Пілотний проект «Модельний офіс»

    У реєстраційній службі Вінницького міського управління юстиції здійснюється реалізація пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень «Модельний офіс». 
   Новий принцип надання адміністративних послуг передбачає розподіл функціональних обов’язків між особами, які здійснюють прийом заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також видачу документів у зазначеній сфері, та особами, які безпосередньо приймають рішення за результатами розгляду таких заяв.
    Це мінімізує контакт між споживачем та виконавцем послуги, адже в межах такого проекту відбувається розподіл роботи реєстраційного центру на фронт- і бек-офіс.
    Фронт-офіс – це та частина співробітників, яка спілкується виключно з громадянами. Але при цьому вони не мають жодного впливу на прийняття рішення у справі. Робота офісу починається з того, що громадянина зустрічає менеджер залу, який спрямовує у потрібну електронну чергу та допомагає в отриманні відповідного квитка. Після цього, громадяни чекають своєї черги в комфортному залі та спостерігають за процесом. При цьому на будь-якому етапі реєстрації прав доступні консультації фахівців. Разом з цим для реєстрації заяви громадянин нічого не повинен заповнювати власноруч - це робить оператор в електронній формі. Заявник лише перевіряє та підписує роздруковану заяву.
    Після того, як заява чи анкета заповнена і завірена, вона потрапляє в бек-офіс і розподіляється за принципом випадкового вибору вільного реєстратора. У бек-офісі працюють фахівці, які уже не мають контакту зі споживачами. Вони отримують відскановані пакети документів через електронний сервіс і приймають кінцеве рішення щодо вчинення тієї чи іншої дії.
    Варто зазначити, що саме розділення на фронт-офіс і бек-офіс є надзвичайно важливим для подолання корупції в сфері надання адміністративних послуг. Крім того, за таким підходом строк обробки документів з реєстрації нерухомого майна зменшився в 2-3 рази. Наприклад, зараз час прийому документів у модельному офісі складає 15-20 хвилин, а раніше це відбувалося мінімум 40 хвилин.
    Такого роду реформи є надзвичайно важливими, оскільки їх може відчути кожен, тому саме це є проявом того, що держава починає орієнтуватися на громадян, а не навпаки.
    Нині ж на власному досвіді переконатися, що державні служби працюють ефективно, можуть усі вінничани та жителі області, відвідавши Центр надання адміністративних послуг за адресою вул. Соборна,59. 
    Введення даного проекту значно спростило процедуру реєстрації речових прав на нерухоме майно. Особливо заповнення заяви про державну реєстрацію безпосередньо реєстратором. Також зменшилась корупційна складова а подача документів займає набагато менше часу.
 
Всі новини