Вивчено стан додержання вимог чинного законодавства при використанні земельних ділянок с/г призначення на території Томашпільського району

Могилів-Подільською місцевою прокуратурою в порядку встановлення підстав для здійснення представництва інтересів держави в суді вивчено стан додержання вимог чинного законодавства при використанні земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території Томашпільського району Вінницької області. 
Установлено, що на підставі наказу Головного управління Держземагенства у Вінницькій області від 03.03.2014 року «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки в оренду» між Головним управлінням Держземагенства та громадянином Ясинецьким Миколою Петровичем  10.04.2014 року та 07.05.2014 було укладено договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення № 163, № 164 та № 216, згідно яких  була надано в оренду земельні ділянки площами 12,7514 га( рілля), 4,5394 га  та 18,9564 га (багаторічні насадження)   на території Антонівської сільської ради Томашпільського району Вінницької області .
Діючим законодавством чітко встановлено обов’язок орендаря своєчасно та у повному обсязі вносити орендну плату за користування майном до його повернення орендодавцю в строки визначені договором оренди. 
Статтею 19 Закону «Про оренду державного та комунального майна»  визначено, що орендар за користування об’єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.
Ясинецький М.П. допустив заборгованість по сплаті орендної плати за землю понад 3 роки, тому орендодавець позбавляється того, на що він розраховував при укладенні договору, а саме: на своєчасне, в обсягах та у строк, встановлених договором, отримання  орендної плати за користування об’єктом нерухомості, який є власністю держави.
Вказане стало підставою  для стягнення заборгованості та розірвання вказаних договорів, тому Могилів-Подільською місцевою прокуратурою пред’явлено до Томашпільського районного суду три позови в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та Антонівської сільської ради щодо розірвання договорів оренди землі, повернення земельних ділянок та стягнення  заборгованості на загальну суму 105,1 тис. грн. 
 
 
Начальник відділу  Могилів-Подільської місцевої прокуратури  Вінницької області І.Мазур
 
Всі новини