Будьте обережні під час відпочинку на воді!

Шановні громадяни! 
 
Будьте обережні під час відпочинку на воді!
Влітку люди масово вирушають на відпочинок до водойм. Досить часто громадяни нехтують елементарними правилами безпеки, що стає причиною трагічних наслідків.
З початку 2016 року на водних об’єктах області зареєстровано 52 події, при яких загинуло 45 осіб, з них 3 дитини, травмовано – 4 особи, проти 40 подій (+30%), при яких загинуло 35 осіб (+29%), з них 6 дітей (-50%), травмовано – 8 осіб (-50%). У поточному році врятовано 9 осіб, з них 2 дитини, проти 9 осіб (0%), з них 3 дитини в 2015 році (-33%).
Під час необережного поводження на воді втопилося 17 осіб, при ловлі риби – 15, внаслідок нещасних випадків – 13.
Найбільше людей загинуло: у м.Вінниці – 5, Тульчинському районі – 5, Калинівському – 4, Тиврівському – 3, Тростянецькому – 3, Гайсинському – 3, Літинському – 3 та у Теплицькому – 2.
Вік загиблих становив: від 40 до 60 років – 20 чол., від 25 до 40 років – 15 чол., від 60 та більше років - 7 чол., до 16 років – 3 людини. 
В 2016 році на Вінниччині бійцями ДСНС вилучено з води 26 тіл загиблих (з них водолазами АРЗ СП - 6) та врятовано 5 осіб, з них 2 дитини.
Так, 16 липня о 14:20 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, в м. Іллінці на вул. Вільшанській з мосту у річку Сіб впав чоловік. Людина потребувала негайної допомоги рятувальників.
На місце події одразу прибув черговий караул державної пожежно-рятувальної служби №18 м.Іллінці. Бійці ДСНС за допомогою рятувального круга витягли чоловіка з водойми. 
Наступної доби гайсинським рятувальникам надійшло повідомлення про те, що в с.Бубнівка Гайсинського у р.Сіб під час купання втопився 54-річний місцевий житель.
Чи не щодня на водних об’єктах гинуть люди, тому ГУ ДСНС України у Вінницькій області закликає громадян під час відпочинку біля водойм дотримуватися правил безпеки, а також проводити профілактично-роз’яснювальну роботу із дітьми.
 
Запам’ятайте наступні правила:
- купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;
- температура води повинна бути не нижче +17 °С, в більш холодній - перебувати небезпечно. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин;
- не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці;
- не входьте у воду в стані алкогольного сп'яніння;
- якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з поступовим схилом та твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно;
- ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;
- не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;
- якщо вас захопило течією, не намагайтеся з цим боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега;
- не панікуйте, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і зробивши сильний ривок вбік, спливти;
- дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега;
- купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;
- за будь-яких умов не лишайте біля води дітей;
- не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.
 
ГУ ДСНС України у Вінницькій області
 
Всі новини