Запобігання пияцтву та тютюнокурінню серед дітей

Стан підліткової злочинності все частіше викликає занепокоєння та зумовлює необхідність пошуку нових засобів для її попередження, вжиття додаткових заходів з боку державних органів та громадськості, які сприяють поступовому зменшенню злочинних проявів у середовищі неповнолітніх.
Керівництвом Томашпі-льського відділення поліції здійснюються необхідні профілактичні заходи, спрямовані на соціальний захист дітей, їх безпеку та унеможливлення негативних явищ у дитячому середовищі. Поліція району робить усе, щоб викорінити такі негативні явища, як пияцтво, тютюнопаління, наркоманія та втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.
На виконання доручення ГУНП №569/01/20-2018 від 12.02.2018 "Про вжиття превентивних заходів щодо запобігання пияцтву та тютюнокурінню серед дітей"  у відділенні поліції розроблено графік, згідно з яким в усіх навчальних закладах Томашпільського району поліцейськими будуть проводитися профілактичні та превентивні заходи. У загальноосвітніх школах із учнями проводитимуться лекції (бесіди, семінари, уроки-застереження) на правову тематику, щодо формування здорового способу життя, про шкід-ливі наслідки алкоголю та тютюну на організм дитини, а також відповідальності за порушення законодавства, пов'язаного із вживанням або реалізацією алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім. Також не залишиться без уваги питання  незаконного продажу дітям слабоалкогольних, спиртних напоїв та тютюнових виробів. З цією метою працівниками Томашпільського відділення поліції будуть перевірятися заклади тор-гівлі (особливо ті, які розташовані поблизу навчальних закладів) на предмет недопущення  суб'єктами господарювання вимог чинного законодавства та правил торгівлі пивом, слабоалкогольними, спиртними напоями та тютюновими виробами, що може понести за собою адміністративну від-повідальність. Вона передбачається ст. 156 КУпАП.
Порушення працівником підприємства (організації) торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами, а саме торгівля пивом (крім безалкогольними), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами особі, яка не досягла 18 років - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Сподіваємося, що в ра-йоні буде викорінено таку негативну практику, як порушення вимог чинного законодавства щодо продажу неповнолітнім алкогольних напоїв. Найголовніше для нас - навчити своїх дітей, як правильно поводити себе в суспільстві.
 
Ярослав МАРЧЕНКО,
начальник Томашпі-льського ВП Могилів-Подільського ВП ГУНП у Вінницькій області, підполковник поліції.
 
Всі новини