Відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

21 лютого 2020 року під головуванням голови Томашпільської районної державної адміністрації Олександра Закорченного відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Томашпільській районній державній адміністрації щодо недопущення занесення та розповсюдження збудника африканської чуми свиней на територію Томашпільського району.
У засіданні взяли участь представники районної державної адміністрації, об’єднаних територіальних громад, сільські голови, керівники силових структур, керівники підприємств району, спеціалісти Держпродспоживслужби.
На порядку денному було заслухано інформацію начальника Томашпільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Петра Грабчака, який повідомив, що з 2012 року в Україні виявлено 514 випадків африканської чуми свиней. З початку 2020 року – 5 випадків, із них у Вінницькій області один випадок – 15.02.2020 року в  ТОВ Агро-Астра» с. Коровайна Немирівського району (звіт про результати дослідження Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби № 000985 п.м/20 від 15.02.2020 року). У вказаному господарстві утримувалося 460 голів свиней.
Заслухавши та обговоривши інформацію Петра Грабчака, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Томашпільській районній державній адміністрації вирішила: 
1. Забезпечити контроль за дотриманням всіма суб’єктами господарювання, незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою свиней та продукції з них ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема щодо «закритого» режиму роботи, в разі неможливості виконання, припинити їх діяльність відповідно до діючого законодавства.
2. Забезпечити контроль за клінічним станом свинопоголів’я у свиногосподарствах незалежно від форми власності з обов’язковим проведенням перевірок.
3.    Посилити ветеринарно-санітарний контроль за переміщенням живих свиней  та продукції свинарства. Погоджувати переміщення живих свиней з Томашпільським районним управлінням Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області.
4. Посилити контроль за  роботою продовольчих ринків і ринків, на яких здійснюється торгівля живими тваринами, а також за забоєм тварин, у тому числі подвірним.
5. Провести роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання, які займаються розведенням та утриманням свиней та власників особистих селянських господарств щодо необхідності страхування тварин на випадок загибелі,знищення вимушеного забою від хвороб, стихійних лих та нещасних випадків.
6. Зобов’язати користувачів мисливських угідь всіх форм власності дотримуватися вимог біобезпеки під час полювання та/або під час проведення будь-яких інших заходів, пов’язаних з відстрілом та вилученням диких тварин із природного середовища.
Дозволяти використовування  туш впольованих диких кабанів, лише після отримання негативних результатів лабораторних досліджень на АЧС.
7. З метою недопущення міграції диких кабанів зобов’язати користувачів мисливських угідь забезпечити проведення заходів з їх підгодівлі протягом усього року.
8. Посилити контроль за утилізацією  відходів , отриманих під час розробки впольованих  тварин, а також знищенням виявлених решток загиблих диких кабанів.                                    
9. Створити матеріальний резерв для екстреного розгортання та належних умов функціонування карантинно-поліцейських постів та виконання заходів з ліквідації особливо небезпечних захворювань (кунги, дезбар’єри, спецодяг, паливно-мастильні матеріали, матеріалів для спалювання, попереджувальні знаки тощо)
10. Продовжити роз’яснювальну роботу  серед населення та власників тварин про небезпеку АЧС  та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов’язана з обігом, утриманням, забоєм та переробкою свиней.
11. Попередити посадових осіб, під підписку, про персональну відповідальність за невиконання рішень Комісій та/або перешкоджання в організації та проведенні робіт із здійснення заходів щодо регулювання чисельності тварин, що переносять особливо небезпечні хвороби, та відстрілу з метою проведення моніторингових досліджень на інфекційні хвороби тварин.
 
Всі новини