Стан посівів сільськогосподарських культур на 31 травня 2016 року

  Метеорологічні умови травня сприяли поповненню запасів продуктивної вологи під сільськогосподарськими культурами. Загальна сума опадів у 1,5 – 2 рази перевищує багаторічну норму цього місяця. Таким чином, запаси продуктивної вологи, які були в дефіциті на початок місяця, значно поповнені. 
  Середньодобова температура повітря в середньому за місяць склала 14,50 С за багаторічної норми – 14,50 С. Відносна вологість повітря протягом останніх днів була досить високою і коливалась від 80% у денні години до 86% - у ранішні та вечірні. 
  Такі погодні умови є надзвичайно сприятливими для розвитку хвороб, особливо небезпечною серед яких є фузаріоз колосу пшениці озимої. Якщо допустити ураження навіть 5 – 10% поверхні колосу, то уникнути економічних збитків буде неможливо, оскільки, на відміну від інсектициду, фунгіцид зворотної дії не має. Уражене фузаріозом зерно практично неможливо буде відділити від здорового. Його неможливо буде згодувати худобі і реалізувати за нормальною ціною. До того ж, під час обмолоту воно змішається із здоровим і обумовить додаткову кількість ураженого. Проблема ускладнюється також тим, що внаслідок дощів значна частина діючої речовини препаратів, нанесених на рослини 10 – 12 днів тому, вимита із їх тканин і необхідної захисної дії не має. Відтак, вважаємо за доцільне ще раз нагадати про необхідність організації надійного захисту від цієї небезпечної хвороби. 
  Погодні умови, які склались протягом другої половини травня, значно ускладнили також заготівлю кормів, зокрема, сіна. Інститутом кормів та сільського господарства Поділля НААН розроблено рекомендації по заготівлі сіна із підвищеною вологістю. Господарства, які займаються вирішенням цієї проблеми, можуть звертатись до Інституту за отриманням необхідної інформації за тел. (0432) 46-41-16 .
  Рясні дощі на фоні відносно невисоких температур певною мірою стримують ріст та розвиток теплолюбивих культур, які потребують підвищену кількість сонячної інсоляції, зокрема, сої, кукурудзи. За таких умов, корисно було б провести рихлення міжрядь з метою покращення аерації ґрунту та активізації в ньому мікробіологічних процесів, особливо, нітрифікації. Це дасть змогу покращити також режим азотного живлення, вкрай необхідний на перших фазах розвитку рослин, особливо, кореневої системи. 
  Там, де ще не проведено позакореневого підживлення озимих колосових культур розчином карбаміду – цю роботу слід терміново завершувати, оскільки, запізнення на кілька днів різко знижує її ефективність. 
     
Управління  АПР                                     
Томашпільської  РДА
 
Всі новини