Обережно на сонці!

Шановні жителі нашого району  Томашпільська райдержадміністрація інформує Вас щодо  поводження під час палючого сонця.
Обережно на сонці!
Сонячний опік є результатом занадто інтенсивного впливу сонця еквівалентного або йому джерела світла. Майже кожна людина хоча б раз у житті отримувала сонячні опіки. Схильні Їм ті, хто відвідує пляжі, їздить на риболовлю, працює або знаходиться у дворі просто на вулиці в сонячну погоду. Ненормально функціонуючий солярій також є джерелом отримання сонячних опіків. Вони можуть викликати дискомфортний стан, серйозні пошкодження, а в деяких випадках, навіть летальний результат.
Причини сонячних опіків
Сонячний опік - це в буквальному сенсі опік шкіри, одержуваний під впливом ультрафіолетового (УФ) випромінювання. Результатом сонячного опіку є запалення шкіри. Нанесені поразки стають помітними після закінчення 30 хвилин з моменту їх отримання.
УФ-А і УФ-випромінювання В мають різну довжину хвиль спектра видимого випромінювання. УФ-В завдає більшої шкоди шкірі і навіть може провокувати виникнення раку шкіри. УФ І-А і УФ-випромінювання В несуть відповідальність за фотостаріння (передчасне старіння шкіри і поява зморшок) і сонячні опіки. Солярії також і здатні формувати УФ-А, УФ і-В промені.
Світлошкірі і світловолосі люди особливо сильно піддаються впливу сонця.
Недавні сонячні опіки навіть при незначному впливі сонця здатні викликати знову дискомфортний стан. Але не слід забувати і про те, що нормальне, лімітоване за тривалістю і інтенсивності сонячне випромінювання виробляє в шкірі вітамін Д.
Симптоми сонячних опіків
Легкі сонячні опіки викликають невелике почервоніння і роздратування шкіри. При більш важкому ступені опіків вищевказані симптоми проявляються сильніше. Довге перебування на сонці без необхідних захисних засобів може викликати сонячний удар (порушення доставки крові до життєво важливих органів) і навіть смерть.
При початковій стадії сонячного опіку через 2-6 годин після нього шкіра начинає червоніти і з'являється роздратування. Пік проявів симптомів травми спостерігаються через 12-24 години.
Крім перерахованих вище симптомів, спостерігаються також:
Озноб
Температура
Нудота і /або блювота
Симптоми, що нагадують блювоту
Освіта пухирів. Вони істотно можуть відрізнятися за своїми розмірами: бувають маленькі настільки, що виявляються тільки при очищенні відлущуванні шкіри, а іноді, навпаки, - дуже великі, заповнені водою, зверху покриті червоною, дуже тонкою шкірою, яка може легко лопатися
Втрата шкіри, яка спостерігає через 4-7 днів після опіку
Коли звертатися за медичною допомогою?
Якщо Ви відчуваєте сильні больові відчуття, викликані сонячним опіком, зверніться до лікаря. У лікарні Вас запитають, наскільки сильно постраждала Ваша шкіра і чи є у Вас ще які-небудь проблеми зі здоров'ям. Після огляду лікар винесе рішення про те, де Ви будете проходити курс лікування - в домашніх умовах або у лікарні.
Ви повинні звернутися у відділення невідкладної допомоги, якщо у Вас:
Сильний біль
Великі пухирі
Головний біль
Затьмарення свідомості
Нудота або блювота
Слабкість
Загострення інших проблем зі здоров'ям
Самостійне сонячних лікування опіків в домашніх умовах
Якщо перед виходом на вулицю Ви подбаєте про безпеку Вашої шкіри, Вам, найймовірніше, не доведеться вдаватися до нижче наведених способів лікування сонячних опіків.
У разі виявлення ознак на Вашій шкірі сонячних опіків слід негайно припинити вплив УФ-випромінювання.
Знайдіть укриття пекучих від сонячних променів
Накрийте уражену шкіру
Покиньте солярій
