28 червня - День конституції України

Шановні жителі району!
19 років тому Верховна Рада України за далеко  непростих обставин, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та світовий досвід, прийняла Основний Закон України - Конституцію, яка стала дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави. Прийняття Конституції стало точкою відліку нової епохи в історії нашої держави, могутнім акордом у самоствердженні України як держави - нації. Ні в кого не викликає  сумніву  те, що саме цей документ заклав підвалини майбутніх економічних, соціальних та духовних перетворень у суспільстві. Отже, було одержане  своєрідне  свідоцтво, яке підтвердило кардинальні зрушення в ментальності  українського народу.
Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність - фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
Конституція України - це єдиний, наділений найвищою юридичною силою та гарантований нормативно-правовий акт, через який Український народ і Українська держава виражають свою суверенну волю, утверджуючи основи конституційного ладу, засади конституційно-правового статусу людини, принципи та інститути здійснення народовладдя, визначає систему і функції органів державної влади й органів місцевого самоврядування, механізми реалізації державно-владних повноважень і територіальний устрій держави.
Новітній конституційний процес в незалежній Україні включає в себе кілька етапів. Його умовним початком можна вважати 16 липня 1990 року - день проголошення Декларації про державний суверенітет України.
Перший етап (1990—1993 рр.) пов’язаний з розробкою Концепції нової Конституції України та трьох проектів Основного Закону.
Другий етап (1994—1995 рр.) знаменується прийняттям Конституційного Договору між Президентом України і Верховною Радою України про організацію державної влади та місцевого самоврядування.
Третій етап (1995—1996 рр.) характеризується безпосереднім введенням в дію нової Конституції України.
На четвертому етапі (1996—2004 рр.) конституційна реформа велася в напрямі втілення конституційних засад у реалії державного та суспільного життя.
П’ятий етап конституційного процесу (2004—2008 рр.) бере свій відлік у грудні 2004 р., коли до Конституції було внесено зміни в редакції законопроекту №2222-IV (рішення Конституційного Суду України). Він передбачав зовні демократичні перетворення - перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської республіки, що фактично сприяли розбалансуванню як законодавчої, так і виконавчої влади, послабленню президентських повноважень та ін.
Сьогодення принесло нові зміни в конституційний процес нашої держави.
Нині Україна проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування - випробування на єдність та територіальну цілісність.
Усвідомлюючи величезне значення Конституції та її вплив на суспільний розвиток, Президент України Петро Порошенко запропонував Верховній Раді України зміни до Основного Закону.
Після їх прийняття докорінно зміняться принципи організації місцевої влади, яка не знала реформування від початку 90-х років.
Повноваження та функції державних адміністрацій перейдуть до виконавчих комітетів районних та обласних рад. Відбудеться бюджетна децентралізація, значна частина зібраних податків залишатиметься на місцях.
Завдяки змінам до Конституції вперше більше прав отримає не Президент чи парламент, а носій влади — народ та органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські, районні та обласні ради.
Децентралізація, яка буде закладена в Конституції, передбачає розширення повноважень місцевих громад, зокрема й у питаннях історичної пам’яті, культурних традицій та мовної політики. Оновлена Конституція України зміцнить підвалини єдності суспільства та закладе основу для формування сучасної політичної нації.
Нещодавно  Президент України П. Порошенко підписав Указ про створення Конституційної Комісії, яка розроблятиме зміни до Основного закону. Процес підготовки таких змін є політично загостреним, юридично складним, а тому вимагає чіткого визначення пріоритетів, реалізація яких сприятиме розвитку норм чинної Конституції України.  Основними пріоритетами, за словами Президента України, є: перший – це децентралізація; другий - удосконалення конституційних засад правосуддя; третій - удосконалення конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина. 
Шановні жителі району, вітаючи усіх вас з 19-ою річницею прийняття Конституції України, я хочу сказати, що громадянська злагода – це найважливіше сьогодні для нашого суспільства, саме вона є запорукою позитивних змін в державі і якнайшвидшого розвитку її економіки. Розбудова України, а отже, достаток і достойне життя її громадян, залежить лише від нашої спільної напруженої праці. Не будемо ж шкодувати заради цього ані сил, ані енергії! Зробимо все можливе для цього! Відмовимося назавжди від розпалювання ворожнечі в суспільстві. Нехай мир і злагода сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню добробуту у кожному домі. Міцного вам здоров’я, терпіння,  мудрості! Нехай ваша доля буде щасливою, а зміни на краще стануть щоденними! Бажаю  вам добра і щастя, запорукою якого є наша єдність і непохитність. Пам'ятаймо – дорогу долає той, хто іде!
Зі святом вас!
Олександр Закорченний, голова Томашпільської райдержадміністрації
 
Всі новини