Про умови проживання та виховання дітей, влаштованих в прийомні сім’ї

  На сьогоднішній день однією з актуальних проблем суспільства є проблеми розвитку та соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Важливою складовою успішної соціалізації таких дітей є їх адаптація до умов життя в суспільстві. Це можливо  лише тоді, коли дитина виховується в родині. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою  біологічній родини може слугувати інша сім’я.
  В районі створені всі форми сімейного влаштування для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу (далі  ДБСТ). Станом на сьогоднішній день, в районі створено 7 прийомних сімей, в які влаштовано на виховання та спільне проживання 16 дітей-сиріт дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховуються 13 дітей. 
  Третього листопада 2016 року відбувся виїзд в прийомні сім’ї  та дитячі будинки сімейного типу, які знаходяться в смт. Вапнярка та с. Високе нашого району. Службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з психологом,  завідувачем ПМПК відділу освіти райдержадміністрації Липовецькою А.В., фахівцем із соціальної роботи Томашпільського РЦ СССДМ Дегодій Ю.В. було обстежено умови проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в прийомній сім’ї  Кідіна В.Ю., Кідіної В.М., жителів смт. Вапнярка, в якій проживають та виховуються 2 дітей, позбавлених батьківського піклування, в прийомній сім’ї  Яшиної І.М., Бабаляна М.І., в якій виховуються 3 дітей, позбавлених батьківського піклування. Відвідано та обстежено умови проживання та виховання дітей-вихованців дитячих будинків сімейного типу Столяр Т.А., Полісадова О.В, жителів смт. Вапнярка, в якому виховуються 8 дітей, позбавленого батьківського піклування та Гавриленко О.Д., жительки с. Високе, в якому виховуються 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 
  Для дітей, які влаштовані в ці сім’ї створені належні умови для їхнього проживання та виховання. В достатній кількості діти забезпечені сезонним одягом, предметами особистої гігієни, іграшками, художньою літературою, належним чином підготовлені до школи. Умови проживання дітей добрі, вони мають окремі кімнати, в яких є спальні місця, місця для приготування уроків, відпочинку. Діти охоче демонстрували свої вишиті картини, інші вироби.
  З прийомними батьками та батьками-вихователями проведені бесіди щодо подальшого забезпечення їхніх вихованців житлом, підготовці дітей до виходу з їхніх сімей після досягнення дітьми повноліття, вибору професії. Крім цього, психологом відділу освіти Липовецькою А.В. проведено  індивідуальні бесіди з дітьми та надані відповідні рекомендації батькам.
  Фактів порушення прав прийомних дітей та дітей-вихованців не виявлено.
 
Начальник служби                                               Оксана Ярош
 
 
 
 
Всі новини