Збори жителів с.Яланця

Зібрати жителів Яланця на цьогорічні збори громадян виявилось непросто: хоча оголошення про зібрання впродовж кількох тижнів були розвішанні у людних місцях села, і на шпальтах «районки» про нього повідомлялось, і день для проведення вибрали «базарний» - п’ятницю, проте яланчани не поспішали до місцевого будинку культури. Сільському голові Миколі  Савчуку  мало не за руку довелось збирати сільчан на збори. З великими потугами в залі будинку культури із 1100  дорослих жителів селаледь-ледь зібралось півсотні. Чи то байдужість, чи зневіра завадили людям прийти на схід, але це зіграло з Яланецькою громадою недобрий жарт: під час зібрання планувалось підписати угоду про співробітництво в рамках проекту ПРООН ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» і отримати кошти для реконструкції мережі вуличного освітлення. Люди не прийшли на зустріч із представниками міжнародних інвесторів і в одну мить втратили можливість залучення коштів для розвитку свого села. «Прикро, що жителі Яланця не вхопились за інвестиційну «соломинку», - зазначив присутній на зборах заступник голови райдержадміністрації Дмитро Коритчук. - Минулого року із 12 млн.грн інвестицій, що прийшли в район,  частка бюджетних коштів склала лише 2 млн.грн, решта – це кошти різноманітних грантових конкурсів та інвестиційних проектів.  І кошти проекту ПРООН ЄС дуже б згодились Яланецькійгромаді. А для того, щоб віз проблем зрушити з мертвої точки – потрібно всім разом рухатись в одному напрямку».
Звітуючи перед присутніми про  діяльність сільської ради в минулому році, очільник громади Микола Савчук зазначив:
- Рік 2014-ий був непростим як для України в цілому, так і для Яланця зокрема. 15 жителів села  нині захищають цілісність нашої держави в зоні АТО. Важке горе прийшло в Яланець, коли під час виконання бойового завдання загинув наш молодий односельчанин Віктор Саванчук.
Попри виклики часу та складну фінансову ситуацію  нам все ж вдалося чимало зробити. Встановили 40 ліхтарів на вул.. Леніна, Молодіжній, Гагаріна, Жовтневій, виготовили проектно-кошторисну документацію для освітлення вулиць на Кульбачівці та Урсулівці. Проводилась активна робота з благоустрою кладовища, Ізвору, ліквідації стихійних сміттєзвалищ тощо. У дитячому садочку зробили косметичний ремонт, замінили електроводонагрівачі , встановили нові кухонні раковини…За сприяння фонду Петра Порошенка в рамках соціальної програми було проведено ремонт будинків М.М.Скупого та Ю.М.Саванчука, відремонтовано сходи біля школи. До 9 Травня ПрАТПК«Поділля» надало подарунки інвалідам, учасникам бойових дій та вдовам.
В селі було проведено футбольний турнір пам’яті нашого героя-земляка Віктора Саванчука, переможцем якого стала місцева команда. 
Найголовнішою подією минулого року для Яланця стала його газифікація. Керівництво фонду Петра Порошенка виділило  100 тис.грн для реалізації довгоочікуваної мрії наших жителів.
 Близько 300 сімей виявили бажання газифікувати свої будівлі.Але, за словами присутніх на зборах жителів, на даний час природній газ підведено лише до 17 будинків.
- Більшість з нас взяли кредити, - обурювалися люди, - і на немалу суму, а газу як не було так і немає. Нам обіцяли, що зимуватимемо вже з газом, от  і весна прийшла, а роботи з газифікації так і не продовжились. 
Голова кооперативу з газифікації, депутат районної ради Надія Лунгол запропонувала створити із членів кооперативу ініціативну групу і вирішувати ситуацію, що склалась, безпосередньо з керівництвом «Вінницягаз» .Вона також прозвітувала про свою  депутатську діяльність. А дільничний інспектор міліції Денис Копил, виступаючи перед жителями зазначив, що минулого року на території Яланецької сільської ради було скоєно 14 злочинів, 12 з яких уже розкриті. Виявлено 1 факт виготовлення та збуту самогону. «Часто жителі села замовчують факти порушення закону, - наголосив правоохоронець, - не задумуючись, що завтра правопорушник може принести біду й до їхньої хати».
Тетяна Юзвак
 
 
 
 
Автор фото РКП "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
 
Всі новини