Сприяння екологічному вихованню

  У перший день стиглого літа відбулося урочисте відкриття Томашпільським лісомисливським господарством лісівничо-екологічного пункту "У пана Дуба", що розташований у так званому "Солоному лісі". На презентацію першої в області подібної екологічної зони завітали начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар, голова райдержадміністрації Олександр Закорченний, голова районної ради Дмитро Коритчук, селищний голова Томашполя Валерій Немировський, директор Тульчинського лісгоспу Віктор Поліщук та його перший заступник - головний лісничий Галина Кілимник, лісничий Томашпільського лісництва Віталій Дунський, працівники державного підприємства Тульчинського лісомисливського господарства, жителі району.
  "Такий пункт створений насамперед для просвітницької роботи та екологічного виховання, - зазначив  Анатолій Бондар, вітаючи учасників приємної події. - Окрім рекреаційної зони, новий центр - це також чудовий майданчик для вдосконалення практичних навичок місцевого учнівського лісництва. Важливо й те, що в області діє 42 таких лісництва, де задіяні більше 6 тис. учнів. Можливо, у майбутньому вони і не стануть лісівниками, проте любов та бережне ставлення до природи у них закарбується в пам'яті назавжди".
  Для гостей у рамках відкриття була запланована пізнавальна екскурсія парком, яку провела Галина Кілимник. Учасники заходу могли насолодитися красою природи, пройтися між квітучими клумбами, помилуватися майстерно вирізьбленими фігурами з дерева, сфотографувати на пам'ять 200-літній дуб, який, за словами Віталія Дунського, є головною родзинкою зони відпочинку і завдяки якому пункт має таку назву. Для відпочивальників тут створені всі умови: дерев'яні альтанки, мангал, гойдалка, спортивний майданчик для гри у волейбол і, що не менш важливо, спеціально відведені місця для сміття.  А ще тут є го-дівнички для тварин та інформаційні стенди про лісову флору і фауну: "Птахи та комахи Червоної книги", "Мешканці лісу", "Птахи наші друзі"… 
  Не менше задоволення гості отримали і від виступу учнів шкільного лісництва "Паросток майбутнього" НВК "Томашпільська ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія", які ознайомили присутніх з його діяльністю та досягненнями. З їх уст емоційно та проникливо лилися пісні, вірші про природу та про її збереження, а екологічна вистава "Ми господарі природи, тож збережемо її вроду", яку зіграли гуртківці будинку дитячої творчості, вихованці Тетяни Тютюнник, вразила присутніх майстерністю виконання. Начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, подякувавши шкільному лісництву за їхню старанну роботу, від імені лісівників вручив їм цінний подарунок - плазмовий телевізор.
  Наприкінці урочистостей Анатолій Бондар, Олександр Закорченний та Валерій Немировський виконали важливу та потрібну місію - разом посадили молодий саджанець дуба, який при дбайливому ставленні радуватиме робітників та відвідувачів своєю зеленою кроною. 
Олена СТАДНІК. 
 
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини