Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

Сьогодні в малому залі засідань Томашпільської районної державної адміністрації  о 11.00 год. відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.  Участь у зібранні взяли  перший заступник голови РДА Ставнійчук В.А., в.о. начальника управління  Держпродспоживслужби в Томашпільському районі Грабчак П.О.,  керівники управлінь та відділів РДА. 
Відповідно до інформації всесвітньої організації охорони здоров’я тварин на сьогодні у світі та в Україні складна епізоотична ситуація щодо небезпечних інфекційних хвороб тварин та птиці, які завдають надзвичайно великих економічних збитків як державам так і виробникам.
Це в першу чергу стосується таких хвороб, як АЧС, грип птиці нодулярний (вузликовий) дерматит ВРХ.
Так АЧС має тенденцію до поширення не тільки у країнах Східної Європи і Росії а і в Україні.
Починаючи з 2012 року в нашій державі зареєстровано 148 випадків АЧС (124 - домашні свині, 23 - дикі свині, 1 інфікований об'єкт) в тому числі:
2012 рік - 1 випадок (1 - домашні)
2014 рік - 16 випадків (4 - домашні, 12 - дикі)
2015 рік - 40 випадків (34 - домашні, 5 - дикі, 1 - інфікований об'єкт)
2016 рік - 91 випадок (85 - домашні, 6 - дикі).
Дана хвороба реєструвалась в 18 областях України. Останні випадки АЧС зареєстровані в Закарпатській (28.12.2016, приватний сектор) та Одеській (28.12.2016, приватний сектор) областях.
На сьогодні карантин продовжує діяти у 16 неблагополучних пунктах по АЧС в Миколаївській (2), Одеській (3), Полтавській (3), Київській (1), Хмельницькій (2), Черкаській (2), Житомирській (1), Кіровоградській (1), Закарпатській (1).
29.08.2016 року випадок АЧС був зареєстрований і в нашій області ФОП Подоляк О.В. смт. Кирнасівка Тульчинського району. Після виконання, в повному обсязі, заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання 11.10.2016 року із неблагополучного пункту ФОП Подоляк О.В. смт. Кирнасівка карантин був знятий.
Основні причини поширення АЧС.
- спрощення процедур державного ветсанконтролю;
- відсутність дієвого контролю при внутрішньодержавному переміщенні живих тварин та сировини;
-торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках;
-нехтування елементарними заходами біобезпеки, в переважній більшості в особистих підсобних господарствах громадян та дрібних спеціалізованих підприємствах;
- неповна депопуляція диких кабанів;
- відсутність “серйозних” заходів відповідальності за дії осіб що призвели до розповсюдження хвороби;
- затримки із виділенням та виплатою коштів за вилучене та знищене поголів'я тварин при ліквідації хвороби.
Що зроблено:
Державною службою ветеринарної медицини району проводиться посилена робота по профілактиці АЧС.
Продовжується чергування спеціалістів управління Держпродспоживслужби в Томашпільському районі і його структурних підрозділів.
Головним управлінням Держпродспоживслужби за участю керівників і спеціалістів управлінь Держпродспоживслужби в районах та містах обласного значення 06.06.2016 року проведено семінар-нараду на тему «АЧС, заходи попередження. Правила відбору патологічного матеріалу».
07.07.2016 року Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області разом із головним управлінням Державної служби надзвичайних ситуацій у Вінницькій області та головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області у рамках командно-штабних навчань відпрацьовано навчальне питання «Дії органів управління та сил цивільного захисту Калинівської районної ланки ТП ЄДСЦЗ у разі виникнення осередку захворювання на африканську чуму свиней у с.Чернятин Калинівського району», під час якого наглядно продемонстровано дії служб по здійсненню заходів в неблагополучному пункті щодо АЧС.
28 вересня 2016 року на базі Вінницького національного аграрного університету в м. Вінниця проведено семінар навчання на тему: «Тренінг щодо запобігання поширення АЧС в Україні» за участю керівників та спеціалістів Держпродспоживслужби у Вінницькій області, управлінь Держпродспоживслужби в районах та містах, районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини, представників господарств, що займаються утриманням та розведенням свиней.
Семінар проводили та виступили: начальник головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Сидорук Г.П., ректор Вінницького національного аграрного університету Мазур В.А., доктор ветеринарних наук Айшпур О.Є., кандидат ветеринарних наук Коваленко Г.А., кандидат ветеринарних наук Уховська Т.М., координатор Асоціації тваринників України Сімонов С.
Учасників семінару ознайомлено з поточною ситуацією щодо випадків поширення АЧС, методами діагностики та заходами профілактики даного захворювання.
Головним управлінням щотижнево контролюється (шляхом подання оперативної інформації) щеплення проти класичної чуми свиней в господарствах усіх форм власності. З початку року, станом на 01.01.2017 року, вакциновано 1329 голів.
В районі проведено семінар «Щодо запобігання поширення АЧС на територію Томашпільського району».
На місцевому рівні проведено підготовку визначених груп патрульних поліцейських з питань біобезпеки.
Створені робочі групи із представників Національної поліції та спеціалістів управління Держпродспоживслужби в Томашпільському районі
Протягом року в державну регіональну лабораторію ветеринарної медицини проведено моніторингові дослідження біоматеріалу на наявність вірусу африканської чуми відібраного від 6 свиней, в тому числі із організованих підприємств - З, 3 з приватного сектору та 0 досліджень матеріалу від диких кабанів.
