Улюблена справа робить людину щасливою

Уже другий рік поспіль, за результатами сільськогосподарського року, Віталія Анатолійовича Августа як голову фермерського господарства "Август В.А." визнано кращим в області сільгоспвиробником овочевої продукції. Його ім'я та "Марківські овочі" вже давно відомі не лише за межами нашого району, а й області. Водночас у нашому краї Віталія Августа багато років знають не лише як ділову, енергійну, працьовиту людину, а й як людину з активною життєвою позицією, депутата обласної ради та як істинного благодійника.
 
Віталій народився і виріс у Марківці, в селянській сім'ї, з дитинства навчився цінувати важку працю сільського трударя. Тож невипадково свою долю пов'язав із хліборобською галуззю, докладає всіх зусиль, аби рідна земля пишно розцвітала у вінку щедрих урожаїв.
Спершу, закінчивши у 1994 році Заболотненське професійне училище, він працював бригадиром огородньої бригади в місцевому сільгосппідприємстві "Золотий колос", де через кілька років йому, беручкому й відповідальному, старанному й цілеспрямованому, запропонували посаду агронома із захисту рослин. Майже десять років він не просто стояв на варті здоров'я рослин, а відігравав чималу роль у збільшенні виробництва і збереженні сільськогосподарської продукції. А водночас вчився й зростав професійно. Неоціненні практичні знання Віталій Август отримав і в компанії "Райз", що займається дистрибуцією насіння, засобів захисту рослин, мінеральних та спеціальних добрив, сільськогосподарської техніки та запчастин. Тоді ж, у першій половині 2000-х років, коли у результаті розпочатих реформ в аграрному секторі землі не оброблялися, він спільно зі своїм кумом спробував самостійно зайнятися сільгоспвиробництвом, взявши в оренду 10 га землі в Крижопільському районі, на яких сіяли лише зернові й технічні культури. "І в нас все вийшло. Змогли розрахуватися з людьми за паї, взяли техніку в кредит", - згадує аграрій.
Власний бізнес, створення фермерського господарства, Віталій Август розпочав із благословення матері та 1800 грн., які вона дала для винесення меж земельних ділянок-паїв у натуру на місцевості, у серпні 2007 року. "Саме тоді у Марківці розпочалося переукладення договорів оренди земельних часток, що орендувалися СТОВ "Золотий колос", - розказує він. - Чимало односельців виявило бажання віддати в оренду свої земельні наділи "Зеленій долині", чимало марківчан забажали господарювати самостійно. Тож таким чином у селі було створено 11 фермерських господарств, у тому числі й "Август А.В.". Спочатку обробляли власну землю і паї батьків - близько 22 га та тих же 10 га, орендованих у сусідньому районі. Наступного року взяли земельні ділянки родичів - в обробітку було уже 70 га. А ще через рік у 2009 земельний банк фермерського господарства збільшився до 500 га. Нині ж маємо вже 1000 га, а це понад 300 пайовиків у Марківці, Колоденці, Вербовій та Високій Греблі Крижопільського району".
Розпочинати будь-яку справу завжди важко, а тим паче в аграрному бізнесі - не вистачало робочих рук, техніки, особливо в овочівництві. Щоправда вирощувати овочеві культури у фермерському господарстві розпочали лише через п'ять років господарювання. "Проте мрія зародилася давно, - ділиться Віталій Август. - Мабуть, далося взнаки моє перше робоче місце. І завжди вважав цю справу захоплюючою та цікавою.  Адже це можливість не тільки банально вирощувати овочі для свого столу, а й втілити в життя свої неординарні ідеї, мрії та фантазії. Наприклад, які-небудь новаторські ідеї або впровадження передових агротехнічних заходів для отримання ще більших урожаїв".
Однак не було спочатку тих високих урожаїв, про які мріяв фермер. І лише через два роки невдалих спроб вирощувати на богарі, вивчивши досвід херсонських і голландських виробників овочевої продукції, дійшов висновку, що без поливу і правильного підбору насіння, засобів захисту не буде результату. "Тоді й почали своїми силами будувати зрошувальну систему, підібрали насіння й засоби захисту інших виробників. То був уже зовсім інший результат. І зрештою ми зрозуміли, що справа таки вигідна і потрібно рухатися далі, - зауважив господарник. - Тож із кожним роком добавляємо труби, збільшуємо площі посіву й сховища для зберігання та будуємо амбітні плани".    
