Уряд оприлюднив розпорядження про план заходів з реалізації нового етапу децентралізації

На Урядовому порталі з’явився текст розпорядження Кабінету Міністрів України, яким Уряд затвердив план заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки.
 
План містить шість головних завдань:
  • Формування нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад і районів.
  • Передача повноважень органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування та їх розмежування за принципом субсидіарності.
  • Створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування.
  • Формування ефективної системи служби в органах місцевого самоврядування.
  • Упорядкування системи державного контролю та нагляду за законністю діяльності органів місцевого самоврядування.
  • Розвиток форм прямого народовладдя: виборів, референдумів.
«Для виконання цих завдань необхідні рішення Верховної Ради, Кабінету Міністрів, сприяння профільних асоціацій, експертів, міжнародних партнерів. Важливі також зусилля регіональної і місцевої влади, які ще мають час, щоб самостійно прийняти рішення про об’єднання громад», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.
 
Він зазначив, що реформа довела свою ефективність, бо її результати можна побачити чи не в кожній громаді в країні. «Громади, які скористалися можливостями реформи раніше, мають більші досягнення і вже серйозно випереджають у розвитку тих, хто усе ще вагається або не здатен прийняти рішення про об’єднання зусиль з сусідами. І тут мова не лише про будівництва та ремонти в ОТГ та містах. Набагато ціннішим є знання і досвід, набуті лідерами спроможних громад за роки роботи у нових умовах – з широкими повноваженнями, значними ресурсами і відповідальністю перед людьми», - вважає перший заступник Міністра.
 
Він наголосив, що у необхідності продовження децентралізації не сумнівається вже ніхто, за виключенням хіба що тих, хто звик ставити власні інтереси вище інтересів мешканців громад. «Отже приводів зупиняти реформу немає. Настав час приймати консолідовані і швидкі рішення у питаннях, важливість і необхідність яких безсумнівна», - зазначив В’ячеслав Негода.
Всі новини