Дуже важливо послабити дискомфортні відчуття, супутні сонячний опік.
Такі медичні препарати, як аспірин, ібупрофен  інапроксен значно поліпшить Ваш стан, особливо в тих випадках, коли Ви почали приймати їх на початковій стадії розвитку проблеми.
При легких опіках буде досить холодних компресів рівних частин з молока і води. Можна також робити компреси на основі рідини Бурова, який купується в аптеці без рецепта. Приготування розчину Для цього необхідно розчинити пакетик купленої Вами суміші в половині літра води. Потім слід змочити в ньому марлю або м'яку чисту тканину, легко віджати її і покласти на обпечену частину тіла на 15-20 хвилин. Замінювати або оновлювати марлю і розчин потрібно кожні 2-3 години.
Багатьом людям відомі корисні якості лосьйонів, в основі яких лежить алое. В даний час у продажу є багато типів таких коштів. Ви можете придбати в аптеці або його, якщо вирощуєте будинку алое, приготувати його самостійно, зірвавши лист цієї рослини і з нього вичавивши прохолодну драглисту рідину.
Крім того, може допомогти прохолодна (ні в якому разі не холодна) ванна. Уникайте вживання солей, масел і ароматизаторів для ванн, оскільки вони можуть викликати роздратування. Не тріть мочалкою шкіру і не голіть уражені ділянки шкіри. Для видалення крапель води з тіла використовуйте м'які рушники, якими слід не терти, а ніжно змочувати шкіру. Використовуйте легкі, не ароматизовані зволожуючі креми.
Відмовтеся від застосування лосьйонів, що містять місцеві анестетики, щоб викликати не роздратування або алергічну реакцію на шкірі.
Ще не зійдуть опіки, намагайтеся не перебувати під палючим сонцем.
Медичне лікування
Для лікування опіків сонячних вважається найбільш ефективним сульфадіазин срібла (1% крем, Дермазин). Наносячи на його обличчя, не забувайте дотримуватися необхідних заходів обережності.
Якщо Ви отримали відносно легкі, не загрожують життю опіки, доктор може порадити Вам вживати багато рідини, аспірин та інші нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП).
Він також може приписати кошти місцевого призначення, такі як холодні компреси, примочки рідиною Бурова або високоякісні зволожуючі креми і лосьйони.
Якщо у Вас серйозні опіки, лікар порекомендує застосування пероральної стероїдної терапії (препарати, типу кортизон) протягом декількох днів. Стероїдні крему, що наносяться на шкіру, не приносять великої користі.
В деяких випадках приписують сильні болезаспокійливі засоби.
Якщо на місці з опіку з’явилися  пухирі, слід відмовитися від стероїдів, щоб не збільшувати ризик проникнення в організм інфекції. Якщо Ваш організм зневоднений або у Вас тепловий шок, необхідно поповнити запас рідини і знаходиться під постійним наглядом лікарів. Людей з важкими опіками негайно госпіталізують.
Будьте обережні!
Сонячні опіки легкого ступеня викликають дискомфорт, але не вимагають тривалого лікування. Через 4-7 днів Вам стане краще вже. Ви можете виявити відлущування обгорілої шкіри. Найчастіше цей процес супроводжується сильним свербінням, особливо вночі, в результаті потовиділення і після прийняття душу.
Інші шкірні захворювання, такі як простий герпес, вовчак та порфірія (спадкове порушення чутливості до сонячного світла), при нанесенні сонячних опіків будуть посилюватися.
Часто повторювані негативні впливи на шкіру можуть призвести до передчасного старіння, появі великої кількості зморшок, розвитку порушень пігментації шкіри (родимих плям), різних злоякісних (ракових) утворень на шкірі, ранніх катаракт.
 
З повагою !
Томашпільська районна державна адміністрація 
 
 
Всі новини