В рамках проекту ЄС розпочалась робота по створенню сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу в Томашпільському районі.

  17 та 19 травня  в Томашпільському районі відбулось 2 заходи з метою створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу в рамках проекту «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових та економічних інтересів представників особистих селянських господарств та покращення асортименту молочної продукції соціальної сфери Томашпільського району», що фінансується Європейським Союзом та впроваджується Томашпільською районною радою. 
  17 травня в конференційній залі Томашпільської районної ради відбулась перша зустріч представників 4 сільських рад Томашпільського району на базі яких реалізовується більшість заходів проекту. Участь у заході взяли Дмитро Коритчук, голова Томашпільської районної ради,  Наталія Гижко , координатор проекту, Лариса Нароган,  заступник голови Томашпільської районної ради, Валерій Випаріна, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, сільські голови та мешканці сіл  Антонівка, Пеньківка, Пилипи-Борівські та Рожнатівка. 
  Під час зустрічі учасники обговорили нагальні питання подальшого обслуговування громадських пасовищ, потреби в здійсненні першого укосу та  подальший їх догляд. Оскільки громадські пасовища створюються в рамках проекту то усіма питаннями займалась Томашпільська районна рада, як виконавець проекту, але подальше утримання, догляд  має здійснювати сільськогосподарський обслуговуючий кооператив.  
Наступним питанням стало ознайомлення та обговорення  учасниками проекту статуту майбутнього СОК, який було підготовлено  управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації. Статут викликав багато запитань, які стосувались участі в кооперативі, внесків, та послуг , які має надавати СОК.  За результатами дискусій було запропоновано кілька варіантів рішень, але з метою прийняття остаточного варіанту сатутуту голова Томашпільської районної ради Д. Коритчук запропонував провести збори в кожній громаді та обговорити усі питання, а  Гижко Н, координатор проекту висловила свою думку про те,  що СОК це не одноосібне управління,  а колективна участь усіх членів кооперативу і питання послуг, внесків мають бути максимально обговорені.
  За результатами зустрічі було домовлено до кінця травня провести збори в кожній з 4 громад та доопрацювати статут СОК.
  19 травня було проведено збори мешканців села Рожнатівка. Участь у заході взяло біля трьох десятків мешканців села. 
  Під час зборів голова Д. Коритчук, голова  Томашпільської районної ради та   Гижко Н, координатор проекту розповіли про стан реалізації проекту та подальші заходи, а також про необхідність створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу розробку  та схвалення статуту СОК  та реєстрацію, як юридичної особи. 
  Збори проходили надзвичайно активно, оскільки до проблем створення кооперативу додалось багато інших проблем, які є актуальними для мешканців села.
  Координатор проекту Наталія Гижко розповіла про основний зміст кооперативу, його вигоди та обов’язки членів кооперативу, про подальші кроки із його розвитку, які послуги можна буде надавати членам кооперативу після створення міні-цеху по переробці молока та придбання молоковозу, а також чим має займатись кооператив вже найблищим часом для подальшого утримання громадських пасовищ. 
  Усім бажаючим було запропоновано по питанням, ознайомлення з статутом, участі в кооперативі звертатись до сільської ради чи до Томашпільської районної ради.
 
Для отримання додаткової інформації про проект, будь ласка,  контактуйте з:  пані Наталією Гижко, керівником проекту ЄС «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських  господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району»., e-mail: tommilkua@gmail.com, tel.: +38 (069) 7313569
 
 Загальна інформація:
Проект ЄС «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських  господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району» розпочав свою діяльність 12 вересня 2014 року. Термін реалізації проекту становить 30 місяців, а сума фінансування проекту складає більше як €477 тис. євро в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», з яких 90% коштів виділяє Європейський Союз, 10 % - Томашпільська районна рада у співробітництві з міжнародною ГО "Регіональний центр транскордонного співробітництва "Єврорегіон Дністер". Більш детально: www.tommilk.com та http://goo.gl/C9xg4r
 
 
 
Всі новини