Зустріч у госпіталі з учасниками АТО

Відлуння неоголошеної війни на Сході України болем і тривогою нині щодня озиваються у наших серцях і душах. Здається, немає серед жителів нашого району таких, які б не вболівали, не переживали за воїнів, що стоять на лінії смертельного вогню, своїми грудьми захищають рідну землю, нас із вами.
 
Тому ідея вчителя історії Томашпільської школи-гімназії С.М.Кмитюка відвідати поранених бійців, що перебувають на лікуванні у Вінницькому Військово-медичному центрі, знайшла активну підтримку в школярів, учителів цього навчального закладу. Буквально за лічені дні зібрали вони більше 2 тис. грн., на які закупили засоби гігієни, шкарпетки, фрукти, солодощі. Все це упакували у 155 наборів, адже дізналися, що в лікувальному закладі нині перебувають більше 130 бійців – учасників АТО. Багато чого приносили вони з дому: варення, консервацію, яблука тощо.
 
Доставити все зібране до Вінниці допомогли районна влада, посприявши пальним для автобуса, що його безкоштовно надав приватний підприємець Анатолій Шкурак. А ще цим автобусом до героїв-захисників поїхали юні артисти, які своїми піснями, танцями дуже хотіли підтримати їх бойовий і моральний дух, вручити їм зібрані подарунки. Перша зупинка цього гуманітарного десанту була у Вінницькому госпіталі для ветеранів Великої Вітчизняної війни, де проходять лікування учасники другої світової , воїни-афганці, а реабілітацію -  воїни, учасники АТО. Тут їх зустрів головний лікар Валерій  Вікторович Бабійчук, а в актовій залі -  пацієнти закладу: старенькі вже дідусі і бабусі, через долю яких прокотилася страшна вітчизняна війна, убілені вже сивинами статечні чоловіки, що брали участь у війнах локальних (Афганістан, Югославія, Куба) й молоді воїни, кому довелося пізнати, що таке сучасна війна.
 
Щиро і тепло приймали вони кожен виступ юних артистів. Не шкодували аплодисментів для «Вербиченьки» - дитячого фольклорно-етнографічного колективу Будинку дитячої творчості (керівник Л.Синиця), для танцювального колективу «Шарм» Будинку дитячої творчості (керівник – директор закладу М.Олійник), для юних солісток Марини Мартинюк і Яни Вакалюк, Еліни Мордан і Олени Черих, випускниці школи-гімназії і ведучої Іванни Кузьмінської. Чудовий музичний сувенір подарували глядачам вихованці Томашпільської музичної школи (керівник ансамблю В.Віцькова). із захопленням спостерігали за показовим поєдинком рукопашників спортивного клубу «Альтаїр», яких тренує майстер спорту С.Водянюк. Зворушив присутніх виступ народного жіночого ансамблю «Матіола» районного будинку культури.
 
Вітали захисників Вітчизни, воїнів трьох поколінь голова районної ради Л.Нароган, голова райдержадміністрації О.Закорченний та вручили їм короваї, а діти – приготовлені дарунки і сувеніри. Щиро дякував томашпільчанам за теплі хвилини спілкування з мистецтвом керівник медичного закладу.
 
А далі була хвилююча мить, коли діти завітали до Вінницького Військово-медичного центру, де проходять лікування після тяжких поранень бійці із зони АТО. Кожному вручили подарунок, сувеніри (сердечка, «Валентинки», обереги), малюнки, листи – все, що привезли, що збирали з такою любов’ю і вдячністю за мир у нашому краї, за сонце і чисте небо без «градів». Короткі хвилини спілкування, а враження – незабутні. Бо кожен з нас доторкнувся до чужого болю, чужого страждання і відчув це як своє. Бо могли їх обійняти, потиснути руку, бачили очі хлопців, зовсім юних і вже досвідчених, а в них – віру, впевненість і тверде переконання: «Ми – повернемося, ми – переможемо». 
Валентина Залюбівська, заступник голови районної ради
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі новини