Інформація для сільгоспвиробників району

Погодні умови серпня вкрай негативно вплинули на врожай пізніх сільськогосподарських культур у Вінницькій області. Внаслідок тривалої посухи і спеки в більшості південних та багатьох центральних районах області кукурудза та соняшник перебувають у критичному стані.
За даними виїзних обстежень, проведених фахівцями Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, спільно з керівниками господарств у   Ямпільському, Могилів-Подільському,Бершадському, Теплицькому, Піщанському, Гайсинському, Чечельницькому, Чернівецькому, Шаргородському, Тростянецькому, Тульчинськомута Оратівському районах, вегетація рослин кукурудзи та частково соняшнику практично припинилася. Встановлено, що потенційна урожайність кукурудзи на площах які збереглися та сформували качан, перебуває в межах 17-22 ц/га, соняшнику – 8-13 ц/га. На гібридах кукурудзи з ФАО 380 та вище качани не сформовані.Під загрозою перебуває соя та цукровий буряк.
За підрахунками спеціалістів втрати врожаю зерна кукурудзи в поточному сезоні становитимуть до 40% від прогнозованого виробництва. На 25-30% нижче прогнозованого очікується також урожай решти культур пізньої групи (соя, соняшник, цукрові буряки).
Критичні погодні умови поставиливелику кількість дрібних та середніх фермерських господарств на межу банкрутства і ставлять під загрозу виконанняними договірнихфінансових зобов’язань перед банківськими установами,постачальниками матеріально-технічних засобів виробництва та власниками земельних ділянок (паїв).
Враховуючи вищевикладене, а також беручи до уваги неодноразові звернення громадських організацій та аграріїв Вінниччини, обласна державна адміністрація планує ініціювати перед Кабінетом Міністрів України визнання Вінницької області зоною стихійного лиха,що дасть можливість пролонгації банківських та товарних кредитів для господарств які знаходяться у вказаній зоні.
Для надання усій або частині території району статусу зони стихійного лиха, просимо сільгоспвиробників району звертатись з документамипро форс-мажорні обставини, що склалися в господарствах до районної комісії з питань ТЕБ та НС.
Додатково повідомляємо, що вся загальна інформація щодо Порядку засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) окремо взятим суб’єктом господарювання розміщена також на сайті ТПП України у розділі «Послуги – Засвідчення форс-мажорних обставин», де розміщено форми заяв та зразки їх заповнення, а також тарифи, рахунок та акти (https://ucci.org.ua/services/zasvidchennia-fors-mazhornikh-obstavin).
 
Департаментагропромислового розвитку, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації                   
Всі новини