Надзвичайна протиепізоотична комісія

 
Сьогодні в залі засідань РДА відбулась  надзвичайна протиепізоотична комісія  при Томашпільській райдержадміністрації, щодо недопущення поширення африканської чуми свиней на теритоії Томашпільського району, під керівництвом першого заступника голови районної державної адміністрації В.Ставнійчука. На комісії також були присутні начальник управління ветеринарної медицини районну П. Грабчак та спеціалісти структурних підрозділів управління ветмедицини району, представники РО УТМР, ДП "Томашпільський райагроліс" та ДП "Тульчинське лісомисливське господарство".
 
Петро Грабчак надав інформацію щодо заходів по профілактиці африканської чуми свиней: 
 Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не становить. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами й механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується винятково нагріванням до високих температур.
Відповідно до оперативної інформації Головного управління ветеринарної медицини в Київській області від 05.07.2015 в с. Горностайпіль Іванківського району Київської області в особистому підсобному господарстві громадянина Гриви В.А. було виявлено загибель однієї свині.
Крім того, в Житомирській області, 05.07.2015 в 30-му кварталі Більківського лісництва Радомишльського району було виявлено загибель дикого кабана. При дослідженні 05.07.2015 встановлено діагноз на АЧС.
Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України зафіксувала новий спалах африканської чуми свиней, надзвичайно небезпечного вірусного захворювання тварин, у шести підсобних господарствах у селі Будимля Дубровицького району Рівненської області.
Згідно з повідомленням, захворювання шести свиней, три з яких загинули, було виявлено 3 вересня, встановили діагноз АЧС за результатами аналізу проб біоматеріалу тварин. Загалом у селі Будимля налічується близько 200 свиней.
За даними відомства, це вже не перший випадок АЧС в Дубровицькому районі Рівненської області. У липні цього року захворювання було виявлено у диких кабанів в урочищі «Підкозли» мисливських угідь Українського товариства мисливців і рибалок.
Управління ветеринарної медицини також повідомила, що з 21 неблагополучного з АЧС пункту, виявленого в Україні з початку 2015 року, на сьогодні оздоровлено 10. Карантин триває в 11 неблагополучних пунктах п'яти областей (Київської, Чернігівської, Сумської, Полтавської і Рівненської).
3.09.2015 року було проведено засідання Державної протиєпізоотичної комісії при Вінницькій ОДА по профілактиці та недопущенню розповсюдження африканської чуми свиней.
 
 
 
 
Всі новини