Вінниччина займає перше місце в Україні за обсягом виробництва валової продукції сільського господарства

 
На базі Комаргородського вищого професійного училище Томашпільського району відбулася нарада на тему: «Стратегічні пріоритети розвитку аграрного сектору Вінницької області». У ній взяли участь голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко та  директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик.
 
- Ми маємо успіхи в аграрному секторі, але сьогодні зустрілися поспілкуватись про стратегію, для того, щоб розуміти як діяти далі, визначити важливі проблеми, - звернувся до присутніх голова обласної Ради Анатолій Олійник. - Для того, аби в умовах децентралізації зробити необхідні кроки в провідній галузі регіону – в агропромисловому комплексі, необхідно, щоб кожен на своєму місці був відповідальним.
 
Про основні тенденції розвитку агропромислового сектору Вінницької області розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА.
 
- Вінниччина має один із найпотужніших серед регіонів України агропромисловий комплекс, який демонструє високі темпи розвитку та вагомі результати господарювання, - зауважив Микола Неїлик. - У поточному році за січень-жовтень загальне виробництво продукції сільського господарства, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшилось на 13%, в тому числі, в рослинництві – на 19,2 %, в тваринництві – на 1,2 %.
 
За підсумками 10-ти місяців 2016 року Вінницька область зайняла перше місце серед регіонів України за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства, за темпами виробництва, за обсягами виробництва на одну особу, за обсягами виробництва зернових культур, цукрових буряків, картоплі, плодоягідної продукції, м’яса, молока, чисельністю поголів’я ВРХ, корів та птиці.
 
Виробництво цукрових буряків має пряму залежність від роботи цукрових заводів. На сьогоднішній день залишилось лише 6 працюючих заводів, але модернізація їх виробництв дозволяє переробляти такі ж обсяги цукрових буряків, як і в минулих роках.
 
Виробництво картоплі також поступово зростає, але ця продукція виробляється на 99,7% в господарствах населення за звичайними технологіями.
 
Тваринницька галузь також демонструє збільшення виробництва. Особливо це стало відчутно після введення потужностей ТОВ «Вінницький бройлер». Обсяги виробництва м’яса зросли більш ніж в 4 рази. В 2015 році було вироблено 427,8 тис. тонн м’яса, з них біля 75% м’ясо птиці.
 
Станом на 01.10.2016 року в сільське господарство залучено 25,6 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій. В 2015 році в аграрному секторі було освоєно 1,96 млрд. грн. капітальних інвестицій, за 9 місяців поточного року в сільське господарство області вже вкладено 2,06 млрд. грн. капітальних інвестицій.
 
Протягом останніх років в області побудовано найбільшу в Європі птахофабрику, 5 молочних комплексів, постійно розширюється та модернізується інфраструктура заготівлі та збуту сільськогосподарської продукції.
 
В поточному році реалізується 45 інвестиційних проектів на суму понад 4,7 млрд. грн., реалізація яких дасть можливість створити ще близько тисячі робочих місць.
 
В ході наради було заслухано також питання про наукове забезпечення стратегічних цілей розвитку агропромислового виробництва. Про це питання доповів виконавчий директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля Олександр Корнійчук.
 
Про основні напрями роботи із збереження родючості грунтів виступив заступник директора Вінницької філії Державної установи «Інституту охорони ґрунтів України» Леонід Чернявський.
 
Виконавчий директор корпорації «Вінницясадвінпром» Анатолій Семенюк розповів перспективи розвитку садівництва та ягідництва у Вінницькій області.
 
Цікавим також було питання про зростання ролі органічного виробництва в агропромисловому комплексі області, про це інформувала провідний спеціаліст Іллінецького державного аграрного коледжу Світлана Горбань.
 
Також мова йшла і про пріоритети у виробництві якісної та безпечної сільськогосподарської продукції. Про це ознайомив присутніх начальник управління безпечності харчових продуктів і ветеринарії головного управління Держспоживслужби у Вінницькій області Володимир Павлущик.
 
Заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валерій Бачинський інформував про основні завдання та проблеми підготовки робітничих кадрів для сільського господарства.
 
 
 
Всі новини