УПСЗН інформує: індексація зарплати: обираємо «базовий» місяць правильно

З чого розпочинається зарплатна індексація?  Щоб без помилок проіндексувати зарплату, насамперед потрібно правильно визначити «базовий» місяць — свого роду «точку відліку», від якої відштовхуються для обчислення коефіцієнтів індексації та скористатись основними правилами, передбаченими Порядком № 1078, які допоможуть правильно визначитися з «базовим» місяцем.  Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078. 
 
Правило 1.  У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індекс споживчих цін (ІСЦ) приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють  наростаючим підсумком з місяця, наступного за місяцем такого підвищення (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078).
 
Правило 2. У разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо без підвищення окладу суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого підвищення зарплати (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). 
 
Правило 3.  Для новоприйнятих, переведених працівників і працівників, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078).
 
Який же висновок виходить із цих основних трьох правил визначення «базового» місяця? 
Головний висновок: практично в усіх випадках «базовим» місяцем вважається місяць  підвищення посадового окладу. І розрахунок ІСЦ проводять не індивідуально для кожного працівника залежно від прийому його на роботу і зростання його доплат і надбавок, а з моменту останнього перегляду тарифної ставки (окладу) — за посадою, яку займає працівник (абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).
Отже, точкою відліку для обчислення ІСЦ з метою проведення індексації є місяць підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Цього місяця значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст ІСЦ розраховують з місяця, наступного за «базовим». При цьому нарахування індексації проводиться в місяці, наступному за місяцем, у якому був офіційно опублікований індекс інфляції (пп. 3 і 4 ст. 4 Закону про індексацію, п. 11 Порядку № 1078). Це означає, що місяць підвищення окладу (ставки) завжди є «базовим» з метою індексації зарплати. Проте коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт поточної індексації, залежить від розміру приросту.
 
Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не впливає на зміну «базового» місяця. Тобто в разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо, без підвищення окладу, суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого збільшення зарплати. Отже, в такому місяці проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно. Це означає, що працівникові продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.
 
З грудня 2015 року змінилися правила індексації зарплати для новоприйнятих працівників. Для них тепер орієнтуємося не на місяць, що передує місяцю прийому, а на місяць останнього підвищення окладу за займаною ним посадою. Це передбачено п. 102 Порядку № 1078. Той факт, що працівник до повторного прийому вже працював на цій посаді, значення не має. Важливо тільки, коли був підвищений оклад за займаною посадою.
 
Щодо прийняття працівника на новостворену посаду, то тут також орієнтиром є місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою. Але як визначити, коли було це «останнє підвищення», якщо посаду створили (ввели в штатний розпис підприємства) нещодавно ? Роз’яснення були надані в листі Мінсоцполітики від 14.06.2016 р. № 263/10/136-16. Так, якщо працівник прийнятий на новостворену посаду, обчислення ІСЦ для проведення індексації повинне здійснюватися з наступного після створення посади місяця. Тобто «базовим» місяцем для працівника в таких ситуаціях буде місяць створення нової посади (її введення в штатний розпис).
 
Для працівників, переведених на іншу посаду (роботу), передбачені особливі вимоги при індексації зарплати. Так, для працівників, зокрема, переведених в іншу організацію, на іншу роботу в тій же організації, обчислення ІСЦ для проведення індексації проводиться з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Тобто для них орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.
Зверніть увагу!   Для переведених працівників Порядком № 1078 не передбачено збереження фіксованої індексації, яку вони отримували на попередній роботі (посаді). Тобто якщо працівник до переведення мав право на індексацію-різницю (фіксовану індексацію), то після переведення він втрачає право на неї. Такий працівник матиме право тільки на поточну індексацію зарплати. А «базовим» для нього буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою. 
Водночас конкретне рішення із цього питання може прийматися підприємством самостійно в колективному договорі. Адже згідно з абз. 12 п. 5 Порядку № 1078 працівникам підприємств і організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції здійснюють у порядку, встановленому в колективних договорах, але не нижче норм, передбачених Законом про індексацію, і положень Порядку № 1078. Тобто «покращуючі» особливості й умови проведення індексації зарплати можуть установлюватися госпрозрахунковими підприємствами в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці працівників.
Причому не має значення, яка сума індексації була за попередньою посадою. При переведенні жодних порівняльних розрахунків з метою визначення «частки» індексації (якщо це спеціально не обумовлено в колективному або іншому локальному документі про оплату праці) не проводимо.
 
Для працівників, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Це означає, що «базовим» буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.
 
Жодних обмежень стосовно індексації зарплати працівників, прийнятих на роботу тимчасово за строковим трудовим договором, ні Закон про індексацію, ні Порядок № 1078 не містять. Працівник, прийнятий на роботу за строковим трудовим договором, має таке ж право на індексацію зарплати, як і інші працівники, прийняті на роботу за безстроковими трудовими договорами.
 
Проте якщо працівник відпрацював місяць не повністю, індексація  тоді виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
Індексація доходів працівника належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці.
Згідно ст. 265 КЗпП України юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (на даний час 32000 грн.)      
 
Оксана Вигодянська,
спеціаліст І категорії відділу праці та 
соціально – трудових відносин УПСЗН 
Томашпільської РДА
 
 
 
 
 
Всі новини