Вимога сьогодення - додержання трудових прав працівників та легалізація заробітної плати

Для Пенсійного фонду легалізація заробітної плати є не лише джерелом наповнення бюджету, кошти якого  витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги, а в першу чергу - це захист прав застрахованих осіб!
Застосування нелегальних схем виплати заробітної плати перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного мешканця нашої області.
Відповідно до чинного пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачено єдиний соціальний внесок. Тобто, до страхового стажу при виході на пенсію зараховують лише ті періоди, за які повністю сплачені внески із заробітної плати не менше мінімального розміру.
З січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати підвищено до рівня 3200 грн. При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
У випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у шкідливих умовах праці, зазначені доплати мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати.
Тож звертаємо увагу роботодавців на недопустимість „зрівнялівки” в розмірах заробітної плати, необхідність забезпечення диференціації заробітної плати працівників, які отримують її  на рівні мінімальної, за рахунок встановлення доплат, надбавок, премій залежно від складності, відповідальності  та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його праці.
Щодо працюючих осіб – пам’ятайте, що одержуючи зарплату в «конверті», ви сприяєте роботодавцю у порушенні законодавства та позбавляєте себе гідної пенсії в майбутньому, оскільки низька заробітна плата передбачає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії. Отримуючи заробітну плату в “конверті” – ви маєте забезпечене сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім!
 
Ямпільське об’єднане управління  Пенсійного фонду Вінницької області
Фінансово-економічний відділ
 
Всі новини