Стан виконання заходів з профілактики захворюваності на грип та ГРВі в районі

КУ «Томашпільська ЦРЛ»
 
В вересні 2016року на виконання спільного наказу ДОЗ Вінницької ОДА та ДУ «Вінницький ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МОЗ УКРАЇНИ» ВІД 23.09.2016 р№ 1261/80-Адм» Про невідкладні заходи щодо зменшення інтенсивності епідемії грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій в епідемічному сезоні 2016 - 2017років» виданий однойменний наказ по Томашпільській ЦРЛ від 27.09.16 року № 244.
Стаціонари ЦРЛ підготовлені до роботи в епідемічний період.
Відділення анестезіології та інтенсивної терапії оснащене апаратами штучної вентиляції легень- всього 5 апаратів.
Відділення анестезіології та інтенсивної терапії, відділення невідкладних станів, інфекційне, терапевтичне, дитяче, пологове забезпечені пульсоксиметрами, інфекційне та дитяче відділення - в тому числі з дитячими датчиками, пологове з неонатальним датчиком- всього 9 пульсоксиметрів.
На лист клопотання адміністрації ЦРЛ органами місцевої влади виділено 60 тис грн на медикаменти для лікування грипу та його ускладнень та 20 тис. грн на придбання вакцини проти грипу для проведення щеплень мед працівників ЦРЛ.
Закуплено 126 доз вакцини, що дало змогу імунізувати проти грипу 106 медпрацівників та 7 учасників АТО.
Вже в цьому сезоні закуплено 80 упаковок «Таміфлю».
Створений незнижувальний запас лікарських засобів. На виділені з місцевого бюджету кошти придбані лікарські засоби для лікування грипу та його ускладнень та вироби медичного призначення. В закладі в резерві є всі групи антибіотиків, в тому числі Меронем, Лінелід, азітроміцин, фторхінолони, (понад 1000 флаконів різних антибіотиків) швидкі тест-системи для діагностики грипу, засоби індивідуального захисту -одноразові маски, рукавиці- всього 19219 одиниць.
Заклад в повному обсязі забезпечений рентгеноплівкою, сучасними деззасобами.
Передбачений план перепрофілювання ліжок терапевтичного та дитячого відділень для госпіталізації хворих у епідемічний період.
Відпрацьований Алгоритм дій медичних працівників ЦРЛ на випадок виявлення хворих на грип та його ускладнення.
З середніми медичними працівниками та з лікарями на лікарській конференції проведені заняття з питань епідеміології, клініки, диференційної діагностики, лікування та профілактики грипу та ГРВІ.
За період підвищення захворюваності на грип та ГРВІ- з жовтня 2016 року в стаціонари ЦРЛ госпіталізовано 265 хворих з цією патологією , дорослих -71 з них 34 вагітних та 194 дитини.
Проліковано 29 плевмоній , 23 дорослих та 6 дітей. Лікувалися стаціонарно хворі з груп підвищеного ризику : ІХС-19, цукровий діабет-3, ожиріння-12, хронічні обструктивні захворювання легень-6.
За цей період для лікування хворих використано 21 упаковку «Таміфлю», 3 упаковки інших противірусних засобів, 140 флаконів різних ін’єкційних антибіотиків, 6 упаковок таблетованих антибіотиків, 1 упаковку (100 листів ) рентгенівської плівки. Під час піку захворюваності на грип та ГРВІ за зміну виконувалось 40-50, а в деякі дні і більше, рентгенографій органів грудної клітки.
Використано більше 9 тис. одиниць засобів індивідуального захисту (маски, рукавиці)
Головний лікар центральної районної лікарні О.М.Краківська
 
 
Районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги
 
Захворюваність в районі на 3-му тижні тижні 2017 року не досягла епідемічного порогу і склала в абс. числах - 192 звернення або 56.6 на 10 тис. нас. при епідпорозі для даного періоду 69.2 на 10 тис. нас. В минулому році захворюваність по району на даний час була майже у двічі нижчою (33.04). По віковій структурі захворюваність серед дорослих і дітей реєструється майже порівну ( 94 дитини і 98 дорослих).
Потребує уваги те, що 35 % хворих дітей - це діти, віком від 0 до 4 років, які є групою епідризику. За тиждень госпіталізовано 50 хворих, 60 % серед яких - діти . У трьох хворих зареєстровано ускладнення - запалення легень (пневмонія).
Серед 5 шкіл, які розпочали навчання, зареєстровано 11 % хворих по Томашпільській школі, 9 % по Гнатківській та Раківській школах і до 5 % у Липівській та Кислицькій школах. Моніторінг продовжується.
Рекомендовано дотримуватись профілактичних та протиепідемічних заходів. Первинна ланка забезпечена необхідними ліками для надання невідкладної допомоги, використано 18 тестів на грип, 2 з яких є позитивними (грип А та В). Особливої уваги потребують групи ризику - це вагітні, які дуже часто не розуміють серйозності проблеми і відмовляються від госпіталізації при перших ознаках захворювання.
Групами ризику є діти до 6-ти років , вагітні, породілля та дорослі, які мають хронічні захворювання легень, серця, судин, цукровий діабет, патологію внутрішніх органів. Основне правило - звернення до сімейного лікаря при перших ознаках хвороби, щоб окреслити тактику лікування та дотримуватись призначень лікаря!
Головний лікар районного медичного центру первинної медико – санітарної допомоги С.О.Семенюк
 
Всі новини