Відвідали Гнатківський дитячий центр реабілітації

Голова обласної Ради Анатолій Олійник та голова районної державної адмінітрації Олександр Закорченний завітали  до села Гнаткова Томашпільського району, аби привітати вихованців філії обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» з Днем Святого Миколая. 
 
Це єдиний в Україні сільський центр реабілітації для дітей, розташований у сільській місцевості. У ньому щодня вподовж шести годин перебуває 25 дітей та дорослих віком від 7 до 35 років. Вихованців щоранку на навчання доставляє спеціальний автобус із 14 навколишніх сіл, який ввечері їх розвозить до домівок.
 
– В державі проблеми цієї категорії населення повинні бути на особливому контролі, – прокоментував Анатолій Олійник. – Радий тому, що у 2006-му році нам вдалося переконати і владу, і громаду, аби цей центр тут відкрився. Велика радість також для нас усіх, що в Томашпільському районі є такі місця, де особливі діти та батьки цих дітей можуть зустрітися, цікаво та з користю провести час і, при цьому, відчувати себе, як дома.
 
У Центрі функціонують масажний кабінет, спортивна зала, кімната відпочинку, їдальня, кабінет практичного психолога, творчі майстерні.
 
– Ми вже три роки є філією Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій», – зазначила завідувач підрозділу Галина Ушакова. – Ми працюємо за розширеними програмами соціального обслуговування. Зараз проходить програма підтримки сім’ї, зокрема, відпочинку матерів, котрі цілодобово знаходяться біля своїх особливих діток, а тепер вони отримали можливість відпочити. Програма курсу розрахована на два тижні. Це ситуація, коли батьки знаходяться без дітей, а діти вчаться обходитися без батьків, під наглядом наших працівників.
 
Завідувач підрозділу філії обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» у с. Гнаткові Галина Ушакова розповідає, що поцілувати, пригорнути, сказати добре слово своїм вихованцям не прописане в їхніх посадових обов’язках, але це те, без чого робота в закладі неможлива.
 
– Ставши філією, у нас розширилися горизонти у наданні соціальних послуг, – продовжила Галина Ушакова. – Вони стали різноплановими, глибиннішими. Ми почали вивчати проблеми батьків. Якщо раніше акцент був на клієнтах, то зараз стоїть питання, як розвантажити батьків, котрі виховують дітей з інвалідністю. Далі у нас запланована поглиблена робота над творчими майстернями.
 
Шановані гості вручили вихованцям солодкі подарунки, а діти в свою чергу підготували святкову вітальну програму.
 
 
 
 
 
 
Всі новини