Спільна робота соціального працівника та лікаря

   Сфера соціального обслуговування населення у суспільному житті України посідає чільне місце, оскільки інвалідів, хворих та безпорадних людей серед наших громадян дуже багато. Виявити такі сім’ї, допомогти в тій чи іншій проблемні життєві ситуації покликані фахівці з соціальної роботи. Керуючись в своїй діяльності обов’язковим принципом – дотримання соціальної справедливості та прав людини.
  Держава забезпечує соціальне інспектування, тобто систему заходів, спрямованих на здійснення нагляду, аналізу, експертизи, контролю за здійсненням соціальних програм, проектів, умовами життєдіяльності, моральним, психічним та фізичним станом дітей та молоді, забезпечення захисту їхніх прав, свобод та законних інтересів. Соціальне інспектування здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї дітей та молоді спільно з відповідними органами виконавчої влади, яким законодавством надано право здійснювати інспекторський нагляд. За результатами соціального інспектування центри соціальних служб для молоді мають право: звертатися до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ, організацій всіх форм власності; порушувати перед відповідними органами клопотання про застосування передбачених законодавством санкцій до підприємств, установ та організацій усіх форм власності, громадян, накладання дисциплінарних та адміністративних стягнень на посадових осіб у разі порушення ними законодавства стосовно дітей та молоді.
  Під час проведення соціальної роботи надаються інформаційні, педагогічні, соціально-медичні і соціально-економічні послуги. У результаті співпраці з медиками сім’ям з дітьми надають соціально-медичні послуги. Так нещодавно на території с. Нетребівка фахівцем із соціальної роботи РЦСССДМ було проведено інспектування, разом з лікарями Гнатківської сільської лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини та Нетребівського ФАП. Медики з соціальним працівником відвідали дві сім’ї. Одна з них приїхала на проживання у село Нетребівка. Матір та четверо діток отримали соціальні послуги від Томашпільського РЦСССДМ було надано потрібну інформацію, допомогу в адаптації на новому місці проживання. Сімейний лікар Тріскач Олена Сергіївна оглянула дітей, виявивши проблеми з їх здоров’ям. Лікар надала подальші рекомендації, виписала направлення на огляд дітей до РЦЛ.
  Такі спільні візити в сім’ї дуже результативні так як задіяні представники двох професій, оцінка стану проблеми сім’ї є більш об’єктивна. Тому співпраця просто необхідна. Лікар та соціальний працівник мають спільну якість у своїй професійні діяльності, гуманність це те, що робить їх роботу неоціненною.
 
            Фахівець із соціальної роботи    Іванова Н.В.
 
Всі новини