Якщо цього року під овочами було 70 га, то наступного - буде 100 га. Для забезпечення такої площі городини поливом у полі на найвищій місцині збудували цього літа басейн, об'-ємом 8 тис. м3, звідки вода роздаватиметься на цибулю та інші овочі. Тоді вже ніяка посуха не страшна! Вона, на щастя, за словами Віталія Августа, й цьогорічної весни не завадила зберегти посіви овочевих культур, бо всі були на зрошуванні й за стільки років навчилися доглядати їх. Звісно, й урожай небувалий! Цибуля, яка була посіяна на 20 га, і морква, на 6 га, видали по 500 ц/га, кавун, на 3 га, і капуста, на 8 га, видали по 400 ц/га, помідори, на 6 га, і картопля, на 5 га, - по 300 ц/га, перець, на 1 га, і баклажани, на 0,5 га, - по 150 ц/га, редиска, на 2 га, - 100 ц/га. А ще цьогоріч в асортимент включили цукрову кукурудзу, яку продавали влітку в Одесу качанами і яка дала свій економічний ефект.
За стільки років непосильної праці й недоспаних ночей налагоджено й ринок збуту. Якщо раніше (мабуть, пам'ятають всі), це були базари нашого й сусідніх районів, невеличкі кіоски "Марківські овочі", соці-альні заклади району, то сьогодні географія ринків збуту марківської сільгосппродукції стає все ширшою. "Сьогодні зі збутом проблем немає взагалі, - зауважує фермер. - Наша продукція розходиться у різні куточки Вінницької області - це  Могилів-Подільський, Чернівецький, Ямпільський, Шаргородський, Піщанський, Крижопільський райони, а також м.Вінниця, зокрема торгова мережа "Грош", торгові мережі нашої столиці, санаторій "Хмільник". Поставляємо овочі на лікарні, школи, дитсадки, пенітенціарні заклади та ін., а ще закуповують оптовики та населення з сусідніх сіл і районів". Віталій Анатолійович посоромився сказати, але відомо, що Марківські школа й дитсадки, Гнатківський реабілітаційний центр та багато сімей із категорії малозабезпечених отримують овочі безкоштовно.
"Наша продукція вся сертифікована, а поля - паспортизовані. Кожному покупцю видається сертифікат відповідності, - запевняє голова фермерського господарства. - Вивчаючи потреби сучасного ринку, планується розширювати асортимент овочів і види діяльності. Зокрема, хочеться спробувати вирощувати броколі та "цвітну капусту", яку реалізуватимемо для заморожування, а також скоро розпочнемо будувати на 10 сотках дві теплиці,  де вирощуватимемо касетну розсаду огірка, капусти, перцю та ін. Водночас треба придбати машину, яка б садила цю касетну розсаду".
Варто зазначити, що, окрім овочів, у господарстві значні площі були засіяні зерновими та технічними культурами, які також дали непоганий урожай. Зокрема, озимої пшениці було посіяно на площі 160 га, яка видала по 65 ц/га, озимий ріпак - на площі 160 га - видав по 27 ц/га, ярий ячмінь - 60 га - видав по 60 ц/га, цукровий буряк - 16 га - 600 ц/га, соняшник - 200 га - 40 ц/га. "Небувалий цього року урожай кукурудзи, якої було посіяно 164 га, урожайність якої склала 140 ц/га, - зауважує Віталій Август. - А вирощувати її, не маючи своєї сушки - це утопія. Тому ми кілька років тому побудували власну сушку, яку цьогоріч реконструювали, замінивши котел, який працює на пілетах, що значно економить витрати. З огляду на це плануємо вже наступного року встановити свою пілетну лінію, а сировини у нас для цього достатньо…".
