Вирішуємо проблему спільно

У середу голова райдержадміністрації Олександр Закорченний та його заступники Віктор Ставнійчук і Дмитро Коритчук, головний лікар центральної районної лікарні Олена Краківська  зустрілися у приміщенні Вапнярської амбулаторії ЗПСМ з селищним головою Миколою Тихолазом, депутатами, що представляють інтереси вапнярчан у районній раді, Миколою Бойком і Олександром Семком, медперсоналом закладу та представниками громади, аби вирішити питання, порушене у зверненні до голови райдержадміністрації тисячами жителів Вапнярки, Високого, Вербової, Колоденки, Марківки, Антополя, Вапнярок і Паланки.
А суть питання, яке викликало занепокоєння і змусило бити тривогу, за словами Олександра Закорченного, полягає ось у чому. 3 березня Департаментом охорони здоров'я і курортів облдержадміністрації видано наказ "Про виконання кошторисів, доходів і видатків закладів обласного підпорядкування, заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів у 2015 році", а 5 березня КУ "Томашпільська центральна районна лікарня" видано відповідний наказ, основними пунктами яких є необхідність перевірки фактичного навантаження кожного працівника спеціально створеною комісією та оптимізація штатних посад і структури закладу шляхом скорочення на 3 % штатної чисельності.
Процедура виконання наказів, через певні прогалини в законодавстві, того ж місяця була призупинена, але дала поштовх для дискусій та кривотолків серед населення. Адже мали скоротити стоматологічний та рентген-кабінети у Вапнярській амбулаторії, послугами яких користувалися саме мешканці сіл, які підписали звернення. І думка про те, що ці послуги вони мають отримувати у райцентрі, звичайно, неприйнятна і спонукала просити допомоги у керівництва району та депутата Верховної Ради України Івана Спориша.
"Рентген-кабінет у Вапнярській амбулаторії ЗПСМ вкрай необхідний, - запевняла Олена Краківська. - Адже сімейний лікар не може надавати якісну допомогу без допоміжних методів обстеження. Але є ряд проблем, які необхідно вирішувати на державному рівні і для врегулювання яких направлено відповідний лист до Міністерства охорони здоров'я України. Тож думаю, що буде вирішено позитивно".
Також головний лікар повідомила й про те, що під час перевірки спеціально створеною вказаним наказом комісією виявлено у роботі стоматологічного та рентген-кабінетів ряд недоліків, які й донесла до присутніх. Певна частина недоліків усунена, але є й ті, які без прийняття Закону України "Про охорону здоров'я" не вирішити.
"Але до прийняття закону люди мають отримувати послуги, які надаватимуться лише у рамках чинного законодавства, - зауважив голова райдержадміністрації. - Тож мета нашої зустрічі - впродовж тижня спільно відпрацювати механізм надання й отримання стоматологічних послуг суто у правовому полі".
Також Олександр Закорченний зазначив, що Вапнярська територіальна громада одна із перших у районі розпочала процес добровільного об'єднання громад. Об'єднавшись, громада отримає повноваження міста і матиме субвенції з державного бюджету на утримання лікувальних і освітніх закладів, а також державну підтримку на розвиток інфраструктури. "Тож тоді підняте питання має вирішитися само собою, - упевнений очільник району. - А поки що наше спільне завдання - утримувати і підтримувати".
Катерина БЕРІЛ.
 
 
Автор фото "Редакція газети і радіомовлення "Томашпільський вісник"
 
Всі новини