Фермерське господарство

  Продукцію, вирощену на землях нашого району у с.Марківка, в останні роки уже скуштували і вподобали жителі не тільки Томашпілля, а й далеко за його межами. Огірки, помідори, капуста, перець, цибуля та інші овочі від Віталія Августа достойно конкурують на ринках нашої області із завезеною з Херсонщини продукцією, поступово витісняючи її. Те, що фермерське господарство "Август" вважається флагманом овочівництва не лише в районі, а й в області офіційно засвідчили заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Демченко, голова обласної асоціації фермерів та приватних землевласників Інна Кухарчук, директор Вінницької філії інституту охорони ґрунтів України Василь Пасічняк у ході "Дня поля", проведеному минулої п'ятниці на базі цього господарства у Марківці. У заході, ініційованому й організованому його керівником, депутатом обласної ради Віталієм Августом, також взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Ставнійчук, заступник голови районної ради Лариса Нароган, голова районної асоціації фермерів та приватних землевласників "Злагода" Григорій Перейма, працівники управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, а також фермери нашого району та сусідніх - Піщанського й Крижопільського.
  Засноване у 2007 році господарство розпочинало свою діяльність на 20 га з овочівництва, чим на той час ніхто не займався. Унікальність його полягає ще й у тім, що водночас на території Марківської сільської ради розпочали господарювати ще 10 фермерів та одноосібників, у чому багато хто вбачав неперспективність чи утопію. Але за ці роки переконалися у зворотному. Бо весь майновий комплекс, як ні в жодному з населених пунктів району, викуплено за стовідсотковою вартістю і збережено. Мало того, керівники господарств вкладають чималі кошти для його реконструкції і розбудови, для придбання нової техніки й агрегатів, створюючи робочі місця для своїх односельців. А це неабиякий чинник у покращенні демографічної ситуації у селі й добробуту його жителів. Водночас господарники беруть активну участь у вирішенні найболючіших проблем сіл Марківки й Антополя. "Майбутнє українського села саме за фермерами, - зазначав не один учасник заходу, - бо вони господарюють і живуть у цьому селі, і їм ближчі й болючіші його проблеми".
  Сьогодні фермерське господарство "Август" - одне з найбільших не лише на теренах Марківської сільської ради, а й району. У його обробітку уже 800 га орендованої землі. На постійній основі, як розповів Віталій Август, вітаючи гостей та презентуючи своє дітище, тут працює 34 особи, а ще чимало бажаючих має можливість влаштовуватися на сезонні роботи. За останні роки значно оновлено техніку, збудовано зерносушарку й будуються ангари для зберігання вирощеного, облаштовано овочесховища та холодильні камери, душову кімнату, харчоблок, їдальню тощо. Власне це та багато іншого учасники зібрання мали можливість побачити на власні очі, і навіть скоштувати деяку продукцію.
  Тож вирушивши на екскурсію, аграрії побували й на полях, засіяних соняшником, кукурудзою, а також овочами, які уже кілька років вирощуються з допомогою крапельного зрошування. Віталій Август розповів присутнім про технології вирощування тих чи інших культур, давши докладні характеристики сортам, повідав про кількість внесених мінеральних добрив, методи боротьби зі шкідниками, хворобами та бур'янами - ділився досвідом, як завдяки професійному, раціональному, науковообґрунтованому підходу до землі, до вирощування культур, дотриманню технологій, у тому числі й інноваційних, досягти високої урожайності.
Взагалі захід був досить корисним і результативним, за що аграрії дякували своєму колезі, який надихнув їх на нові звершення і досягнення.  
  Завершивши знайомство з фермерським господарством, фермери й керівництво нашого району зібралися у місцевому будинку культури, де відбулися збори членів ра-йонної асоціації фермерів та приватних землевласників "Злагода", у ході яких було переобрано її керівництво, оскільки Григорій Перейма склав свої повноваження, вирішивши передати їх молодшому поколінню. Тож у результаті відкритого голосування головою асоціації обрано молодого й активного фермера зі Стіни Сергія Осипенка, а його заступником - Олексія Слюсарчука, що господарює у Кислицькому.
  За багаторічну й плідну роботу, за вагомий внесок у розвиток фермерства на Томашпільщині Григорію Давидовичу Переймі подякували голова райдержадміністрації Олександр Закорченний, що згодом долучився до учасників «Дня поля», його перший заступник Віктор Став-нійчук, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валерій Випаріна,  голова обласної асоціації фермерів та приватних землевласників Інна Кухарчук, а також керівник господарства Віталій Август.
  Досвідчений аграрій, активний громадський діяч Григорій Перейма, розчулений теплими й щирими зізнаннями, закликав фермерів бути однією командою, допомагати один одному й рівнятися на керівника, господарство якого відвідали цього дня. "Кращого агронома, організатора я ще не зустрічав ні на теренах району, ні області, - зазначив він. - У нього дуже гарні напрацювання, результати, досягнуті за досить короткий час, тому ми гордимося ним і радіємо. Бажаю усім, хто трудиться на землі, достатку, гарної погоди, чудових врожаїв, адже від цього залежить добробут нашого Томашпілля і всієї України".
Катерина Беріл.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини