В Україні відзначають День Володимира та Хрещення Київської Русі

Сьогодні, 28 липня, українці відзначають День Хрещення Київської Русі-України та День рівноапостольного князя Володимира.
Видання Указу Президента України від 25 лютого 2015 року № 107 «Про вшанування пам'яті князя Київського Володимира Великого - творця середньовічної європейської держави Руси-У країни» має на меті, передусім, збереження та утвердження традицій української державності, які є носіями історичної спадщини Руси-України, засвідчення важливості прийняття християнства для розвитку українського суспільства, як невід'ємної частини європейської цивілізації, а також вшанування пам'яті видатного державного діяча - князя Київського Володимира Великого, 1000 років з часу упокоєння якого виповнюється у липні 2015 року.
Діяльність князя Київського Володимира Великого призвела до «європеїзації» Київської Русі - держава посіла чільне місце нарівні із сусідами та долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Започатковано зовнішньополітичні відносини із сусідніми державами: Польщею, Угорщиною, Чехією та Візантією.
Одним із головних елементів спадку князя Київського Володимира Великого є перетворення ранньої Русі на повноцінну державу, у якій, зокрема, було розпочато карбування власної монети - «златників» і «срібників» - як платіжного засобу та для політичного «маркування» оподаткованої території.
На цих монетах було викарбуване зображення княжого родового знаку - «тризубу Володимира», - що сьогодні і є Гербом України. Крім монет, знак тризуба міститься на цеглі Десятинної церкви в Києві, на плитках Успенської церкви у Володимирі-Волинському, на цеглі й каменях інших церков, замків, палаців, на посуді, зброї, перснях, медальйонах, печатках, рукописах, знайдених на території сучасної України.
Сучасний Герб України символізує спорідненість поколінь, мир і творчу працю, розвиток геральдичних традицій українського народу. У наш час тризуб став символом відродження України та її традицій, продовженням славних сторінок вітчизняної історії.
Так само, попри наявність різних гіпотез походження етноніма «Русь», як і визначення етнотериторіального й історико-політичного змісту понять «Русь» і «Київська Русь» (найпоширеніше — назва історичного регіону в Східній Європі з центром у середньому Подніпров'ї), беззаперечним є факт основоположної та головної ролі в них саме сучасних українських земель з центром у місті Києві.
Тяглість державотворчих процесів на території України від часів Київської Русі - важливе підґрунтя існування нинішньої незалежної Української держави. Європейський вибір, що його зробив Володимир - Великий князь Київський (980-1015), правитель і хреститель Київської Русі, канонізований Православною і Католицькою церквами як рівноапостольний святий, - величезною мірою визначив майбутню долю всієї Східної Європи і України зокрема. Цей історичний вибір, зроблений понад тисячу років тому, лежить в основі європейських устремлінь сучасних українців.
 
Всі новини