А для таких обсягів робіт, звичайно ж, потрібно чимало техніки. Як розповів фермер, на момент заснування підприємства мали кілька одиниць вітчизняної техніки і причіпного інвентаря, яка була затратною і неефективною. Сьогодні ж ефективність  сільськогосподарського виробництва неможлива без застосування сучасної сільськогосподарської  техніки, яка оснащена електронними засобами контролю за технологічним  процесом та роботою вузлів і механізмів машин, бортовими комп'ютерами для  збирання і обробки інформації з відповідних датчиків. Тому сьогодні сільгоспвиробник все більше віддає перевагу новітній техніці. Звісно, така техніка дуже дорога, тому господарству доводиться купувати її в кредит, обігових коштів на все не вистачає. "За стільки років техніку оновили і сьогодні маємо вдосталь  високопродуктивної ґрунтообробної, збиральної та переробної техніки, яка не просто дає змогу обробляти великі земельні масиви, але й вчасно і без втрат збирати пристойні врожаї сільськогосподарських культур. Зараз в Україні набуває популярності технологія no-till або ж нульовий обробіток ґрунту, яка вимагає залучення спеціальної техніки, зокрема спеціальних сівалок, що значно економить пальне, робочий час людей та машин. Треба йти вперед у ногу з часом, тому беремо кредити, ризикуємо, але від того є віддача і не лише матеріальна…. Улюблена справа робить людину щасливою".
Якою б техніка не була досконалою, але у такому великому господарстві, звісно, без людських рук не обійтися. Сьогодні у фермерському господарстві працює 70 осіб із Марківки, Колоденки, Вербової, щоправда 25 із них - сезонні, які працюють на збиранні овочів. Проте для такого невеличкого села, погодьтеся, цифра непогана. Тож недарма ФГ "Август В.А." вважається найкращим роботодавцем. З ким не спілкувалася із працюючих, всі роботою і оплатою задоволені. "Наробляємося, але все ж таки дома, на рідній землі. І прогодувати сім'ю вистачає. Не були б задоволені - не працювали б", - кажуть трудівники полів. Своїм трудовим колективом задоволений і роботодавець, кожний працівник відповідальний і совісний, працьовитий і старанний - інші тут не працюють.
Вірними помічниками Віталію у такій нелегкій справі є, звичайно, родина, зокрема дружина Вікторія, теща. Підростають й дітки – донечки Владислава й Віталіна та син Олександр, яким у майбутньому передасться фермерське господарство. Тим паче Олександр уже здобуває сільськогосподарську освіту. А ще зовсім до недавнього часу надійною опорою, хранителькою не лише сімейного вогнища, а й всього зібраного й надбаного була мама, яка нині споглядає на своїх діток, онучаток із Небес й тішиться їхніми успіхами, що зростила достойного й порядного сина...
Було б несправедливо не згадати й про власників земельних паїв. Бо ж ключовою ідеєю в роботі ФГ "Август В.А." також є рівні, партнерські взаємовідносини з людьми, які передають свою землю в оренду.  "Пайовиків ми по праву вважаємо нашими головними партнерами і вбачаємо своїм святим обов'язком сумлінно і своєчасно розраховуватися, - розповідає голова фермерського господарства. - До речі, в нас найбільша орендна плата серед усіх землеорендарів. Ми виплачуємо по 10100 грн. на пай  і плюс по сітці моркви, капусти, цибулі. Хто ж бажає брати зерном, то видаємо по 2 т зерна, 2 мішки цукру, 60 кг соняшнику або 15 л олії. А також безкоштовна оранка городів тощо".
 Крім того, господарник велику увагу приділяє соціальному розвитку тих населених пунктів, жителі яких довіряють свої земельні наділи. Серед об'єктів постійної уваги - і місцеві школа, і дитсадки, а також посильна допомога у благоустрої територій тощо. Зокрема, цього року господарство брало дольову участь у співфінансуванні  проекту із заміни вікон у школі, виділивши 40 тис. грн., заасфальтувало 300 м2 шкільного подвір'я на суму  60 тис. грн.  У Колоденці утримується один штатний працівник із благоустрою кладовища, у Вапнярці фінансується футбольна команда - цього року було виділено 120 тис. грн. та ін.
Чимало людей до Віталія Августа звертається й за матеріальною допомогою чи то на лікування, чи то для вирішення інших проблем. Усіх почує й допоможе… Мабуть, у цьому й полягає найголовніший секрет успіху…
 
Катерина БЕРІЛ
РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини