на надання послуг населенню.
 
Водночас Валерій Коровій акцентував увагу, що перший елемент децентралізації – бюджетна децентралізація – спрацював ефективно. «За 9 місяців поточного року бюджети розвитку місцевих бюджетів у Вінницькій області в цілому склали 2 млрд. гривень. Для порівняння: в 2014 році цей показник становив 200 млн. гривень», - підкреслив керівник ОДА. 
 
Найкращі вимоги бюджетної децентралізації, зауважив очільник Вінниччини, використовують міста обласного значення, які наділені адміністративними і потужними податковими повноваженнями. Нині ж, у процесі добровільного об’єднання територіальних громад, формальні ознаки міст обласного значення отримують і громади, що ухвалюють рішення про об’єднання. 
 
«Я дуже зацікавлений, щоб у вас все вийшло. Тому що на вашому прикладі, за вашим успіхом будуть іти інші», - наголосив Валерій Коровій.
 
 
 
 
 
 
Всі новини