Управління агропромислового розвитку та Управління Держпродспоживслужби в Томашпільському районі інформує:

 
Високопатогенний грип птиці
Дана хвороба протягом 2016 року була зареєстрована в 48 країнах світу, 20 випадків зареєстровано в країнах Європи із них 5 спалахів в Україні, а саме в с.Новоолександрівка Каланчанського району (30.11.2016, домашня птиця), в с.Новодмитриївка Генічеського району (18.12.2016, домашня птиця), в с.Цукури (18.11.2016 домашня птиця) та в с.Новокам’янка (18.11.2016, дика птиця) Каховського району Херсонської області, в с.Чорторія (01.01.2017, дика птиця) Кіцманського району Чернівецької області.
Високопатогенний грип птиці -  висококонтагіозна захворювання птиці супроводжується ураженням дихальної системи, шлунково-кишкового тракту і нервовими явищами. Захворювання може протікати без попередніх симптомів.
Вірус стійкий до низьких температур. Однак характеризується високою чутливістю до високої температури і традиційним дезінфектантів.
Епізоотичні дані. У природних умовах хворіють всі види птиці, а також сприйнятливі свині і коні. Зараження людей через м'ясопродукти та яйце не зафіксовано. У Республіці Білорусь грип птахів не реєструється. Відзначено випадки захворювання людей в Азії, близькому Сході і деяких європейських країнах. Основним джерелом збудника є хвора птиця і вірусоносії, які активно виділяють вірус з фекаліями, носовою ексудатом і слиною. Факторами передачі збудника служать контаміновані вірусом предмети догляду, інвентар, корм, вода, продукти птахівництва та ін Водоплавна птиця є природним господарем вірусу. Зараження відбувається найчастіше аліментарним шляхом. Трансмісія вірусу здійснюється на відстані в радіусі 10 км від епізоотичного вогнища або за рахунок непрямого контакту з дикою, насамперед водоплавної птахом. Вираженої сезонності не встановлено. Проте захворювання частіше реєструється у весняно-літній період. Хвороба протікає у формі епізоотій та панзоотій.
Симптоми і течія. Інкубаційний період визначається видом і віком птиці та найчастіше він становить 2-7 днів. Високопатогенний грип частіше протікає гостро і підгостро.
У курей, при змішаній респіраторно-кишковій формі, хвороба супроводжується коматозним станом, відмовою від корму, спрагою, атонією зоба, витіканнями з носової порожнини і дзьоба і утрудненим диханням. Температура тіла підвищується до 44оС. Надалі з'являється діарея. Послід стає пінистим, рідкої консистенції брудно-жовтого кольору з домішкою елементів крові. Гребінець і сережки з синюшним відтінком. З'являються набряки в області голови, шиї, грудей і гортані. Наявність набряків є характерною ознакою захворювання. Порушується координація рухів за рахунок парезів і паралічів.
 
У водоплавної птиці відзначають ознаки патології респіраторних органів і нервової системи. Птах знаходиться в глибокій прострації з неприродно розташованої головою з шиєю. У птаха (качки, гуси), котра захворіла грипом відзначені: вивертання голови на 1800 гіперемія дзьоба і лапок, розтріскування і відшарування рогового шару дзьоба, цианотичность слизової оболонки ротової порожнини, кон'юнктивіт, утворення мутної плівки на рогівці очей, занепокоєння, кругові і безцільні руху, гіпертермія, тремтіння голови, опущення крил, пронос.
Патологоанатомічні зміни. Розтин птиці дозволяє встановити наявність катарально-геморагічного ентериту, аеросаккуліта, трахеїту, кон'юнктивіту і крововиливів в серозних покривах, травному тракті і паренхіматозних органах..
Лікування хворої птиці не проводять її знищують.
Профілактика і заходи боротьби. З метою створення активного імунітету рекомендовані до використання інактивовані цільновіріонні і рекомбінантні вакцини.
Для попередження захворювання птахів грипом керівники птахофабрик, підприємств і організацій, що займаються розведенням птиці, зобов'язані: 1) забезпечити на всіх птахофабриках (відділеннях, пташниках) строгий санітарно-гігієнічний і ветеринарний режим для охорони від занесення збудника ; 2) птахофабрики повинні функціонувати в закритому режимі з суворою пропускною системою; 3) дезбар'єри, дезванни, дезковрікі при в'їзді в господарство, пункти для дезінфекції оборотної м'ясо-яєчних тари і санпропускники для обслуговуючого персоналу повинні знаходиться в робочому стані; 4) виключити можливість проникнення в пташники , кормоцеху, кормосклад, яйцеклада та інші об'єкти дикої птиці.
Громадяни, які мають в особистій власності птицю, зобов'язані суворо дотримуватися рекомендації ветспециалистов за умовами утримання домашньої птиці. Виключити контакт домашньої птиці з дикою, особливо водоплавної.
При виникненні високопатогенного грипу у птиці керівник господарства або власник птиці зобов'язаний негайно повідомити про це ветеринарного фахівця господарства, району та вжити заходів щодо недопущення розповсюдження хвороби з дотриманням правил особистої гігієни.
Ветеринарні фахівці зобов'язані негайно провести необхідні заходи для встановлення діагнозу, одночасно поголовно обстежити всю птицю господарства та даного населеного пункту.
Після встановлення діагнозу на грип на неблагополучний пункт за поданням головного ветеринарного інспектора району (міста) накладається карантин в порядку, передбачених законодавством Республіки Білорусь.
 