 Протягом 2016 року здійсненої перевірку об’єктів, які займаються вирощуванням, утриманням живих свиней, переробкою, зберіганням та реалізацією продуктів свинарства. За результатами перевірок порушень не виявлено.
Проведено роботу по інформуванню населення щодо АЧС. Розповсюджено 1800 інформаційних листівок, здійснено 34 виступи на зборах громадян в населених пунктах, по радіо - 1, надрукована 1 стаття в місцевій газеті.
Щодо нодулярного дерматиту, то за повідомленням МЕБ за минулий рік дана хвороба реєструвалась не тільки в постійних ендемічних районах Африки та Близького Сходу а й активно просувалась в Європейскі держави (Болгарія, Албанія, Македонія, Греція, Сербія, Чорногорія, Туреччина та Росія). Що собою являє дана хвороба та її економічні збитки.
Нодулярний дерматит або заразний вузликовий дерматит - контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів.
Хвороба включена до списку МЕБ та підлягає обов’язковій нотифікації. Характеризується значними економічними збитками зумовленими запровадженням спеціального режиму для скотогосподарств, витратами на проведення діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів, а також торговельними обмеженнями.
Враховуючи щільність поголів’я в районі, відсутність профілактичних щеплень в Україні, поширеність хвороби в світі та тісні економічні зв’язки існує великий ризик заносу вірусу нодулярного дерматиту в господарства області та району.
Необхідні заходи, які необхідні провести по профілактиці заносу збудника даної хвороби на територію району:
провести повний облік та ідентифікацію поголів’я великої рогатої худоби;
заборонити переміщення великої рогатої худоби без погодження з територіальними органами Держпродспоживслужби;
завозити поголів’я великої рогатої худоби лише з благополучних щодо нодулярного дерматиту регіонів;
провести широку роз’яснювальну кампанію щодо небезпеки занесення вказаної хвороби на територію області.
Щодо високопатогенного грипу птиці
Дана хвороба протягом 2016 року була зареєстрована в 48 країнах світу, 20 випадків зареєстровано в країнах Свропи із них 5 спалахів в Україні, а саме в с.Новоолександрівка Каланчанського району (30.11.2016, домашня птиця), в с.Новодмитриївка Генічеського району (18.12.2016, домашня птиця), в с.Цукури (18.11.2016 домашня птиця) та в с.Новокам’янка (18.11.2016, дика птиця) Каховського району Херсонської області, в с.Чорторія (01.01.2017, дика птиця) Кіцманського району Чернівецької області.
Так, як дане захворювання несе за собою великі економічні збитки із-за заборони торгівлі продуктами птахівництва, необхідно посилити контроль за виконанням заходів щодо недопущення занесення та поширення збудника грипу птиці на територію району.
Для забезпечення епізоотичного благополуччя району щодо вищезазначених хвороб тварин і птиці необхідно здійснити ряд заходів:
1. На виконання Рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 6 грудня 2016 року (протокол №2) вжити заходів для забезпечення належного фінансування у 2017 році державних установ ветеринарної медицини в межах потреби для ефективного проведення протиепізоотичних заходів.
2. Продовжити роботу, на рівні районів, мобільних груп з метою реалізації заходів, спрямованих на ліквідацію та недопущення поширення інфекційних хвороб тварин та птиці.
3. Забезпечити дієвий контроль за переміщенням живих тварин і птиці та продукції з них на території району. Не допускати переміщення живих тварин і птиці без ветеринарних документів.
4. Продовжити проведення широкої роз’яснювальної кампанії щодо небезпеки АЧС, нодулярного дерматиту великої рогатої худоби та високопатогенного грипу птиці і необхідних заходів для недопущення занесення і розповсюдження данних захворювань.
5. Забезпечити притягнення до відповідальності осіб, винних у розповсюдженні карантинних хвороб тварин.
6. Вжити невідкладних заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі живими тваринами і птицею та продуктами тваринного походження.
Заборонити реалізацію продукції тваринного походження на ярмарках, виставках тощо без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державних лабораторіях
7. Створити матеріальний резерв для екстреного розгортання та належних умов функціонування карантинних ветеринарно-поліцейських постів та виконання заходів з ліквідації особливо небезпечних захворювань (кунги, дезбар’єри, спецодяг, паливно-мастильні матеріали, дрова, попереджувальні знаки тощо).
8. Провести розрахунок потреби матеріальних засобів для оперативного реагування на випадок виникнення надзвичайних ситуацій пов’язаних з інфекційними хворобами тварин та птиці.
9. Забезпечити виплату грошової компенсації власникам за знищених тварин у епізоотичних осередках в термін, що не перевищує 1 місяць з дати вилучення та знищення тварин.
10. Розробити план заходів щодо регулювання чисельності диких кабанів, у тому числі у випадках загрози чи виникнення інфекційних хвороб та забезпечити реалізацію плану заходів щодо їх депопуляції.
11. Зобов’язати власників мисливських угідь, незалежно від форм власності, підгодівлю диких тварин проводити доброякісними кормами, які походять із благополучних щодо інфекційних хвороб тварин та птиці зон і регіонів.
12. Рекомендувати не утримувати свиней в особистих підсобних господарствах громадян, які працюють в господарствах, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живих свиней.
 13. Посилити контроль за виконанням заходів щодо недопущення занесення та поширення збудника грипу птиці на підконтрольних територіях.
14. Провести чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації та розглянути стан виконання попередніх рішень Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації та районній державній адміністрації.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини