Декомунізація

      21 травня 2015 року вступив у дію Закон України 'Про засудження комуністичного та націонал-соціалі­стичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" (далі - За­кон).

   У нашому районі згідно з цим Законом підлягає пе­рейменуванню близько 170 одиниць топоніміки. На­разі процес перейменування розпочали Антонівська, Вилянська, Гнатківська. Нетребіеська, Раківська,Рожнятівська, Стінянська, Липівська територіальні грома­ди. Томашпільська селищна рада вже виконала вимо­ги Закону в плані перейменування об'єктів топоніміки та прийняла рішення на сесії від 28 січня 2016 року перейменувати 21 вулицю у смт. Томашпіль. Усі інші територіальні громади району: Велико-Русавська, Вербівська, Височанська, Горишківська,Жолоб'янська,Колоденська, Комаргородська, Кислицька,Липівська,Марківська, Олександрівська. Паланська, Пилипи-Борівська, Яланецька, Вапнярська ще не долучились до вико­нання вимог Закону.

    Що стосується строків, то, щоб визначитися з нови­ми назвами вулиць, площ, географічних об'єктів, орга­ни місцевого самоврядування мали півроку - до 21 листопада 2015 року.                 Якщо ж після спливу цього стро­ку органи місцевого самоврядування не прийняли відповідного рішення, воно приймається головою відповідної сільської, селищної ради у тримісячний термін (у формі розпорядження), тобто до 21 лютого 2016 року. У випадках, коли такі рішення не прийма­ються ні сільською, ні селищною радою та відповідним сільським, селищним головою, таке перейменування здійснюється розпорядженням голови відповідної об­ласної державної адміністрації, який зобов'язаний прий­няти його у тримісячний строк - до 21 травня 2016 року.

   Статтею витрат на вирішення питання перейменування є виготовлення тільки нових табличок з назвою вулиці та печатки зі штампом. Вартість однієї такої таб­лички на сьогодні становить від 35 грн. до 150 грн. Що ж стосується заміни таблички у приватному секторі, то це питання вирішує сам власник. Органи влади мо­жуть йому лише рекомендувати змінити табличку.

  У частині 2 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" зазначається, що адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів благо­дійних організацій, юридичних осіб, пов'язаних з прий­няттям Закону України "Про засудження комуністично­го та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітар­них режимів в Україні та заборону пропаганди їх сим­воліки", а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв'язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, і вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об'єктів топоні­міки населених пунктів".

Виконання цього Закону потрібне нам, аби наші діти та молодь виховувалися не на тотальній брехні і пере­крученнях, а на правді, на справжній історії України, вшануванні пам'яті своїх земляків, Національних Ге­роїв і видатних українців.

Павло МЕДВЕЦЬКИЙ, головний спеціаліст сектору з питань внутріш­ньої політики, зв'язків із ЗМІ та громадськістю апарату райдержадміністрації.

Всі новини