У неблагополучних по грипу птахів птахівничих господарствах всю клінічно хвору, слабку і підозрілу щодо захворювання птицю в НЕ-благополучних пташниках негайно знищують. При встановленні грипу серед птахів, що належать населенню, всю хвору і підозрілу щодо захворювання птицю неблагополучних дворів знищують методом спалювання.
У неблагополучних і сусідніх з ними пташниках, вигулах, соляріях, підсобних приміщеннях, дворах проводять ретельне механічне очищення та дезінфекцію. Послід, підстилку, сміття, а також сідала годівниці з рештками корму і малоцінний дерев'яний інвентар спалюють. Дезінфекції підлягають і засоби транспорту (автомашини, вози ін.)
Карантин з населених пунктів знімають після останнього випадку знищення птиці хворий на грип та проведення заключних ветеринарно-санітарних заходів.
 
ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ (НОДУЛЯРНИЙ ДЕРМАТИТ ВРХ)?
 
Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (Lumpy skin disease (ЗВДВРХ, Dermatitis nodularis bovum, Dermatitis nodulares, шкірна бугорчатка, вузликова екзантема, рос./«нодулярный дерматит крупного рогатого скота, кожная бугорчатка, узелковая экзантема, заразный узелковый дерматит,   бугорчатка кожи кр. рог. скота, узелковая сыпь кр. рог. скота»/) — вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом. Хворіє велика рогата худоба вівці, кози та жуйні дикі тварини.
Останнім часом хвороба набуває поширення в європейських країнах. Характеризується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму для господарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.  Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби, включена до списку МЕБ та підлягає обов’язковій нотифікації.
Специфічні методи лікування не розроблені. Захворювання на нодулярних дерматит ВРХ, яке раніше було характерне для країн Африки, набуло широкого поширення в Європі. При цьому враховуючи значне поголів’я ВРХ в Україні, відсутність вакцинації, а також зважаючи на джерела збудника хвороби, шляхи його розповсюдження та поширеність у світі, існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України.
Для уникнення поширення в Україні зазначеного вірусу запроваджено заборону ввозу до нашої держави худоби та продукції з неї з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання. Наразі заборона діє для 16 країн: Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстану, Кувейту, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російської Федерації, Саудівської Аравії, Сербії, Туреччини. Розроблено проект Інструкції з профілактики та боротьби з нодулярним дерматитом ВРХ. На даний момент триває процес збору зауважень та пропозицій до зазначеного проекту документу. Крім того, управлінням Держпродспоживслужби в районі  проінформувано суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом ВРХ, про небезпеку захворювання, можливі джерела інфекції, шляхи розповсюдження хвороби, клінічні ознаки тощо. Однією із стратегій профілактики цього захворювання є вакцинація сприятливого поголів’я ВРХ. Наразі вивчається питання застосування вакцини та створення буферної зони на території України у областях, що межують із країнами, в яких уже реєструється нодулярний дерматит ВРХ
Необхідні заходи, які необхідні провести по профілактиці заносу збудника даної хвороби на територію району:
провести повний облік та ідентифікацію поголів’я великої рогатої худоби;
заборонити переміщення великої рогатої худоби без погодження з управлінням Держпродспоживслужби в Томашпільському районі;
завозити поголів’я великої рогатої худоби лише з благополучних щодо нодулярного дерматиту регіонів;
провести широку роз’яснювальну кампанію щодо небезпеки занесення вказаної хвороби на територію району.
 
Пам’ятка населенню: «Африканська чума свиней»
 
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна висококонтагіозна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності.
Гине до 100% захворілих свиней.
Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей.
Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями.
          Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, трупи і продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров).
Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42оС, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно- фіолетові плями.
Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, виробляти утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купувати живих свиней, м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам;
- не допускати відвідування особистих подвір'їв сторонніми особами;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Державною ветеринарною службою району з інших регіонів.
ПАМ'ЯТАЙТЕ:
Виконання Вами цих рекомендацій – спрямоване на попередження заносу АЧС на територію Ваших подвір’їв та запобігання економічних збитків.
 
 
 Управління агропромислового розвитку та Управління Держпродспоживслужби в Томашпільському районі 
 
Всі новини