Кримінальна відповідальність неповнолітніх

    На сьогоднішній день злочинність неповнолітніх постійно привертає до себе увагу -  це зумовлено тим, що неповнолітні завжди визнавалися злочинцями особливого роду і становлять одну з найбільш кримінально уражених верств населення.
   Соціальна занедбаність неповнолітніх за умов плюралізму поглядів, відсутності чітких моральних орієнтирів сприяє виникненню та поширенню негативних явищ в середовищі неповнолітніх.
     За сучасних умов розвитку суспільства визнається, що для неповнолітніх злочинців недостатнім є застосування лише соціально -педагогічних заходів. У певних випадках держава змушена притягувати їх до кримінальної та адміністративної відповідальності.
         Як ви думаєте, чи  понесе підліток кримінальну відповідальність за виявлений скоєний ним злочин? Чи ви гадаєте, що його омине покарання через  неповноліття?
Більшість підлітків, скоюючи злочин, думають, що вони не будуть покарані, бо вони ще не є повнолітніми. Але, відповідно до ст.10 Кримінального Кодексу України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. 
Особи, які вчинили злочин у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за вбивство, навмисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричинили пошкодження здоров’я, зґвалтування, крадіжку, розбій, злісне чи особливо злісне хуліганство, умисне знищення чи пошкодження державного, колективного майна чи індивідуального майна громадян, що спричинили тяжкі наслідки, а також за навмисні дії, які можуть викликати аварію поїзда.
     Саме таку тему для бесіди учням Кислицької ЗОШ вибрали працівники Томашпільського РЦСССДМ та працівники Томашпільського відділення поліції. Старший інспектор поліції Мазур О.О. наголосив,  за які порушення та злочини неповнолітні можуть нести кримінальну та адміністративну відповідальність. Навів приклади, що може бути за вживання спиртних напоїв, за куріння, а також придбання неповнолітніми алкоголю. Особливу увагу приділив, крадіжкам та відвідуванню навчальних закладів. 
    Працівники ЦСССДМ звернули увагу на шкідливість вживання алкоголю та тютюнопаління. Застерегли, що саме шкідливі звички найбільше визначають ваш спосіб життя. І всі речовини ( алкоголь, цигарки та наркотики)  об’єднує одна властивість – вони вбивають.
        З будь-якої ситуації можна і необхідно шукати вихід, адже не існує нічого неможливого. І хоча, здавалося б, боротися з усім  марно, та якщо все правильно організувати та застосовувати вірні способи за засоби, то ця боротьба приносить певний позитивний результат.
       Директор РЦСССДМ                               Г.Ю.Полтавська
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини