Провели круглий стіл на тему : "Насильство в сім'ї"

Насильство в сім'ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. В більшості випадків протиправні дії когось із членів родини супроводжується актами агресії, приниженням та жорстокою поведінкою. Саме тому, метою круглого столу із спеціалістами Томашпільської служби у справах дітей головним юрисконсультом Павлишиним Ігорем, головним спеціалістом Оксаною Біжан та фахівцями соціальної роботи ТРСССДМ Яною Поповською та Людмилою Зозулею спільно з  Томашпільським  МЦ з надання БВПД Альвіною Пилипчук і Дмитром Трачом стало висвітлення питань, що стосуються поняття "Насильство в сім'ї".
Особлива увага акцентувалася над  кримінальним законодавством, щодо порушення прав дітей та вчинення відносно них насильницьких дій з боку батьків. Кримінальну відповідальність передбачено за втягнення батьками неповнолітніх у злочинну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми. За вчинення легких тілесних ушкоджень при прояві насильства в сім’ї настає кримінальна відповідальність згідно з ст. 125 Кримінального кодексу України. Частина 2 статті 155 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за  статеві зносини  з  особою, яка  не досягла статевої зрілості, вчинені батьком, матір'ю або особою, що їх замінює. Також, санкція ст. 156 Кримінального Кодексу України визначає відповідальність за вчинення щодо малолітньої особи розпусних дій батьком, матір'ю або особою що їх замінює. Кримінальною відповідальністю переслідуються і інші злочини, вчинені при прояві насильства в сім’ї.
Отже, насильство в сім’ї залишається однією з основних проблем сьогодення, що не втрачає свою актуальність в українському суспільстві.  Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, протидії та запобіганню будь-яким його проявам мають відповідну підтримку на державному рівні. З метою припинення поширення цього негативного явища та захисту людей котрі потерпають від насильства в сім’ї, нормами адміністративного та кримінального законодавства передбачено основні засади відповідальності за вчинення даних протиправних дій.
 
Томашпільська ССД РДА спільно з РЦСССДМ
 
Всі новини